Płatki jaglane kupiłam już dawno temu, jednak zazwyczaj zostawałam przy kaszy. Jednak jak jest z kaszą - wiadomo - gotowanie jednak zajmuje trochę czasu. Płatki jaglane dlatego są świetną alternatywą śniadaniową. Ich przygotowanie zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co przygotowanie płatków owsianych. Dodatkowo są mega zdrowe i bezglutenowe.
JAGLANKA Z GRUSZKĄ W IMBIRZEprzepis na 1 porcję
4 łyżki płatków jaglanych
1 szklanka mleka
1/2 gruszki
2-3 morele suszone
1,5 cm świeżego imbiru (lub sproszkowany)
łyżka orzechów laskowych
łyżeczka syropu z agawy lub kilka kropli Stevii
1/2 szklanki soku jabłkowego
sok z cytryny
Pokrojoną gruszkę gotujemy w soku jabłkowym z sokiem cytryny i imbirem. Możemy użyć pokrojonego w plasterki świeżego imbiru lub ewentualnie imbiru sproszkowanego, jednak wtedy dodajemy dosłownie dwie szczypty. Można też dodać odrobinę białego wina lub innego alkoholu (łyżeczkę), wtedy gruszki bedą jeszcze pyszniejsze. Gotujemy, aż gruszka będzie miękka - około 5-7 minut (w zależności od tego, jak dojrzały mamy owoc). W garnuszku podgrzewamy mleko, do ciepłego dodajemy płatki jaglane, słodzimy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, przekładamy na talerz. Wykładamy na płatki odcedzone gruszki, posypujemy posiekanymi orzechami i pokrojonymi ww paski suszonymi morelami.
Jakie piękne zdjęcie! W smaku na pewno też przepyszne, ale przez wygląd jutro lecę do sklepu po płatki <3
OdpowiedzUsuńhttp://martberry.blogspot.com/
Znakomicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda i na pewno było pyszne! :)
OdpowiedzUsuńImbirowa gruszka brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńJa niezbyt przepadam za imbirem, ale w tym połączeniu myślę, że smakował ciekawie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną na słodko, więc muszę wkońcu wyprobować też płatki jaglane, u Ciebie to bardzo smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki właśnie z płatkami jaglanymi:)
Wygląda pysznie! :) A czy zamiast mleka mogę użyć wody?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Postępujemy tak samo, jak w przypadku płatków owsianych.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jak imbir smakuje w tym połączeniu . Przeważnie stosuje go do dań,które nie są słodkie. Aczkolwiek tutaj, może nadawać śniadanku ciekawy smak :D Chyba sama spróbuję sobie przyrządzić taki posiłek.
OdpowiedzUsuńPs. od samego patrzenia na zdjęcia jestem święcie przekonana, że płatki rozpływają się w ustach.
Myślisz, że gdy użyję mleko sojowe, danie wyjdzie zbyt słodkie lub mdłe ?
Zapraszam do mnie : http://healthy-dreams.blogspot.com/
Genialne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńMniam, to było pyszne! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńczy miód również się sprawdzi w słodzeniu?
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze napisane
OdpowiedzUsuńbig lots survey
OdpowiedzUsuńThis was a very informative read. Thanks for sharing. I would like to share information about the company. We are a premier Digital Marketing Company in Pune, Mumbai | Expert Digital Marketing Agency with a strong presence. Our digital marketing services cover a wide spectrum, ensuring that your brand gets the visibility and engagement it deserves. From SEO (Search Engine Optimization) and PPC (Pay-Per-Click) advertising to social media management.
OdpowiedzUsuń