wtorek, 29 grudnia 2015

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami.

Ja i drożdże nigdy się nie lubiliśmy. To znaczy one mnie nie lubiły, więc i ja nie pałałam do nich miłością. Kaprysiły, obrażały się, uparcie nie chciały rosnąć i stały w miejscu jak zaklęte. Nie zliczę nawet ile wypieków drożdżowych mi w życiu nie wyszło. W pracy jednak musiałam się nauczyć z drożdżami obchodzić i w końcu, po długim czasie - chyba udało mi się je oswoić. Następnie w domu zaczęłam niemalże hurtowo piec drożdżówki, więc drożdże nie miały innego wyjścia - musiały w końcu zacząć się mnie słuchać. 

Jako, że jestem fanką placków i placuszków szelkiej maści - kto czyta bloga ten na pewno o tym wie - racuchy robiłam nie raz. Ale nigdy drożdżowe. Czyli w sumie nie do końca można powiedzieć, że były to racuchy - te prawdziwe muszą być na drożdżach. Tylko wtedy będą mieć idealną strukturę - będą trochę ciężkawe, ale przy tym pyszyste i gąbczaste. Warto pomęczyć się i nie iść na łatwiznę z sodą, czy proszkiem do pieczenia. Drożdże instant są prawie tak samo wygodne w użyciu.
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z JABŁKAMI
100 g mąki pszennej
150 g dowolnej mąki pełnoziarnistej 
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant (7g)
szczypta soli
3 jabłka
cynamon
olej kokosowy do smażenia
cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy razem z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy ciepłe mleko i jajko. Miskę przykrywamy ściereczną i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około pół godziny. Następnie dodajemy obrane, drobno pokrojone jabłka i cynamon. Wszystko mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym (lub innym do smażenia). Usmażone racuchy można dodatkowo posypać cukrem puderem lub - w zdrowszej wersji - zmielonym na puder ksylitolem.

22 komentarze:

  1. Oo, jak dawno nie jadłam takich prawdziwych, ciężkich racuchów, aż przyszła mi ochota :) konieczni z jabłkami lub jagodami - takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, ale takich racuchów jeszcze nigdy nie robiłam. Myślę, że taki przepis będzie idealny na obiad dla całej rodzinki :)
    Pozdrawiam
    www.straaawberry-cake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie :) uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i placki

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Mega. Zrobiłam sie glodna przez samo oglądanie zdjęć. Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie to wygląda mi się podoba apetyczne bardzo :) Nie rozumiem czemu ludzie piszą że nie dobre :P Bo jest dobre !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama przyrządza takie same racuchy :) Przepyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy proporcje są dobre? Właśnie robię racuszki z tego przepisu i po wymieszaniu mąki i kubka mleka zrobiła mi się twarda bryła ciasta. Musiałam dolać mleka aby zrobiło się trochę 'luźniej'. Zazwyczaj robiąc różnego typu racuchy były one raczej plynniejsze niż te i zastanawiam się czy tak ma być.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie przy tych proporcjach ciasto wyszło ok.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam racuchy z cukrem, smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, racuchy prezentują się bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...