Od dawna moimi ulubionymi ciastkami są "pieguski". Niestety mogłabym pochłaniać je w imponujących ilościach. Jako, że zawsze przekładam wersje domowe nad sklepowe gotowce to postanowiłam "zrobić sobie dobrze" i zrobić hand-made pieguski. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała chociaż odrobinę ich uzdrowotnić. Dlatego też część białej mąki zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, a biały cukier zastąpiłam ksylitolem, który dostałam do przetestowania od sklepu GreenFamily.
Ksylitol ma 40% mniej kalorii niż cukier, świetnie nadaje się do wypieków (ma zastosowanie przy szerokim zakresie temperatur) i ma pewne zdrowotne właściwości. Ksylitol brzmi co prawda trochę chemicznie ale to po prostu cukier brzozowy. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecany diabetykom i osobom, które się odchudzają. Nie sprzyja powstawaniu próchnicy (w przeciwieństwie do cukru) i pomaga w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida. Zmniejsza też łaknienie na słodkości. Moim zdaniem, ksylitol razem ze Stevią, stanowią najlepszy zamiennik dla cukru.
Na hasło "feedmebetter" dostaniecie w sklepie Green Family 5% zniżki na zakupy!
Na hasło "feedmebetter" dostaniecie w sklepie Green Family 5% zniżki na zakupy!
PIEGUSKI Z KSYLITOLEM
(przepis na około 20 ciastek)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
(przepis na około 20 ciastek)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g miękkiego masła
1 jajko
3/4 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekoladowych kropelek
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
W misce ucieramy mikserem masło z ksylitolem. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i ucieramy dalej. Dodajemy sodę, mąki, sól i kropelki czekoladowe. Mieszamy wszystko łyżką, po czym szybko zagniatamy w rękach. W dłoniach szybko formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczamy i wstawiamy blachy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut (grzałka góra-dół). Wyjmujemy gdy nabiorą ładnego, zlocistego koloru. Ciasteczka studzimy (zaraz po upieczeniu są mniej kruche). Przechowujemy w puszce lub słoiku.
Pysznie! Jakie wypieczone. I jeszcze w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńpieguski najlepsze do kubka mleka! jak w dzieciństwie...i w sumie teraz też :) ale tylko domowe smakują idealnie! a do tego tak zdrowe zajadane jeszcze chętniej!
OdpowiedzUsuńwesołych świąt! :)
czekoladowe kropelki <3
OdpowiedzUsuńGdzie znaleźć takie czekoladowe kropelki?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w lidlu.
UsuńJeszcze nie mialam ksylitolu ale chyba czas zakupic, bo stevia niestety nie wszedzie sie nadaje przez ten gorzkawy posmak...
OdpowiedzUsuńUzywam ksylitolu od 3lat i faktycznie fajnie sie sprawdza w wiekszosci sytuacji. Niestety sie nie karmelizuje, wiec niektore przepisy np na kruche ciasto trzeba sporo modyfikowac. Podobno zapobiega powstawaniu prochnicy - mam nitke do zebow z ksylitolem, ale ciezko sie do niej przekonac :)
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu upiekę! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dlaczego masło zwazylo się podczas ucierania z ksylitolem? Wyrzuciłam dwie porcje i w końcu użyłam cukru..
OdpowiedzUsuńKsylitol ma trochę inne właściwości chemiczne niż cukier ponieważ "chemicznie" jest alkoholem. Trudno powiedzieć, co dokładnie zadziało się w czasie ucierania masła z ksylitolem, ale np. kwasy karboksylowe (np. kwas masłowy) z alkoholami dają estry i wodę, może coś zsyntetyzowałaś przypadkiem. ;) Dlatego na pewno ksylitol trzeba sprawdzać w różnych przepisach, bo nie będzie się zachowywał do końca jak zwykły cukier. Pozdrawiam
UsuńW samym ich wyglądzie można się zakochać ;p mi co prawda trochę mniej ładne wyszły ale smaczne bardzo,dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńDobrze, że z przepisu wykluczyłaś część "normalnej" mąki i cukru. Całe szczęście czekolada pozostała bez zmian, bo uważam, że nic nie jest w stanie jej zastąpić! w ogóle życie bez czekolady byłoby dużo bardziej smutne. Ja ostatnio wszystkie ciasta i słodkości przyrządzam z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ zawsze znajduję tam coś pysznego, szybkiego i bardzo czekoladowego.
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje
OdpowiedzUsuń