wtorek, 19 sierpnia 2014

Bezglutenowe placki (pancakes) z mąki jaglanej.

Jakiś czas temu kupiłam mąkę jaglaną, bo stwierdziłam, że dzięki temu zaoszczędzę czas poświęcony na tę całą zabawę z przygotowywaniem kaszy jaglanej - i miałam rację, był to naprawdę świetny zakup! Mąka oczywiście przeleżała swoje w szafce, ale w końcu udało mi się ją wykorzystać w swojej kuchni. Jeżeli chodzi o testowanie nowych mąk to zazwyczaj pada właśnie na pankejki, bo dają świetny pogląd na to, z jaką mąką mamy do czynienia. 
PANCAKES Z MĄKI JAGLANEJ
przepis na 1 porcję
55 g mąki jaglanej
2 łyżeczki mąki migdałowej
60 g mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
odrobina ekstraktu waniliowego


W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ksylitol, mąkę jaglaną i migdałową oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Placki smażymy na mocno rozgrzanej, dobrej jakościowo patelni. Obracamy je, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi się zetną. U mnie placki zostały podane ze śliwkami i odrobiną syropu z agawy.

16 komentarzy:

  1. mniam ! :) niedawno robiłam ricotta hotacake's i były przepyszne, może wypróbuję też Twoje pancake'sy, tyle, ze na mące pełnoziarnistej, pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama kupuję mąkę jaglaną i jestem zadowolona :) uwielbiam ten smak w wypiekach czy placuszkach :) swoją drogą - świetny przepis na placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja miałam ostatnio próbować bezglutenowych w wersji z kaszy gryczanej, bo niestety żadnej z mąk bezglutenowych nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, zdrowe kolorowe! Idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie równiutkie :) Idealne, pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i zdrowe pancakesy. Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasza jaglana, mąka jaglana, to terach hity na wielu blogach kulinarnych. Trudno się dziwić, bo jest zdrowa i pożywna. Śliwki jak najbardziej na czasie:-) Bardzo fajny przepis.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można użyć płatków jaglanych, np. zmielonych blenderem? :)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Może zrobiłabyś osobną kategorię dla dań bezglutenowych żeby można było je łatwo przeglądać ? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super blog! Już niejeden Wasz przepis wykorzystałam i są rewelacyjne! :)
    oby tak dalej! Niejeden raz jeszcze się Wami zainspiruje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam bezglutenową mąkę jaglaną Incola
    http://www.bio-kiosk.pl/incola-maka-jaglana-bezglutenowa-400g-cat-109-id-4097.aspx

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie szukałam takiego przepisu na dzisiejsze śniadanko. Lecę do kuchni (mam nadzieję, że bez mąki migdałowej też wyjdą?) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń