Jakiś czas temu kupiłam mąkę jaglaną, bo stwierdziłam, że dzięki temu zaoszczędzę czas poświęcony na tę całą zabawę z przygotowywaniem kaszy jaglanej - i miałam rację, był to naprawdę świetny zakup! Mąka oczywiście przeleżała swoje w szafce, ale w końcu udało mi się ją wykorzystać w swojej kuchni. Jeżeli chodzi o testowanie nowych mąk to zazwyczaj pada właśnie na pankejki, bo dają świetny pogląd na to, z jaką mąką mamy do czynienia.
PANCAKES Z MĄKI JAGLANEJprzepis na 1 porcję
55 g mąki jaglanej
2 łyżeczki mąki migdałowej
60 g mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
odrobina ekstraktu waniliowego
W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ksylitol, mąkę jaglaną i migdałową oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Placki smażymy na mocno rozgrzanej, dobrej jakościowo patelni. Obracamy je, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi się zetną. U mnie placki zostały podane ze śliwkami i odrobiną syropu z agawy.
mniam ! :) niedawno robiłam ricotta hotacake's i były przepyszne, może wypróbuję też Twoje pancake'sy, tyle, ze na mące pełnoziarnistej, pszennej :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńsama kupuję mąkę jaglaną i jestem zadowolona :) uwielbiam ten smak w wypiekach czy placuszkach :) swoją drogą - świetny przepis na placuszki!
OdpowiedzUsuńJa miałam ostatnio próbować bezglutenowych w wersji z kaszy gryczanej, bo niestety żadnej z mąk bezglutenowych nie posiadam :(
OdpowiedzUsuńładne, zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe kolorowe! Idealne! <3
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie :) Idealne, pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńjutro robię!!! :)
OdpowiedzUsuńPiękne i zdrowe pancakesy. Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńKasza jaglana, mąka jaglana, to terach hity na wielu blogach kulinarnych. Trudno się dziwić, bo jest zdrowa i pożywna. Śliwki jak najbardziej na czasie:-) Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
czy można użyć płatków jaglanych, np. zmielonych blenderem? :)
OdpowiedzUsuńA.
Może zrobiłabyś osobną kategorię dla dań bezglutenowych żeby można było je łatwo przeglądać ? :)
OdpowiedzUsuńSuper blog! Już niejeden Wasz przepis wykorzystałam i są rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńoby tak dalej! Niejeden raz jeszcze się Wami zainspiruje:)
Polecam bezglutenową mąkę jaglaną Incola
OdpowiedzUsuńhttp://www.bio-kiosk.pl/incola-maka-jaglana-bezglutenowa-400g-cat-109-id-4097.aspx
Właśnie szukałam takiego przepisu na dzisiejsze śniadanko. Lecę do kuchni (mam nadzieję, że bez mąki migdałowej też wyjdą?) :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń