wtorek, 10 lipca 2012

Zupa z pieczonych pomidorów.

Nie ma lepszego czasu na zupy z pomidorów czy pomidorowe sosy niż lipiec i sierpień. Pyszne pomidory w sensowych cenach. Dużo odmian do wyboru, przeróżne kolory. W zimie uwielbiam pomidorówkę - robię ją z pomidorów z puszki i przecieru z kartonika. Jest smaczna. Ale dopiero pomidorówka z wakacyjnych smakuje pysznie. Przepysznie.
Przepis (na 2 porcje):
1,20kg pomidorów (u mnie zwykłe, malinowe, żółte i brązowe)
500ml wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
4-5 ząbków czosnku
garść listków bazylii
dowolne zioła świeże lub suszone (u mnie oregano i zioła prowansalskie)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki serka naturalnego (np. Bieluch)
2 garści makaronu jajecznego ( u mnie makaron z jaj przepiórczych z Chaty Wieśniaka)
odrobina czarnego sezamu do dekoracji
sól morska i pieprz mielony

Każdego pomidora kroimy w poprzek na pół. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy odrobiną soli morskiej, świeżo mielonym pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia (ja robiłam zupę dopiero następnego dnia). 
Zdejmujemy skórę z pomidorów, wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy bulion i wlewamy do niego zmiksowane pomidory, zagotowujemy. 
Makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, nakładamy do miseczek, zalewamy zupą. Nakładamy po łyżce serka, dekorujemy sezamem i bazylią, posypujemy pieprzem.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową! Właściwie wszystko co zawiera pomidory ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak patrzę na Twoja zupę to już nie mogę doczekać się pomidorów z działki. koniecznie zrobię taką zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie taką zupkę lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam chęć na tą zupę jak tylko upały nieco zelżą to spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pomidorówkę! Twoja wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała! smak pieczonych pomidorów jest cudowny! Zupa przepysznie wykonana! Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna zupa, muszę pamiętać by zrobić ją chociaż raz w sezonie letnim :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...