niedziela, 16 grudnia 2012

Zdrowsze pierniczki.

Na moim fanpage'u na facebook'u często prosiliście o zdrowszy przepis na pierniczki. Oto i on, mam nadzieję, że nie spóźniony. Co roku moje pierniczki są w zdrowszej wersji - żytnie, pełnoziarniste lub razowe. Tym razem zrobiłam pierniczki mieszane. Po upieczeniu trzeba je wystudzić, a następnie schować do ciasteczkowej puszki lub słoika i pozwolić im zmięknąć. Myśl, że na święta będą w sam raz. Częśc oczywiście odłożyłam też na choinkę - przed upieczeniem zrobiłam w nich dziurki patyczkiem do szaszłyków. 
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka pszennej, orkiszowej i żytniej)
130 g mąki pszennej typ 650
35 g  cukru trzcinowego nierafinowanego
20 kropli Stevii
100 g masła
1 jajko
4 łyżki syropu z agawy(lub miodu)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody 
szczypta soli

W garnuszku podgrzewamy masło, syrop z agawy, cukier.Często mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąki, mieszamy z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika.
Do suchych składników wlewamy mokre, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto.Rozwałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Wycinamy kształty foremkami. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż zaczną się rumienić - u mnie około 7 minut.

20 komentarzy:

  1. Świetne są takie zdrosze przepisy na tradycyjne smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie są w smaku w porównaniu z tradycyjnymi? Mojemu anty-zdrowe-rzeczy tacie posmakują?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jak normalne pierniczki, tylko są mało słodkie - możesz dać o jakieś 20g cukru więcej. Jeśli nie chcesz korzystać ze Stevii to możesz dać w sumie 100g cukru. Powinny być słodsze :)

      Usuń
    2. Mam stevię w proszku, spróbuję coś pokombinować, choć dalej nie do końca rozgryzłam jej dawkowanie. Ale dzięki piękne:)

      Usuń
  3. Ooo super pomysł z tymi zdrowszymi pierniczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam już w tym roku dwa rodzaje pierników, te będą kolejne :) A jak nie w tym, to w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i na takie jeszcze w tym roku się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku postanowiłam zaszaleć z piernikami :) Dzięki Twojemu przepisowi zrobię zdrową wersję słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro robię pierniki, muszę jakoś je "uzdrowić". choć nie wiem na ile się to uda, bo zakupiłam już tę straszną , kolorową posypkę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam ,nie ma to jak zdrowe świąteczne pierniczki ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. robił ktos już te pierniczki?;>
    nie mam pojęcia czy je robić czy nie^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robić :) Żeby zdążyły poleżakować :)

      Usuń
  10. cudowne świąteczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie zrobiłam, pyychaaaa! Tylko jestem ciekawa ile kcal może mieć jeden taki pierniczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie, musza one dojrzec? Ile orzed swietami najlepiej je robic? :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...