W ramach lekkiego "odpoczynku" od świątecznych przygotowań - bo przecież nie samymi śledziami i barszczem człowiek żyje - zapraszam na lekki placuszki ryżowe.
Mąka ryżowa, kupiona w sklepie ze zdrową żywnością, czekała na swój poważny debiut bardzo długa. Leżała zapomniana i nieużywana, gdzieś w ciemnym kącie szafki - jakoś nie miałam na nią pomysłu. Raz próbowałam z niej robić placuszki, ale nie wyszły - były twarde i wyjątkowo niesmaczne. Nie poddałam się jednak i musiałam zrobić w końcutakie, które będą pyszne.
Placuszki są lekkie, puszyste i bardzo smaczne, jednak nieco suche. Najpierw chciałam użyć jakiegoś dżemu, ale wtedy przypomniałam sobie o jagódkach, które dostałam do przetestowania od sklepu Fitness Food. Jagódka kamczacka w syropie doskonale ożywiła placuszki i zrównoważyła ich lekką suchość. A że jagody uwielbiam to moim zdaniem śniadanie było wyśmienite.
LEKKIE PLACUSZKI RYŻOWE
przepis na 1 porcję (5 placuszków)
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 jajko (białko i żółtko osobno)
2 czubate łyżki śmietany lub serka homogenizowanego
2 łyżeczki otrębów
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli Stevii
szczypta soli
dodatek: jagódka w syropie
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki: mąkę, otręby, żółtko, proszek do pieczenia, ekstrakt, śmietanę, Stevię i mleko. Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na patelni z odrobiną tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego).
Stevię można zastąpić: 2 płaskimi łyżkami cukru zwykłego lub trzcinowego, łyżką syropu z agawy, łyżką miodu.
A jeśli chcielibyście kupić sobie lub komuś bliskiemu taki uroczy ocieplacz na kubek to zapraszam na allegro :)
Super wyszły, na pewno muszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają na leciutkie :D
OdpowiedzUsuńZatem muszę wziąć się za placuszki, żeby nie odstawać od Ciebie :D
OdpowiedzUsuńten stosik zasługuje na miano mistrzowskiego!
OdpowiedzUsuńPaczka dzisiaj dotarla, strasznie dzikuje, klaniam się nisko i zaczynam gotować na świeta hehe ;) dotarla w sama porę.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i mam nadzieję, że się przyda :)
UsuńNormalnie ślinka leci:-)
OdpowiedzUsuńdelikatne,kuszące.śniadaniowa słodycz w zimowy poranek:)
OdpowiedzUsuńa w ocieplaczu zdążyłam się już zakochać;)tylko zainspirowałam się tą kobiecą stroną ubierzkubek.blogspot.com
Ale smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńplacuszki , kawusia i jest idealne !
OdpowiedzUsuńWyglądają przepyyyyszni! Masz super kubek (;
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym zjadła takie placuszk! ;)
OdpowiedzUsuńSą cudowne,kocham je i odkąd znalazłam ten przepis,robię codziennie:)
OdpowiedzUsuńU mnie bez otrębów i na zwykłym mielonym chudym serze. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Są tak boskie, że aż brakuje mi słów, żeby je opisać! Dziękuję pięknie za przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno nie wierzę, wyszły mi :-D są super!! dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńa ile kalorii ma taka porcja?
OdpowiedzUsuń