czwartek, 20 grudnia 2012

Lekkie placuszki z mąki ryżowej.

W ramach lekkiego "odpoczynku" od świątecznych przygotowań - bo przecież nie samymi śledziami i barszczem człowiek żyje - zapraszam na lekki placuszki ryżowe.
Mąka ryżowa, kupiona w sklepie ze zdrową żywnością, czekała na swój poważny debiut bardzo długa. Leżała zapomniana i nieużywana, gdzieś w ciemnym kącie szafki - jakoś nie miałam na nią pomysłu. Raz próbowałam z niej robić placuszki, ale nie wyszły - były twarde i wyjątkowo niesmaczne. Nie poddałam się jednak i musiałam zrobić w końcutakie, które będą pyszne.
Placuszki są lekkie, puszyste i bardzo smaczne, jednak nieco suche. Najpierw chciałam użyć jakiegoś dżemu, ale wtedy przypomniałam sobie o jagódkach, które dostałam do przetestowania od sklepu Fitness Food. Jagódka kamczacka w syropie doskonale ożywiła placuszki i zrównoważyła ich lekką suchość. A że jagody uwielbiam to moim zdaniem śniadanie było wyśmienite.
LEKKIE PLACUSZKI RYŻOWE
przepis na 1 porcję (5 placuszków)
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 jajko (białko i żółtko osobno)
2 czubate łyżki śmietany lub serka homogenizowanego
2 łyżeczki otrębów
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli Stevii
szczypta soli

Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki: mąkę, otręby, żółtko, proszek do pieczenia, ekstrakt, śmietanę, Stevię i mleko. Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na patelni z odrobiną tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego).

Stevię można zastąpić: 2 płaskimi łyżkami cukru zwykłego lub trzcinowego, łyżką syropu z agawy, łyżką miodu.
A jeśli chcielibyście kupić sobie lub komuś bliskiemu taki uroczy ocieplacz na kubek to zapraszam na allegro :)

17 komentarzy:

  1. Super wyszły, na pewno muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wyglądają na leciutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatem muszę wziąć się za placuszki, żeby nie odstawać od Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ten stosik zasługuje na miano mistrzowskiego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Paczka dzisiaj dotarla, strasznie dzikuje, klaniam się nisko i zaczynam gotować na świeta hehe ;) dotarla w sama porę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i mam nadzieję, że się przyda :)

      Usuń
  7. delikatne,kuszące.śniadaniowa słodycz w zimowy poranek:)
    a w ocieplaczu zdążyłam się już zakochać;)tylko zainspirowałam się tą kobiecą stroną ubierzkubek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. placuszki , kawusia i jest idealne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepyyyyszni! Masz super kubek (;

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, chętnie bym zjadła takie placuszk! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są cudowne,kocham je i odkąd znalazłam ten przepis,robię codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie bez otrębów i na zwykłym mielonym chudym serze. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Są tak boskie, że aż brakuje mi słów, żeby je opisać! Dziękuję pięknie za przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. no nie wierzę, wyszły mi :-D są super!! dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ile kalorii ma taka porcja?

    OdpowiedzUsuń