Pisałam już, że uwielbiam bób. Odkąd jego cena stała się zadowalająca objadałam się nim w czystej postaci, a teraz w końcu nadszedł czas na używanie go jako pysznego składnika w daniach. Konieczna była makaronowa zapiekanka, do której to bób świetnie pasuje. Połączenie z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską jest po prostu idealne.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BOBEMprzepis na 2 porcje (1 porcja - około 500 kcal)
100 g makaronu pełnoziarnistego
250 g bobu
4 plastry szynki parmeńskiej (50 g)
4 suszone pomidory
2 jajka
200 g mleka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kremowego serka koziego
sól morska
pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Bób również, po czym go obieramy z łupin. W misce mieszamy makaron, bób, pokrojone suszone pomidory (osuszone na papierowym ręczniku) oraz pokrojoną w paski szynkę parmeńską. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, śmietaną i serkiem kozim (można pominąć lub zamienić na inny kremowy lub starty parmezan). Przyprawiamy solą (niewiele) i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszankę z makaronem przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20 minut (aż masa jajeczna się zetnie i przyrumieni.
lubię wszelkiego rodzaju zapiekane dania, a ta zapiekanka podpadła mi do gustu, tylko nie mam bobu ;p
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, mocno przypieczona. Serka pewnie dodałabym tam o niebo więcej, znając swoje zapędy seromaniaka, ale generalnie pomysł naprawdę świetny. :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna ! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ja tego bobu nie lubię, Twoja zapiekanka wygląda świetnie. No i te naczynka- piękne są: )
OdpowiedzUsuńmuszę zacząć tak smacznie kombinować z bobem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób.Jak dotąd jadłam go bez dodatków.Chyba warto spróbować czegoś nowego:)
OdpowiedzUsuńswietne przepisy cudowne zdjecia ubostwiam tu klikac ;) a z takim przepisem jeszcze sie nie spotkalam!
OdpowiedzUsuńNie ma takiej opcji, by to mogło nie smakować :)
OdpowiedzUsuńJakby tu nie było bobu to bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńIle % śmietana?
OdpowiedzUsuń12%
UsuńMi sie podobają małe porcyjki :)
OdpowiedzUsuńSer kozi jest dodawany do smaku czy ma jakieś właściwości w tej potrawie i w innych. Często masz go w składzie, można po prostu pomijac?
OdpowiedzUsuńW tym przypadku warto go zamienić (na jakiś inny kremowy serek), a nie pomijać.
UsuńAle mi się chce bobu, o jeny!
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuń