czwartek, 6 grudnia 2012

Amarantusowe ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi.

Ciasteczka to idealny deser, jeśli mamy niewiele czasu. Są ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne od razu po upieczeniu - gdy jeszcze parzą w palce. Jeżeli chodzi o dodatki to oczywiście możemy dodać to, co mamy akurat w szafce - wychodzenie do sklepu w mroźny, zimowy dzień to coś, do czego ciężko się zmotywować. 
Zamiast żurawiny polecam również rodzynki, suszone morele lub śliwki. Do tego dowolny rodzaj orzechów. Mąkę z amarantusa polecam gorąco, jeśli jednak jej nie mamy możemy ją zastąpić zwykłą mąką.
CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ
przepis na około 20 ciastek
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki otrębów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu


Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem , cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy ponownie. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3 cm). Pieczemy je około 12 minut, na złoty kolor.
Do ciasteczek wykorzystałam mąkę z amarantusa, którą dostałam niedawno do przetestowania od firmy Ekoprodukt. Jak wszystkie produkty z amarantusa ma ona charakterystyczny smak. Mąkę amarantusową zaleca się używać dla wzbogacenia wartości odżywczej wypieków i innych potraw. Amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Nie zawiera glutenu.
Gdy tylko przyzwyczaimy się do charakterystycznego smaku amarantusa - pokochamy go. Dla mnie jest to mocno orzechowy smak , dlatego idealnie pasuje do tych ciasteczek.
Ciasteczka dodaję do dwóch akcji - zdrowe święta oraz odchudzone dania. Ciasteczka są zdrowsze i odchudzone dzięki: zastąpieniu zwykłej mąki mąką amarantusową oraz zastąpienie części otrębami, zmniejszenie ilości masła i dodatkowo zastąpienie połowy serkiem, zamiana białego cukru na trzcinowy.

28 komentarzy:

  1. Jakie zdrowe ciasteczka :) Na pewno smakują przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być chrupiace i smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe i pyszne! wyglądają smakowicie^^

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja pieknie i tak pewnie smakuja bo maka amarantusowa jest bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyglądają i jakie są duże! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i były przepyszne! :D
    A teraz pytanie trochę z innej beczki :) Na jakiej patelni smażysz swoje placki (chodzi mi o firmę patelni) i czy jest to patelnie nadająca się do smażenia bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj różnie. Najczęściej na ceramicznej Neoflamu, ale czasem też i na teflonie z tzw plastrem miodu. Zazwyczaj jednak używam odrobinę tłuszczu, żeby mi się placki nie rozpadały.

      Usuń
  7. jak Ty to robisz że masz zawsze takie ładne zdjęcia? Nr 3 moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, wcale nie zawsze :P
      A teraz to już ciągle z lampą robię, bo słońca u mnie nie ma ani promyka :P

      Usuń
  8. ta ciacha są ekstra , smaczne i zdrowe - świąteczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak upiec ciasteczka z Amarantusa, teraz na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamiar jutro je robić, poprzekształcam też w mixie bakalie, ale mam pytanie. Myślisz, że jak je jutro lub czwartek upiekę, to zapuszkowane wytrzymają do świąt??? Czy będą juz niesmaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrzymają na pewno - moje stały w puszce dwa tygodnie - z czasem robią się troszkę twardsze po prostu.

      Usuń
  11. Witam, mam pytanie - trzeba dodawać proszek do pieczenia? Szukam przepisu na ciasteczka bez proszku do pieczenia lub sody.

    OdpowiedzUsuń
  12. czy zamist mąki z amarantusa można zmielić ziarna amarantusa? akurat te mam w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można spróbować :)

      Usuń
  13. Czy można cukier zamienić na coś, np. miód? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście - na miód, ksylitol, syrop z agawy, stevię czy co tam tylko chcesz :)

      Usuń
  14. Dzień dobry :) Ciastka jak i cały Twój blog wyglądają bajecznie... Chcę się porwać na zrobienie tych ciastek- mam jednak dwa pytania: jakich otrębów, płatków (górskich, zwykłych) oraz serka (konkretnie) użyłaś? Drugie pytanie dotyczy dekoracji 'spozywczych'' wykorzystywanych przez Ciebie- czy mogłabyś polecić jakieś sklepy/ strony internetowe? Poszukuję wszelkich wstażek, pojemniczków na granolę i innych 'prezentowych' spraw... :) Będę mega wdzięczna za odpowiedź!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby mogą być dowolne: żytnie, pszenne, orkiszowe (lub mieszanka różnych). Płatków owsianych zawsze używam górskich. Co do serka to bardzo często używam tego z Lidla, ważne żeby był naturalny.
      Co do dekoracji - polecam sklep scandiloft.pl a najczęściej chyba jednak kupuję na allegro.

      Usuń
  15. Super! Ślicznie Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Unlike other companies that offer Write My College Papers Services, we cover a broader scope when receiving orders. We accept orders from varied fields of study such as law, medicine, engineering, hospitality, business, and many more. Our Write My College Papers Writers are the best and most beneficial to students and even lecturers who may require teaching material.

    OdpowiedzUsuń