Orzechy pekan dostałam do testowania w ramach nowej współpracy z Fitness Food, sklepem ze zdrową żywnością. Gdy tylko otworzyłam paczkę pełną zdrowych pyszności, wiedziałam, że pekany będą idealne do owsianki. W szafce stał też zapas mleka kokosowego, które ustrzeliłam na promocji w pewnym markecie, a w lodówce leżał dojrzały banan. Tak powstał przepis na moją nową, ulubioną owsiankę. Jest ona idealna na sezon zimowy i jadłam ją już trzy razy w ostatnim tygodniu.
ZIMOWA OWSIANKA3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka płatków lnianych
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka lnu mielonego
1 łyżka gęstego mleka kokosowego
1/2 banana
łyżka orzechów pecan
1/3 łyżeczki cynamonu
łyżeczka miodu
W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki owsiane, lniane, otręby i len mielony. Mieszamy, dodajemy mleko kokosowe. Połówkę banana zawijamy w folię aluminiową i rozgniatamy. Wyjmujemy z folii i dodajemy do gotującej się owsianki. Dodajemy cynamon i posiekane orzechy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki i pałaszujemy :)
Piękna i taka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńIdealna, tym bardziej że za oknem śnieg :)
OdpowiedzUsuńaż szkoda ruszać :D
OdpowiedzUsuńJakiego mleka kokosowego używasz? Ja zawsze używałam firmy "Kier", miało w składzie tylko wodę i kokos, ale ostatnio zauważyłam, że jakieś niepotrzebne dodatki się tam pojawiły. Może polecisz jakieś lepsze?
OdpowiedzUsuńUżywam mleka kokosowego z Lidla, głównie ze względu na cenę - ostatnio udało mi się je trafić na przecenie po 1,99. Ale ma w składzie kilka dodatków oprócz wody i kokosa :P
UsuńW puszce czy kartonie?nie zwróciłam na nie uwagi..
UsuńJeju, ale pysznie *.*
OdpowiedzUsuńBanan, kokos i orzechy, wszystko co kocham! :D
http://myvegetarianparadise.blogspot.com/
no właśnie, jak to jest z tym mlekiem kokosowym?
OdpowiedzUsuńzawsze kojarzylo mi się z bombą kaloryczną, mylę się ?
100ml to mniej więcej 100 kcal. Na szczęście jest mocno esencjonalne i można używać go w niewielkich ilościach :)
Usuńkocham wszystko co kokosowe, także ta owsianka z pewnością baardzo by mi smakowała. :):*
OdpowiedzUsuńtaka owsianka jest genialna ,idealne połączenie smakow , porywam ci ja w całości <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie doskonala! A pekany sa, obok orzechow wloskich, moimi ulubionymi orzechami.
OdpowiedzUsuńNa taką owsiankę bez wahania bym się skusiła! :-)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie dodatków, takie świąteczne :D
Cudowna! Uwielbiam owsianki :)
OdpowiedzUsuńidealne połącznie
OdpowiedzUsuńmuszę ogarnąć kiedyś mleko kokosowe. :))
OdpowiedzUsuńwygląda zniewalająco delikatnie. :D
pyszna owsianka! idealna na zimowe poranki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!. Ma wszystko co kocham- banan, orzechy, kokos;)
OdpowiedzUsuńGenialne. Lecę po mleko kokosowe i czuje, że jutro po raz pierwszy od dawna zjem śniadanie z wielką przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńMoże jutro na śniadanko...;) fajny patent ze zgniataniem banana w folii, ja zawsze dziabię go widelcem:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pekanów, a bardzo chciałabym spróbować. Tez sądzę że bardzo kojarzą się z owsianką :)
OdpowiedzUsuńciekawia mnie orzechy bo nigdy ich nie probowalam.
OdpowiedzUsuńWitam, witam. Uwielbiam ten Blog, dlatego nominuję go go Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńWięcej informacji u mnie: http://kulinarne-zmagania-fate.blog.pl/2012/12/05/19-wyroznienie-liebster-blog/
Pozdrowionka ;)
Mniem, zjadłabym chętnie taką owsiankę na jutrzejsze śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń