poniedziałek, 7 października 2013

Kasza jaglana z musem jabłkowym.

Jecie kaszę jaglaną? Ja zaprzyjaźniłam się z nią niedawno. Czemu warto ją jeść? Bo jest mega zdrowa a do tego pyszna! Przede wszystkim jest zasadotwórcza(a większość pokarmów, które spożywamy są kwasotwórcze). Ma właściwości ocieplające, więc warto się z nią przeprosić właśnie jesienią i zimą. Zawiera krzemionkę, która świetnie wpływa na stawy, skórę, włosy i paznokcie. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Mam nadzieję, że już Was przekonałam i wypróbujecie jakieś przepisy z jej wykorzystaniem. 
KASZA JAGLANA Z MUSEM OWOCOWYM
przepis na 2 porcje (1 porcja = 340 kcal)
100 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka + 1 szklanka wody
2 jabłka
1 gruszka
2 łyżki owoców goji (20 g)
1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
szczypta cynamonu

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą z mlekiem. Kaszę można też dodatkowo wcześniej uprażyć na patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu i bez mieszania przez około 20 minut. Ja zazwyczaj wyłączam gaz i odstawiam garnek na kolejne 5 minut. 

W trakcie gotowania kaszy przygotowujemy mus: obieramy owoce, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy je na patelnię, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dolewamy wody. Dodajemy owoce goji i dusimy często mieszając, do otrzymania konsystencji musu. 

Na talerze przekładamy kaszę, na wierzch wykładamy mus i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

24 komentarze:

  1. lubię takie pomysły na śniadania! pyszny jesienny mus i do tego zdrowa kasza :) tak powinien wyglądać każdy poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tak podaną jaglankę. :) Najlepiej smakuje mi właśnie z niczym innym, jak jesiennymi owocami i porcją bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana na słodko jest cudowna; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodko najlepsza :)
    Do tego bakalie..pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kaszę jaglaną z musem jabłkowym, pychotka! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio kasza jaglana gości u mnie każdego poranka, ale musem jabłkowym jeszcze jej nie przygotowywałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza jaglana po prostu ugotowna w woreczku też się nada czy koniecznie musi być ugotowana w mleku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jaglankę gotowaną na mleku, a z musem jabłkowym musi być świetna, nie wiem czemu jeszcze nie jadłam jej w takim połączeniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja ulubiona kasza! Jadłam ją już z różnymi dodatkami ale z musem jabłkowym jeszcze nie. Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A mi zawsze wychodzi gorzka. Dlaczego? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne dlatego, że nie płuczesz jej we wrzątku - to uprażenie, przelanie i wypłukanie mają na celu pozbawić kaszę goryczki.

      Usuń
  11. mus jabłkowo-gruszkowy nie wymaga jakiegoś dosłodzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wymaga słodzenia - sam w sobie jest tak słodki, że i kaszy ni trzeba dosładzać :)

      Usuń
  12. Muszę spróbować w koncu zjeść tę kaszę jaglaną!

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam dziś , niestety nie udało mi się doprowadzić owoców do konsystencji musu w trakcie gotowania kaszy.. Może należy je zmikować?
    Kaszę gotowałam na wodzie ale i tak było pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większy gaz, więcej wody i udało mi się zrobić mus w 15 minut :D A jeśli Ci się nie udało - następnym razem przygotuj mus wcześniej.

      Usuń
  14. 100 g kaszy to ile wyjdzie objętości w kubku (tego samego, którym odmierzam wodę i mleko)? połowa kubka, czy może mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiedz, proszę.. nie chcę jej ugotować za dużo

      Usuń
    2. Polecam stronę: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-krolewskie 100 g to niecałe pół szklanki. Jeśli jednak chcesz wiedzieć dokładnie - polecam jednak zaopatrzyć się w wagę kuchenną.

      Usuń
  15. To zdecydowanie danie z cyklu Cooking like Grandma. Oczywiście w pozytywnym znaczeniu, bo kojarzy się z domowym ciepłem i beztroskim czasem, jak było się dzieckiem i spędzało ferie zimowe u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie przygotowałam tę kaszę, jest pyszna! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam jaglaną, a już ostatnio szczególnie w wersji na słodko na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń