Jecie kaszę jaglaną? Ja zaprzyjaźniłam się z nią niedawno. Czemu warto ją jeść? Bo jest mega zdrowa a do tego pyszna! Przede wszystkim jest zasadotwórcza(a większość pokarmów, które spożywamy są kwasotwórcze). Ma właściwości ocieplające, więc warto się z nią przeprosić właśnie jesienią i zimą. Zawiera krzemionkę, która świetnie wpływa na stawy, skórę, włosy i paznokcie. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Mam nadzieję, że już Was przekonałam i wypróbujecie jakieś przepisy z jej wykorzystaniem.
KASZA JAGLANA Z MUSEM OWOCOWYMprzepis na 2 porcje (1 porcja = 340 kcal)
100 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka + 1 szklanka wody
2 jabłka
1 gruszka
2 łyżki owoców goji (20 g)
1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą z mlekiem. Kaszę można też dodatkowo wcześniej uprażyć na patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu i bez mieszania przez około 20 minut. Ja zazwyczaj wyłączam gaz i odstawiam garnek na kolejne 5 minut.
W trakcie gotowania kaszy przygotowujemy mus: obieramy owoce, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy je na patelnię, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dolewamy wody. Dodajemy owoce goji i dusimy często mieszając, do otrzymania konsystencji musu.
Na talerze przekładamy kaszę, na wierzch wykładamy mus i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
lubię takie pomysły na śniadania! pyszny jesienny mus i do tego zdrowa kasza :) tak powinien wyglądać każdy poranek!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak podaną jaglankę. :) Najlepiej smakuje mi właśnie z niczym innym, jak jesiennymi owocami i porcją bakalii.
OdpowiedzUsuńKasza jaglana na słodko jest cudowna; )
OdpowiedzUsuńNa słodko najlepsza :)
OdpowiedzUsuńDo tego bakalie..pyszności.
Bardzo lubię kaszę jaglaną z musem jabłkowym, pychotka! :))
OdpowiedzUsuńostatnio kasza jaglana gości u mnie każdego poranka, ale musem jabłkowym jeszcze jej nie przygotowywałam :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana po prostu ugotowna w woreczku też się nada czy koniecznie musi być ugotowana w mleku?
OdpowiedzUsuńKaszę można ugotować w dowolny sposób :)
UsuńUwielbiam jaglankę gotowaną na mleku, a z musem jabłkowym musi być świetna, nie wiem czemu jeszcze nie jadłam jej w takim połączeniu! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kasza! Jadłam ją już z różnymi dodatkami ale z musem jabłkowym jeszcze nie. Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńA mi zawsze wychodzi gorzka. Dlaczego? :(
OdpowiedzUsuńZapewne dlatego, że nie płuczesz jej we wrzątku - to uprażenie, przelanie i wypłukanie mają na celu pozbawić kaszę goryczki.
Usuńmus jabłkowo-gruszkowy nie wymaga jakiegoś dosłodzenia?
OdpowiedzUsuńNie wymaga słodzenia - sam w sobie jest tak słodki, że i kaszy ni trzeba dosładzać :)
UsuńMuszę spróbować w koncu zjeść tę kaszę jaglaną!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńRobiłam dziś , niestety nie udało mi się doprowadzić owoców do konsystencji musu w trakcie gotowania kaszy.. Może należy je zmikować?
OdpowiedzUsuńKaszę gotowałam na wodzie ale i tak było pyszne <3
Większy gaz, więcej wody i udało mi się zrobić mus w 15 minut :D A jeśli Ci się nie udało - następnym razem przygotuj mus wcześniej.
Usuń100 g kaszy to ile wyjdzie objętości w kubku (tego samego, którym odmierzam wodę i mleko)? połowa kubka, czy może mniej?
OdpowiedzUsuńodpowiedz, proszę.. nie chcę jej ugotować za dużo
UsuńPolecam stronę: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-krolewskie 100 g to niecałe pół szklanki. Jeśli jednak chcesz wiedzieć dokładnie - polecam jednak zaopatrzyć się w wagę kuchenną.
UsuńTo zdecydowanie danie z cyklu Cooking like Grandma. Oczywiście w pozytywnym znaczeniu, bo kojarzy się z domowym ciepłem i beztroskim czasem, jak było się dzieckiem i spędzało ferie zimowe u babci :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowałam tę kaszę, jest pyszna! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaglaną, a już ostatnio szczególnie w wersji na słodko na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń