wtorek, 12 listopada 2013

Lekki makaron z szynką parmeńską.

O tym, jak bardzo uwielbiam makarony może świadczyć mocno rozbudowana zakładka, w której zebrane są makaronowe przepisy z bloga. Oprócz tego, że jak wiadomo - makaron jest pyszny, to jest też świetnym pomysłem na szybki obiad czy lunchbox do pracy. Wiadomo - są połączenia lepsze i gorsze, to jest absolutnie przepyszne i stało się ostatnio jednym z moich ulubionych.
MAKARON Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
przepis na 2 porcje
100 g makaronu
200-250 g cukinii
50 g szynki parmeńskiej
4 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
6 pomidorków koktajlowych
odrobina parmezanu (ok. 10 g)
sól morska
pieprz


Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w półplasterki, suszone pomidory w paski, szynkę kroimy lub rwiemy w paski. Czosnek siekamy drobno razem z papryczką chili (ilość zależy od tego, jak pikantne jedzenie lubimy - ja używam jej bardzo mało).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię, smażymy ją często mieszając, przez około 3-4 minuty. Wrzucamy szynkę i suszone pomidory. Po chwili dodajemy czosnek z chili. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i drugą łyżkę oliwy. Chwilę trzymamy całość na patelni, po czym przekładamy na talerze. Układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy startym parmezanem.

11 komentarzy:

  1. makarony są świetne ze względu na ich uniwersalność, można je zjeść z tym czego dusza zapragnie :) zdecydowanie lubię takie warzywne wersje !

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, makarony są pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie makarony, więc i ten na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony ubóstawiam!a ten wygląda apetycznie,muszę wypróbować przepis!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam i z czystym sumieniem polecam! Super smaczne , lekkie i szybkie danie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...