czwartek, 6 listopada 2014

Dressing z awokado do sałatek.

Dzisiaj mam dla Was przepis na chyba najpyszniejszy dressing do sałatek, jaki udało mi się zrobić. Jest kremowy i ma dosyć intensywny smak, który doskonale komponuje się z warzywami. Sprawdzi się przy wielu różnych kompozycjach - moja propozycja na przepyszną sałatkę - już jutro na blogu :)
DRESSING Z AWOKADO
przepis na około 3 porcje
1/2 awokado
1 zółtko
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
łyżka listków szałwii
odrobina soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz


W blenderze umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, porwane listki szałwii, miąższ z awokado (musi być dojrzałe), żółtko, wodę i część oliwy. Wstępnie miksujemy. Oliwę dolewamy stopniowo. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładki sos, oliwe dolewając do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

9 komentarzy:

  1. fajny, nie próbowałam takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. żółtko surowe tak? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne. Na pewno wypróbuję z różnymi rzeczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście świetny dressing do wszelkiego rodzaju sałatek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, ale awokado nei wygląda raczej na dojrzałe, mogło poczekać jeszcze ze dwa dni. Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...