poniedziałek, 3 grudnia 2012

Owsianka kokosowa z bananem i orzechami pecan.

Orzechy pekan dostałam do testowania w ramach nowej współpracy z Fitness Food, sklepem ze zdrową żywnością. Gdy tylko otworzyłam paczkę pełną zdrowych pyszności, wiedziałam, że pekany będą idealne do owsianki. W szafce stał też zapas mleka kokosowego, które ustrzeliłam na promocji w pewnym markecie, a w lodówce leżał dojrzały banan. Tak powstał przepis na moją nową, ulubioną owsiankę. Jest ona idealna na sezon zimowy i jadłam ją już trzy razy w ostatnim tygodniu. 
ZIMOWA OWSIANKA
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka płatków lnianych
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka lnu mielonego
1 łyżka gęstego mleka kokosowego
1/2 banana
łyżka orzechów pecan
1/3 łyżeczki cynamonu
łyżeczka miodu

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki owsiane, lniane, otręby i len mielony. Mieszamy, dodajemy mleko kokosowe. Połówkę banana zawijamy w folię aluminiową i rozgniatamy. Wyjmujemy z folii i dodajemy do gotującej się owsianki. Dodajemy cynamon i posiekane orzechy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki i pałaszujemy :)

24 komentarze:

  1. Idealna, tym bardziej że za oknem śnieg :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego mleka kokosowego używasz? Ja zawsze używałam firmy "Kier", miało w składzie tylko wodę i kokos, ale ostatnio zauważyłam, że jakieś niepotrzebne dodatki się tam pojawiły. Może polecisz jakieś lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam mleka kokosowego z Lidla, głównie ze względu na cenę - ostatnio udało mi się je trafić na przecenie po 1,99. Ale ma w składzie kilka dodatków oprócz wody i kokosa :P

      Usuń
    2. W puszce czy kartonie?nie zwróciłam na nie uwagi..

      Usuń
  3. Jeju, ale pysznie *.*
    Banan, kokos i orzechy, wszystko co kocham! :D

    http://myvegetarianparadise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. no właśnie, jak to jest z tym mlekiem kokosowym?
    zawsze kojarzylo mi się z bombą kaloryczną, mylę się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100ml to mniej więcej 100 kcal. Na szczęście jest mocno esencjonalne i można używać go w niewielkich ilościach :)

      Usuń
  5. kocham wszystko co kokosowe, także ta owsianka z pewnością baardzo by mi smakowała. :):*

    OdpowiedzUsuń
  6. taka owsianka jest genialna ,idealne połączenie smakow , porywam ci ja w całości <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie doskonala! A pekany sa, obok orzechow wloskich, moimi ulubionymi orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na taką owsiankę bez wahania bym się skusiła! :-)
    Cudowne połączenie dodatków, takie świąteczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna! Uwielbiam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę ogarnąć kiedyś mleko kokosowe. :))
    wygląda zniewalająco delikatnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna owsianka! idealna na zimowe poranki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie!. Ma wszystko co kocham- banan, orzechy, kokos;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne. Lecę po mleko kokosowe i czuje, że jutro po raz pierwszy od dawna zjem śniadanie z wielką przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Może jutro na śniadanko...;) fajny patent ze zgniataniem banana w folii, ja zawsze dziabię go widelcem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam pekanów, a bardzo chciałabym spróbować. Tez sądzę że bardzo kojarzą się z owsianką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawia mnie orzechy bo nigdy ich nie probowalam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, witam. Uwielbiam ten Blog, dlatego nominuję go go Liebster Blog.
    Więcej informacji u mnie: http://kulinarne-zmagania-fate.blog.pl/2012/12/05/19-wyroznienie-liebster-blog/

    Pozdrowionka ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniem, zjadłabym chętnie taką owsiankę na jutrzejsze śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń