Jest to bardzo klasyczny przepis, nie dietetyczny, jednak stwierdziłam, że nie może go zabraknąć na moim blogu. Świetnie się sprawdza, gdy mam ochotę na coś rozpustnego - słodkiego, bo wszystkie składniki zawsze mam w kuchni. Idealny jest również, gdy szukamy jakoś prostego deseru dla zaproszonych gości.
Nie jest to dietetyczny deser, jednak jest to lepsza opcja niż batony, gotowce i ciężkie ciasta. Wersja bez kremówki, mascarpone i dużej ilości cukru zresztą nie ma tak wiele kalorii, bo jedna porcja ma ich 200.
MUS CZEKOLADOWY
przepis na 5 porcji
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
25 g cukru pudru
25 g miękkiego masła
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy masło, energicznie mieszamy, aż czekolada i masło się połączą, po czym odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, mieszając co jakiś czas. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Żółtka pojedynczo dodajemy do rozpuszczonej czekolady, po każdym dokładnie mieszamy masę. Dodajemy ubite białka, masę dokładnie mieszamy, do połączenia. Przekładamy do pucharków lub szklanek i schładzamy w lodówce.
Jakie smakowitości :) !
OdpowiedzUsuńwow, ten mus wygląda fantastycznie! muszę zaserwować sobie i rodzinie, pewnie będziemy zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńnieco słodkości bez wyrzutów sumienia :D dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Coś jak jak mini ptasie mleczka tylko bez galaretki. Lubie taki sposob podania. Bardzo estetyczny gdy każdy ma już swoją porcję przygotowana:)
OdpowiedzUsuńwszystko jest dla ludzi, tylko w rozsądnych ilościach :) uwielbiam czekoladę. mus wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńFajny przepis - prosty ale z pewnością przepyszny. Trochę jak śląska "szpajza" tylko tu nie ma żelatyny, ale czekolada stygnąc pewnie trochę utrwali ten mus:).
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, tak delikatnie. Co jak co, ale dobrego musu o intensywnym czekolady nie powinno się odchudzać. ;)
OdpowiedzUsuń200 kcal to przecież wcale nie tak dużo! No tylko nie wiadomo czy jedna porcja dla każdego będzie wystarczająca.. :D
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, słodycze są dla ludzi, oczywiście w rozsądnych ilościach :) Chętnie spróbowałabym tego musu, bo uwielbiam czekoladę :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu warto rozpieścić podniebienie i zaserwować sobie coś nie dietetycznego :) cudnie wygląda ten mus, tak delikatnie, piankowo.
OdpowiedzUsuńA dlaczego od czasu do czasu? Po cholerę odmawiać dobie przyjemności?;)
UsuńOdchudzać czekoladowy deser? Nie ma sensu :) Ten wydaje się idealny - niezbyt słodki, puszysty, lekki.. Zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńTen mus wygląda obłędnie i czasem trzeba sobie na coś takiego pozwolić :)
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie musy ale zawsze robię z mlecznej, bo słodka ze mnie dziewczyna :) Trzeba będzie spróbować czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńbez przesady dla takich smakołyków czasem warto zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale chyba bałabym się dodać surowe białka :(
OdpowiedzUsuńCudowna pianka! Z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńIstny obłęd, cudowna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńmm! wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńJak mus to mus :D:D hehe mój ci on :)
OdpowiedzUsuńmyślę że to i tak fajna dosyć dietetyczna wersja, bo właśnie zazwyczaj te kremy mają o wiele więcej masła, albo duuużo kremówki :) fajny przepis!
OdpowiedzUsuńKonsystencje ma obłędną<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam mus czekoladowy! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo, bardzo apetycznie i aż żałuję, że nie mam gorzkiej czekolady na stanie, bo bym jutro zrobiła, a akurat święto wypada :(
OdpowiedzUsuńRobisz przecudowne zdjęcia!
Jami Jami! Robię! :D
OdpowiedzUsuńJak długo trzeba go chłodzić w lodówce, by uzyskać taką konsystencję?
OdpowiedzUsuńBez maselka tez wyjdzie..na 6 porzii
OdpowiedzUsuń180 gr czekolady
10 lyzek mleka
3 jajka
i 2 lyzki.cukru pudru
Czekolade.rozpuszczamy z.mlekiem. Na "goraco dodajemy żòłtka. Bialka ubijamy z cukre ma sztywno i dodajemy do zimnej juz czekolady partiami. 3 godz w lodòwce i gotowe!
A co powiesz, żeby zamienić gorzką czekoladę na mleczną i zmniejszyć ilość cukru? Boję się, że z gorzką może wyjść nie tak słodki jak oczekuje ; p
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam- REWELACJA!!! naprawdę polecam:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad wykorzystaniem go do zrobienia tortu, jako zamiennik ciężkiej masy. Chciałabym go dać na wierzch i boki tortu i udekorować posiekanymi orzechami, jednak obawiam się, że może 'spłynąć'. Czy kiedy dodam żelatynę powinno być ok? Wiem, że dałoby radę w przypadku 'tradycyjnych' musów, ale tutaj to nie mam pojęcia ;)
Myślę, że nie powinien spłynąć, ma stałą konsystencję.
UsuńZrobiłam według twojego przepisu i jest fantastyczny! Wydaje mi się , że lepiej zjeść taki deser niż jakiś kupny! ;)
OdpowiedzUsuńMus zostanie ze mną na zawsze!
Wypróbowałam przepis, MNIAM <3
OdpowiedzUsuńCudowny mus !!! Wyszly 4 porcje, zjadlem 3 ;-)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis !
Wrzuciłam mus do zamrażalki i efekt był piorunujący. Zakochałam się w tym przepisie. Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńa mój nie wyszedł taki piękny jaśniutki...
OdpowiedzUsuńwyborny, właśnie zjadłam dwie porcje!:D idealny!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie,jutro muszę spróbować tego musu :)
OdpowiedzUsuńfor Apple iphone from the App Store, Android from good quotes for instagram It is unavoidable to overlook that nowadays social media plays.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak się kiedyś zastanawiałem jak mus czekoladowy może być lekki :) Teraz wiem, ze chodzi o jego piankową konsystencję. Zauważyłem to w przepisie na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl który sam wykonałem bez najmniejszego problemu. W ogóle wszystkie desery z wykorzystaniem czekolady są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńIle schładzać w lodówce :)?
OdpowiedzUsuń48 year old Software Consultant Fianna Wyre, hailing from Guelph enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and tabletop games. Took a trip to La Grand-Place and drives a McLaren F1. moje zrodla
OdpowiedzUsuń