Najlepsze ciasta z jabłkami to te najprostsze - jak klasyczna szarlotka czy tarta. Tym razem postanowiłam pobawić się w przygotowanie wersji bezglutenowej, Mąka jaglana daje charakterystycznego posmaku, można rónież połączyć ją z inną, dowolną mąką bezglutenową (lub zwykłą). Jest to idealne ciasto na jesienne wieczory. Dodatkowo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się w "sytuacjach awaryjnych".
JAGLANA TARTA Z JABŁKAMI
przepis na formę 25 cm
150 g mąki jaglanej
120 g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki migdałowej
100 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina zimnej wody
4 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
700 g jabłek
Łyżka cukru
W misce mieszamy obie mąki, zimne masło pokrojone w kostkę, jedno jajko, jedno żółtko, ksylitol i ekstarkt waniliowy. Ucieramy łyżką lub siekamy nożem. W trakcie mieszania, jeśli ciasto jest za suche dodajemy wodę (dodałam 2 łyżki). Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiamy formę do tarty - możemy rozwałkować ciasto lub pokroić je w plasterki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Układamy je w koło na przygotowanym spodzie. Białko lekko ubijamy i smarujemy nim jabłka. Posypujemy jedną łyżką cukru i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy do zarumienia (około 20 minut).
smakowita!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie i tak pewnie smakuje (: jabłko+cynamon <3
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :) Chociaż ja chyba nie umiem wałkować ciasta - ostatnio robiłam tartę z boczkiem z Twojego bloga i podczas wałkowania ciasto rozrywało mi się na części ;/ Musiałam je później doklejać na blaszce. Nie wiem, co robię źle...
OdpowiedzUsuńPycha, niam, niam :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
genialna tarta! idealnie w moim guście! :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezezentuje i z pewnością tak smakuje! *.*
Aleeeeeż to rewelacyjnie wygląda. <3
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://pat-radoscgotowania.blogspot.com
czy gdybym dodała tylko mąki pełnoziarnistej pszennej należy tak samo postępować jak w przepisie ? ;)
OdpowiedzUsuńP.S. świetny blog, już kilka przepisów wyprobowalam i sie nie zawiodłam ;)
śliczne, apetyczne zdjęcia, ja również jestem zwolenniczką prostych przepisów, teraz, gdy oficjalnie mamy jesień, jabłka i cynamon będą królować w naszych kuchniach, także bardzo przydatny przepis, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńach ten zapach jabłek i cynamonu!
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńJuz w piekarniku. Za 20min napisze jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda też bym sobie z chęcią to zjadł. Warto sobie to ogarnąć nie ma problemu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń