To było moje drugie w życiu ciasto marchewkowe. Pierwsze wyszło nieco za suche, bardzo słodkie, a do tego z polewą czekoladową. To natomiast, jest idealne. Wilgotne, ale jednocześnie nie jest mocno zbite. Słodycz ciasta przełamuje polewa z serka - której nie radzę pomijać, bo to właśnie ona sprawia, że ciasto jest idealne. Pyszne i zdrowe - idealnie wpasuje się w repertuar ciast świątecznych.
PIERNIKOWE CIASTO MARCHEWKOWE1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka startej marchewki
3/4 szklanki startych jabłek
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około pół godziny. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.
W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W osobnej misce mieszamy razem mokre składniki: jajka, sok jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dokładamy startą marchewkę i jabłko, rodzynki i orzechy - mieszamy całość.
Małą kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wygładzamy ją szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut lub do czasu, aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. Chłodzimy na kratce.
Polewa:
150g kremowego serka
3 krople Stevii lub łyżeczka cukru pudru
1 łyżka masła.
W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce serka, na końcu dodajemy słodzik. Smarujemy ciasto cienką warstwą.
jeszcze nie widziałam marchewkowego w tak zdrowej wersji! :) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńzachwycają mnie te laseczki, zrobiłaś czy kupiłaś?:)
Zrobiłam, z lukru plastycznego :)
Usuńwow! i na prawdę zero tłuszczu nie przeszkadza?
OdpowiedzUsuńNaprawdę! Nawet pomaga bo i sumienie czystsze :)
Usuńwspaniałe ciasto! lubię wszelkie marchewkowce :)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam podobne i się zakochałam *.*
OdpowiedzUsuńmam inny przepis na to ciasto ale w tym się abolutnie zakochałam, w sobotę je wypróbuje i zrobię na urodziny synka
OdpowiedzUsuńPysznie! Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńmam wielką słabość do marchewkowego ciasta
OdpowiedzUsuńto jest najpiękniejsze z tymi zimowymi ozdobami na wierzchu
uwielbiam marchewkowe, też zawsze robię krem z serka kremowego+ cukru pudru i skórki cytrynowej/pomarańczowej która nadaje świeżego akcentu :) a z tymi laseczkami wygląda pięknie, świątecznie!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jest pyszne, ale prócz tego ma też zalety w sferze dietetycznej. Zawiera mnóstwo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit.
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, do tej pory marchewkowe piekłam dopiero raz i od razu bardzo polubiłam :)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem jakie ciasto upiec na święta, abym jednak mogła coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńJak cudownie wygląda :) Szczerze - to chyba najładniejsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję zobaczyć.
OdpowiedzUsuńjuż zapisałam na mojej liście ciast do upieczenia na święta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkę! A to ciasto wygląda na niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, marchewkowe ciasta są pyszne!
OdpowiedzUsuńte 'rózgi' wyglądają obłędnie na cieście:)
OdpowiedzUsuńsuper! i jakie sliczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńa jakiego dokładnie serka użyłaś? :) ciasto wygląda obłędnie <3 mniam :D
OdpowiedzUsuńJa chyba użyłam serka Turek Figura.
Usuńpięknie zaaranżowane. wspaniałe :]
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńMogę kawałeczek?
zapisany na liście dan swiątecznych! Dziekuję:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na małe rozdanie – do zgarnięcia zniżka – 25% na jogurt mrożony do feel the chill
Zapraszam:)
ja kiedyś robiłam zwykłe ciasto marchewkowe i wspaniale smakowało.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem teraz bardzo jak samkuje wersja 'piernikowa';)
Jeeeeej! Kobieto spadłaś mi z nieba! Dziękuję ;)) Od kilku dni głowiłam się nad zdrowym przepisem na marchewkowe, bo nie chciałam robić zwykłej wersji. Dziękuję raz jeszcze! Jutro lub w sobotę na pewno je zrobię! ;))
OdpowiedzUsuńjak zwykle cudowne zdjęcia ! :)
OdpowiedzUsuńa czy cukru w cieście nie można zastąpić stevia ??
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńsmaczne świąteczne i zdrowe ciacho ,dziękuję za genialny przepis ;*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, genialna dekoracja :-) Jak zrobić takie 'rózgi?'
OdpowiedzUsuńUlepiłam je z lukru plastycznego :)
UsuńZapisuję w zakładkach ;)
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary tej blachy? Obłędne ciacho i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto i fotografie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie spróbowałam kawałek - ciasto bardzo dobrze wyszło:) Mi nie wyrosło niestety, ale to wina małej ilości proszku do pieczenia. Na całe szczęście posiekałam orzechy i rodzynki także jak pokroje na małe kawałeczki to nikt się nie połapie że coś nie wyszło:)
OdpowiedzUsuńMimo, że już dawno po świętach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Ciasto wyszło po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńJak myślisz, czym można zastąpić ten kremowy serek.? Bo niestety nie posiadam, a bardzo chciałabym zrobić :)) Przepis świetny :D
OdpowiedzUsuńOj ciężko będzie zastąpić. Może to być jakikolwiek serek: kremowy, naturalny typu fromage, philadelphia, twarożkowy, gęsty serek homogenizowany.
UsuńWygląda super!, na ile to porcji jest? dałoby radę zrobić z tego tort i przełożyć kremem? :)
OdpowiedzUsuńWspaniale, jak wszystkie Twoje przepisy! Zastanawiam się czy z tej masy można by było zrobić muffinki?
OdpowiedzUsuńMimo tego, że mniej zdrowa wersja marchewkowego, którą robię od dawna smakuje mi ciut bardziej, to jest też warte zrobienia. Polecam ;) Jest bardzo smaczne, a i wyrzuty sumienia mniejsze
OdpowiedzUsuńJakich wymiarów była Twoja blacha?
OdpowiedzUsuńA myślisz, że wyszedłby z Ricottą.? :))
OdpowiedzUsuńZ ricottą na wierzchu? Myślę, że tak :)
UsuńTak, na wierzchu :) Ok, dzieki wielkie! Jutro robie :))
UsuńA czym można ewentualnie zastąpic sok jabłkowy.? :))
OdpowiedzUsuńGruszkowym, winogronowym, brzoskwiniowym.
UsuńDziekuje:)
UsuńW jakiej blaszce rozmiarowo upiekłaś to cudo?
OdpowiedzUsuńzrobilam wszystko z przepisem,ale niestety ciasto mi nie wyroslo..nie mam pojecia dlaczego:(
OdpowiedzUsuńKolejny cudowny przepis! Napisz, proszę, jakiej maki dokładnie użylaś. Polecono mi kupić do tego przpeisu gryczaną co zdaje mi się być dziwne... :)
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej (czyli typ 2000) - na przykład pszennej lub orkiszowej.
Usuńa kiedy dokładamy orzechy? Bo nie jest napisane.
OdpowiedzUsuńRazem z rodzynkami.
UsuńBardzo prosze wymiary blachy..:)
OdpowiedzUsuńmój się właśnie piecze :) trochę zmodyfikowałam przepis, dodałam miód i kakao i troszkę zwiększyłam proporce :)
OdpowiedzUsuńA jakie otręby dajemy do ciasta?
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPodalabys przepis na to Twoje pierwsze ciasto (to za słodkie) wlasnie zrobilam z tego przepisu, pomijajac polewe i wyszlo pyszne ale jednak dosc malo slodkie interesuje mnie Twoj poprzedni przepis
OdpowiedzUsuńCzy orzechy włoskie można zastąpić niesolonymi ziemnymi?
OdpowiedzUsuńte kolorowe dekoracje mnie rozbroiły - muszę wrócić do takiego rozwiązania na Świeta ;) A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuńpoliczylam kalorycznosc bez kremu:) jesli blacha jest kwadratowa i dzielisz ciasto na 9 porcji to wychodzi ok 250kcal na porcje :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto na Boże Narodzenie, jest rewelacyjne, polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie konsystencji po upieczeniu, czy to ciacho ma być takie mokre? cały czas zastanawiam się czy to zakalec, czy po prostu przeważająca ilość mokrych składników. w każdym razie zrobiłam je i jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest dosyć ciężkie i wilgotne, takie troche zakalcowate.
UsuńCzy zamiast płatków owsianych można dodac gryczane lub jaglane?
OdpowiedzUsuńMożna, oczywiście.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast soku jabłkowego można nie odsączać startej marchewki i jabłka?
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i wyszło pyszne �� Jedyne co to mi nie wyrosło a zrobiłam wszystko według przepisu. Jest wysokie może na 3 cm, 4.
OdpowiedzUsuńPiernikowe ciasto marchewkowe. Jesień i zima powinna od czasu do czasu pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta marchewkowego o...click here
OdpowiedzUsuń40 year-old VP Accounting Hamilton Prawle, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Blue Smoke and Skateboarding. Took a trip to Historic Centre (Old Town) of Tallinn and drives a Jaguar D-Type. zbadaj strone
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this information
OdpowiedzUsuńkyacahiye.com
मेंथा ऑयल रेट