czwartek, 13 grudnia 2012

Piernikowe ciasto marchewkowe.

To było moje drugie w życiu ciasto marchewkowe. Pierwsze wyszło nieco za suche, bardzo słodkie, a do tego z polewą czekoladową. To natomiast, jest idealne. Wilgotne, ale jednocześnie nie jest mocno zbite. Słodycz ciasta przełamuje polewa z serka - której nie radzę pomijać, bo to właśnie ona sprawia, że ciasto jest idealne. Pyszne i zdrowe - idealnie wpasuje się w repertuar ciast świątecznych.
PIERNIKOWE CIASTO MARCHEWKOWE
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka startej marchewki
3/4 szklanki startych jabłek
1 szklanka rodzynek 
1/2 szklanki orzechów włoskich


Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około pół godziny. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W osobnej misce mieszamy razem mokre składniki: jajka, sok jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dokładamy startą marchewkę i jabłko, rodzynki i orzechy - mieszamy całość.

Małą kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wygładzamy ją szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut lub do czasu, aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. Chłodzimy na kratce.

Polewa: 
150g kremowego serka
3 krople Stevii lub łyżeczka cukru pudru
1 łyżka masła.

W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce serka, na końcu dodajemy słodzik. Smarujemy ciasto cienką warstwą.

70 komentarzy:

  1. jeszcze nie widziałam marchewkowego w tak zdrowej wersji! :) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda:)
    zachwycają mnie te laseczki, zrobiłaś czy kupiłaś?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! i na prawdę zero tłuszczu nie przeszkadza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę! Nawet pomaga bo i sumienie czystsze :)

      Usuń
  4. wspaniałe ciasto! lubię wszelkie marchewkowce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj jadłam podobne i się zakochałam *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. mam inny przepis na to ciasto ale w tym się abolutnie zakochałam, w sobotę je wypróbuje i zrobię na urodziny synka

    OdpowiedzUsuń
  7. mam wielką słabość do marchewkowego ciasta
    to jest najpiękniejsze z tymi zimowymi ozdobami na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam marchewkowe, też zawsze robię krem z serka kremowego+ cukru pudru i skórki cytrynowej/pomarańczowej która nadaje świeżego akcentu :) a z tymi laseczkami wygląda pięknie, świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto marchewkowe jest pyszne, ale prócz tego ma też zalety w sferze dietetycznej. Zawiera mnóstwo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda cudnie, do tej pory marchewkowe piekłam dopiero raz i od razu bardzo polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No to już wiem jakie ciasto upiec na święta, abym jednak mogła coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak cudownie wygląda :) Szczerze - to chyba najładniejsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję zobaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  13. już zapisałam na mojej liście ciast do upieczenia na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam marchewkę! A to ciasto wygląda na niesamowicie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne, marchewkowe ciasta są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. te 'rózgi' wyglądają obłędnie na cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  17. a jakiego dokładnie serka użyłaś? :) ciasto wygląda obłędnie <3 mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie zaaranżowane. wspaniałe :]

    OdpowiedzUsuń
  19. zapisany na liście dan swiątecznych! Dziekuję:)

    Zapraszam do mnie na małe rozdanie – do zgarnięcia zniżka – 25% na jogurt mrożony do feel the chill
    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja kiedyś robiłam zwykłe ciasto marchewkowe i wspaniale smakowało.
    ciekawa jestem teraz bardzo jak samkuje wersja 'piernikowa';)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeeeeej! Kobieto spadłaś mi z nieba! Dziękuję ;)) Od kilku dni głowiłam się nad zdrowym przepisem na marchewkowe, bo nie chciałam robić zwykłej wersji. Dziękuję raz jeszcze! Jutro lub w sobotę na pewno je zrobię! ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. jak zwykle cudowne zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. a czy cukru w cieście nie można zastąpić stevia ??

    OdpowiedzUsuń
  24. smaczne świąteczne i zdrowe ciacho ,dziękuję za genialny przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny przepis, genialna dekoracja :-) Jak zrobić takie 'rózgi?'

    OdpowiedzUsuń
  26. A jakie wymiary tej blachy? Obłędne ciacho i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepiękne ciasto i fotografie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie spróbowałam kawałek - ciasto bardzo dobrze wyszło:) Mi nie wyrosło niestety, ale to wina małej ilości proszku do pieczenia. Na całe szczęście posiekałam orzechy i rodzynki także jak pokroje na małe kawałeczki to nikt się nie połapie że coś nie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mimo, że już dawno po świętach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Ciasto wyszło po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak myślisz, czym można zastąpić ten kremowy serek.? Bo niestety nie posiadam, a bardzo chciałabym zrobić :)) Przepis świetny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężko będzie zastąpić. Może to być jakikolwiek serek: kremowy, naturalny typu fromage, philadelphia, twarożkowy, gęsty serek homogenizowany.

      Usuń
  31. Wygląda super!, na ile to porcji jest? dałoby radę zrobić z tego tort i przełożyć kremem? :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniale, jak wszystkie Twoje przepisy! Zastanawiam się czy z tej masy można by było zrobić muffinki?

    OdpowiedzUsuń
  33. Mimo tego, że mniej zdrowa wersja marchewkowego, którą robię od dawna smakuje mi ciut bardziej, to jest też warte zrobienia. Polecam ;) Jest bardzo smaczne, a i wyrzuty sumienia mniejsze

    OdpowiedzUsuń
  34. Jakich wymiarów była Twoja blacha?

    OdpowiedzUsuń
  35. A myślisz, że wyszedłby z Ricottą.? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ricottą na wierzchu? Myślę, że tak :)

      Usuń
    2. Tak, na wierzchu :) Ok, dzieki wielkie! Jutro robie :))

      Usuń
  36. A czym można ewentualnie zastąpic sok jabłkowy.? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszkowym, winogronowym, brzoskwiniowym.

      Usuń
    2. Dziekuje:)

      Usuń
  37. W jakiej blaszce rozmiarowo upiekłaś to cudo?

    OdpowiedzUsuń
  38. zrobilam wszystko z przepisem,ale niestety ciasto mi nie wyroslo..nie mam pojecia dlaczego:(

    OdpowiedzUsuń
  39. Kolejny cudowny przepis! Napisz, proszę, jakiej maki dokładnie użylaś. Polecono mi kupić do tego przpeisu gryczaną co zdaje mi się być dziwne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej (czyli typ 2000) - na przykład pszennej lub orkiszowej.

      Usuń
  40. a kiedy dokładamy orzechy? Bo nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo prosze wymiary blachy..:)

    OdpowiedzUsuń
  42. mój się właśnie piecze :) trochę zmodyfikowałam przepis, dodałam miód i kakao i troszkę zwiększyłam proporce :)

    OdpowiedzUsuń
  43. A jakie otręby dajemy do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  44. na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  45. Podalabys przepis na to Twoje pierwsze ciasto (to za słodkie) wlasnie zrobilam z tego przepisu, pomijajac polewe i wyszlo pyszne ale jednak dosc malo slodkie interesuje mnie Twoj poprzedni przepis

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy orzechy włoskie można zastąpić niesolonymi ziemnymi?

    OdpowiedzUsuń
  47. te kolorowe dekoracje mnie rozbroiły - muszę wrócić do takiego rozwiązania na Świeta ;) A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
  48. policzylam kalorycznosc bez kremu:) jesli blacha jest kwadratowa i dzielisz ciasto na 9 porcji to wychodzi ok 250kcal na porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Robiłam to ciasto na Boże Narodzenie, jest rewelacyjne, polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  50. mam pytanie odnośnie konsystencji po upieczeniu, czy to ciacho ma być takie mokre? cały czas zastanawiam się czy to zakalec, czy po prostu przeważająca ilość mokrych składników. w każdym razie zrobiłam je i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dosyć ciężkie i wilgotne, takie troche zakalcowate.

      Usuń
  51. Czy zamiast płatków owsianych można dodac gryczane lub jaglane?

    OdpowiedzUsuń
  52. A czy zamiast soku jabłkowego można nie odsączać startej marchewki i jabłka?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...