sobota, 29 grudnia 2012

Sernik straciatella z wiśniami.

Jednym z ciast jednoznacznie kojarzących mi się ze Świętami jest sernik. W domu rodzinnym mama zazwyczaj robiła sernik w dwóch odsłonach: z brzoskwiniami lub z pysznym czekoladowym kremem. Ja natomiast ciągle szukam przepisów na fantastyczne serniki. Robiłam już chałwowy, brzoskwiniowy czy kajmakowy. Ten ostatni był moim ulubionym, ale zaraz obok niego od razu uplasował się ten właśnie świąteczny sernik straciatella. Dla mnie jest to sernik idealny - dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest cudownie wilgotny i kremowy. Przepis znalazłam na blogu Smaki Alzacji.
SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI
przepis na formę 21 cm
masa czekoladowa:
50 g czekolady
50 g masła
1 jajko
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
6 łyżek wiśni w spirytusie lub syropie

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy lekko przestudzone masło z czekoladą, całość miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę, ciągle miksując. Dodajemy 3 łyżki wiśni, masę mieszamy łyżką. Wylewamy masę na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy, a na wierzch rozkładamy pozostałe wiśnie.

masa sernikowa:
 1/3 szklanki cukru
50 g miękkiego masła
3 jajka
0,5 kg sera twarogowego
1 laska wanilii
50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę drobno siekamy i chowamy do lodówki (przynajmniej na godzinę). Masło ucieramy z cukrem, miksując na wolnych obrotach, dodajemy ser. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, a na końcu ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Dodajemy schłodzoną czekoladę i całość delikatnie łączymy łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Tortownicę wstawiamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia. Nalewamy do niej tyle wrzątku, aby sięgała do połowy tortownicy z sernikiem. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową. Delikatnie przenosimy całość do piekarnika (nagrzanego do 160 stopni). Pieczemy sernik przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z sernikiem, zdejmujemy folię i odstawiamy sernik do wystygnięcia. Następnie chłodzimy go w lodówce przynajmniej całą noc.

27 komentarzy:

  1. jest naprawdę cudny
    uwielbiam serniki, choć nigdy ich sama nie piekę, chyba powinnam to zmienić i zacząć bardziej ryzykować ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sernikowe wariacje. Czekolada i wiśnie to najlepsze połączenie a do tego jeszcze sernik. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne Ciasto! Pyszności! Zabieram kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje jak wygląda to musi być przepyszny . :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda genialnie i zapewne podobnie smakuje. Wanilia, czekolada... Do sera to idealne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  7. serniczek wygląda świetnie, narobiłaś mi smaki:) może obserwujemy?:) A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny musi być takie sernik, mnaim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jestem zbytnio amatorką ciast i deserów, ale na takie cudeńko chyba bym się skusiła. ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak robiłam sernik na święta nie zauważyłam, że jedno wiaderko to kilogram sera, a byłam przekonana, że są po pół, więc kupiłam dwa; chyba siła wyższa mi podpowiedziała, że znajdę przepis na takie cudo, koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. znowu kolejny pyszny wypiek , serniki to mogę jeść ,są pyszne ! a ten powyżej cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. woow.. ale mi narobiłaś apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten sernik będzie moim postanowieniem na 2013 rok:)- Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ekstra wygląda! Mój Wojtek byłby wniebowzięty!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo elegancji serniczek i zapewne nieziemsko pyszny zważając na składniki;)

    OdpowiedzUsuń
  17. mam nadzieje, ze ta biala mąka i cukier biały to tylko taki chwilowy, świateczny amok :)Chociaz smaku mi narobiłas, nie powiem

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Przypominam o konieczności umieszczenia banerka na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy spód trzeba przedtem podpiec? bo masa twarogowa jest ciężka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to typowy spod do ciasta, nic nie podpiekamy. Sa to dwie masy, wykladamy je kolejno tak, jak w przepisie.

      Usuń
  20. a mój po 4 minutach jes jeszcze rzadki? Ile muszę go jeszcze piec?

    OdpowiedzUsuń
  21. jakiej wielkości była forma??

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy trzeba piec sernik w kąpieli wodnej? nie można np. podstawić piętro niżej w piekarniku naczynia/blaszki z wodą?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...