wtorek, 29 października 2013

Lekkie placki jabłkowe z quinoa.

Jesień to dla mnie sezon na kasze - ostatnio głównie jest to jaglana i quinoa. Nic dziwnego, bo kasza jaglana ma między innymi właściwości rozgrzewające, a quinoa jest bogatym źródłem minerałów, których niedobór mógłby się odbić na naszym organizmie, szczególnie w okresie jesiennego przesilenia, kiedy wiele osób ma tendencję do chorowania. Aby oszczędzić czas gotuję większe porcje i dzielę je, aby później przygotować z nich różne dania. Kolejne smaki jesieni to jabłko i cynamon, czyli połączenie obowiązkowe. Do tego jogurt naturalny, kawa i poranek od razu staje się lepszy :) 
PLACKI Z QUINOA
przepis na 1 porcję (około 420 kcal)
50 g quinoa
1 jajko
4 łyżki mleka
1/2 jabłka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka mąki (np. żytnia razowa)
1 łyżeczka zarodków pszennych
cynamon
kilka kropli Stevii

Komosę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy, przykrywamy przykrywką i zmniejszamy gaz na mały i gotujemy, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłączamy gaz. Można jeszcze odstawić na kilka minut pod przykrywką. Ostawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszamy.


W misce mieszamy ugotowaną komosę z mlekiem, jajkiem, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi i mąką. Dodajemy starte na tarce jabłko i cynamon. Delikatnie dosładzamy - można użyć kilku kropli Stevii fluid, łyżeczki miodu lub słodzika. Masę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy placki - można w rękach ulepić kulki i je spłaszczyć lub wykładać łyżką i formować pożądany kształt na patelni.

16 komentarzy:

  1. świetnie, że jest i przepis na jabłkowe ! właśnie miałam zapisane te gruszkowe i chciałam je zrobić w takiej jabłkowej wersji na śniadanie :) na pewno wypróbuję za niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe, na pewno mają oryginalny smak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetny pomysł na tę kaszę! Mam jej jeszcze sporo, a kiedy przychodzi do obiadu, zawsze wygrywają inne kasze lub makaron durum. Quinoę przeznaczam oficjalnie na placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja, muszę w końcu kupić tę kaszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo jesienne, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowy i smaczny przepis - super naprawdę super!
    pozdrawiam, Ella

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, że słowo "porcja" nie oznacza jednej sztuki..? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie! Chodzi o porcję na jedną osobę, jeden posiłek. Około 5-7 placków :)

      Usuń
  8. Czym można zastąpić quinoa? Czy kasza jaglana dałaby radę?

    OdpowiedzUsuń
  9. przemówiły do mnie od pirwszego wejrzenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smakowite i fajna stylizacja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają na bardzo smakowite, muszę spróbować takie zrobić ! :))
    Ps. Mam pytanko : Jak robisz w rogu zdjęcia ten okrągły podpis? Jejku tak mi się on podoba ! :)
    Pozdrawiam, obserwuję i liczę na rewanż ! :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam przygotowane logo w formie znaku wodnego, w pliku png i wrzucam je na każde moje zdjęcie.

      Usuń
    2. Dziękuję.. :) Ja się za pewnie nie połapię, ale poczytam o tym w internecie. :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...