Mam kilka swoich ulubionych napojów, które zawsze piję w trakcie choroby: mleko z miodem, czarną herbatę z domowym sokiem malinowym i cytryną oraz mój ulubiony, rozgrzewajacy napój imbirowy. Warto go pić również, gdy nie dopadło nas jeszcze żadne choróbsko, w ramach profilaktyki i podniesienia odporności.
Cytryna nie jest może najlepszym, ale nadal dobrym źródłem witaminy C, która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Jest też źródłem rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega utracie witaminy C z organizmu. Imbir z kolei jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Polepsza krążenie krwi, dzięki czemu świetnie rozgrzewa cały organizm oraz działa wykrztuśnie. Cynamon ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Miód ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga odporność organizmu oraz łagodzi problemy z gardłem. Macie problemy z częstymi przeziębieniami - zajrzyjcie również tutaj.
Warto go pić również z innego, banalnego względu - jest po prostu pyszny!
NAPÓJ IMBIROWO-CYTRYNOWYprzepis na 1 porcję
1/2 cytryny
2-3 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
odrobina startej laski cynamonu
wrzątek
Obrany imbir kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Po około 4-5 minutach dodajemy miód (lub syrop z agawy) i dokładnie mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny, dodatkowo możemy wrzucić 1-2 plasterki (cytryna musi być dobrze wyszorowana). Ścieramy cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
pychotka ;)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko pałała większą miłością do imbiru, już bym była w kuchni i gotowała wodę:)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie ale 2min od zalania imbiru wrzatkiem woda jest wciaz bardzo goraca wiec dobroczynne wlasciwosci miodu przepadna. Zrobie ten napoj ale odczekam troche jak sie wystudzi i wtedy dodam miod i cytryne.
OdpowiedzUsuńDlatego napisałam, że po kilku minutach dodajemy resztę skłądników, nie jest to już wrzątek :)
UsuńTylko miód traci wszystkie cenne właściwości w temp. powyżej 60st C, a wg niektórych źródeł 40st, kilka minut to troche za mało i miód jest tylko słodzidłem ;) ale apiterapia ogólnie fajna sprawa, warto zwrócić uwage, który miód się je, bo poszczególne też mają różne działanie :D
Usuńale na pewno napój pyszny, musze spróbować :D
warto jest wyszorować skórkę cytryny zanim doda się ją ze skórką do wody czy herbaty ;) skórka zawiera dużo konserwantów. Nie polecam wyparzania, gdyż wtedy wszystkie konserwanty przedostają się do środka owocu przez co jest gorzki. warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody przy dodawaniu miodu. Przy wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości. I wtedy rzeczywiście będziemy mieć dobry i zdrowy napój! :)
OdpowiedzUsuńCelna uwaga, zapomniałam o tym wspomnieć, bo zawsze szoruję cytryny przed użyciem :)
UsuńCo prawda chora nie jestem, ale nic nie szkodzi żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńNa czym ścierają cynamon?
OdpowiedzUsuńJa ścieram na takiej mini tarce.
UsuńIdealnie na jesień!
OdpowiedzUsuńSuper ! :)
OdpowiedzUsuńJa, kiedy czuję, że łapie mnie wirus, przed snem wypijam taki gorący napar i rano wstaję... zdrowa! Na mnie ten napój działa rewelacyjnie! I do tego wyśmienicie smakuje- nic tylko pić!!! :)
OdpowiedzUsuńJa lubię sobie tego typu herbatę zrobić. Wszystko podobnie tylko do tego herbata jeszcze jest :) No i kilka malin czasem wpada.
OdpowiedzUsuńO, przyda mi się taki napój, bo mam słabą odporność, a od jakichś dwóch tygodni męczy mnie nieustający katar.
OdpowiedzUsuńSama piłam już kiedyś taki napój (tylko nie dawałam cynamon bo za nim nie przepadam) a teraz muszę do niego wrócić bo wszyscy na około zaczynają chorować.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać imbir mielony?
OdpowiedzUsuńDużo lepszy i zdrowszy jest świeży.
Usuńciekawy patent, ja parzę to wszystko w herbatce malinowej :)
OdpowiedzUsuńTego mi trzeba :) Dziś zrobiłam i pycha!
OdpowiedzUsuńA w mojej lodówce chłodzi się lemoniada...też dużo witaminy C...tylko że na zimno. U Ciebie fajną robotę robi na pewno syrop z agawy - odkryłam go w zeszłym roku i nie potrafimy się rozstać - dodaję do kawy, czasem herbaty :)
OdpowiedzUsuńNiby napój na odporność a używasz wrzątku, który zabija witaminę C i inne składniki zawarte chociażby w miodzie.
OdpowiedzUsuńWrzątkiem zalewam tylko imbir. Resztę składnikó dodaję później. Warto najpierw przeczytać opis przygotowania,
UsuńA czy miód nie traci swoich antybakteryjnych właściwości w temp. powyżej 40 stopni?
OdpowiedzUsuńOla
Cytryna, imbir - brakuje jeszcze maliny do idealnej kompozycji anty-przeziębieniowej/anty-grypowej :)
OdpowiedzUsuńcytrynę, żeby zachować jej właściwości, można wrzucać dopiero, gdy napój ma ok. 40 stopni, w przeciwnym razie daje nam ona jedynie walory smakowe :P ja do "mikstury imbirowej", jak ją nazywam, daję jeszcze goździki, mają one działanie antyseptyczne, więc na przeziębienie jak znalazł ;) a jak jestem bardziej chora i ledwo żywa, to jeszcze dorzucam szałwię i liść laurowy.
OdpowiedzUsuń40 stopni? Nie wiedziałem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny napój... Ciekawa alternatywa dla oklepanej już herbaty.
OdpowiedzUsuńImbir cytryna - polecam jeszcze miód, a z kwestii mniej smacznych oczywiście cebulę, czosnek
OdpowiedzUsuńŚwietne, imbir i cytryna to bogactwo witamin, ale również dodałabym do tego miód - warto tylko pamiętać aby nie dodawać go do niczego cieplejszego niż 40 stopni, bo traci swoje właściwości. Niemniej takie trzy składniki to bogactwo witaminy na wzmocnienie i warto wybrać je zamiast antybiotyków.
OdpowiedzUsuńthe editing devices like the trim and also the merge clips into Viva Video Download Amusing or Video or Collection, and so on Convert.
OdpowiedzUsuńW sumie pełna racja.
OdpowiedzUsuńThank you for posting such a great article! I found your website perfect for my needs
OdpowiedzUsuńYouTube Video Downloader
Wszelkie przyprawy typu imbir czy warzywa jak czosnek, burak, marchew, seler oraz owoce przyjmuję w formie soku. Taki sok wyciskam w wyciskarce wolnoobrotowej wg. porad https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Wtedy mam gwarancję witamin i enzymów. Takie soki wyleczyły mnie z wielu chorób i dolegliwości.
OdpowiedzUsuńtakich pomysłów mi trzeba było !
OdpowiedzUsuń