Nie zawsze mam w kuchni słoik pełny pysznej granoli. Ostatnio niestety słoik stał pusty, a mnie naszła ochota na proste śniadanie - musli na mleku. Jest na to na szczęście rada - ekspresowe musli z patelni!
Sekrety są tu dwa - ciągle mieszać, aby się nie przypaliło (co czasem się zdarza, gdy zajmiemy się czymś innym), a kolejny - zostawienie go na patelni po uprażeniu na kilku minut, aby nabrało cudownej chrupkości.
Dodatki oczywiście możemy dobrać wedle uznania - migdały zamienić na orzechy, a żurawinę na morele - na to, na co mamy akurat ochotę.
MUSLI Z PATELNIprzepis na 2 porcje
6 łyżek płatków orkiszowych (lub owsianych)
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyki suszonej żurawiny (lub innych owoców)
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
Na suchej patelni prażymy płatki (u mnie najczęściej są to owsiane lub orkiszowe) - na średnim ogniu często mieszając. Po około trzech minutach zmniejszamy trochę gaz i dodajemy płatki migdałów i pestki słonecznika. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy posiekaną żurawinę, olej kokosowy i miód lub syrop z agawy. Dokładnie wszystko mieszamy i prażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie, wyłączamy patelni i zostawiamy na niej nasze musli na kilka minut - wtedy stanie się chrupkie.
myślę, że takie szybkie musli to równie pyszny pomysł! do tego mleko i mamy zdrowe i smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńte zdjęcia są świetne!
świetny pomysł na awaryjne śniadanie, gdy zabrakło granoli :)
OdpowiedzUsuńTen przepis na granolę z patelni zawsze ratuje moje śniadanie, gdy brak granoli w słoiku. A śniadanie bez granoli dla mnie jest niedopuszczalne ! :D
OdpowiedzUsuńRobię takie ze względu na brak dobrego piekarnika i są rzeczywiście bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńups, przepraszam. przepis wzięłam z forum vitalii, a teraz widzę skąd on się tam wziął ;)
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie, jutro robię własne musli! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj naszło mnie na zrobienie czegoś podobnego, pyszota c;
OdpowiedzUsuńO, czuję się zainspirowana i wypróbuję, gdy będę miała trochę więcej czasu rano! :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo do zrobienia.. z ciepłym mlekiem! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńczy obeszło by się bez miodu ani syropu z agawy, zastąpionym np. po prostu cukrem?
OdpowiedzUsuńMam do Pani ogromną prośbę, mianowicie czy mogłaby Pani zrobić musli z tego przepisu http://littlebrainchild.blogspot.com/2012/07/248-beztuszczowa-i-bezcukrowa-granola.html . Zrobiłam je ale nie wyszło a bardzo lubię Pani bloga i wszystko co robiłam z Pani bloga wyszło super, więc czy mogła by Pani zrobić właśnie taką granolę, byłabym bardzo wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wierna czytelniczka bloga :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłem w ten sposób musli .. :)
OdpowiedzUsuńmożna zamiast miodu użyć cukru brązowego nierafinowanego?
OdpowiedzUsuńprzyłączam się do prośby o przepis na musli z otrębów, z tego przepisu wyżej
Że też nigdy na to nie wpadłam jak zabrakło własnego musli w słoiku :)
OdpowiedzUsuńmusli jest przepyszne, bardzo dziekuję za przepis i przy okazji cudny blog! bardzo często tu zaglądam gdy dopada mnie nuda w kuchni (tj. często) :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie: czy z tego przepisu można zrobić musli na zapas? tzn. jak długo mozna je potem przechowywać? Pozdr
your gadget followed by the installation of the Bootlace. https://playstoreapp.co/ you will be able to accessibility all applications provided in the Google Play Shop.
OdpowiedzUsuńfrom listed below web link. You could straight download and install minimilitiaa.in wellness mini militia mod apk. You could never ever be shed
OdpowiedzUsuńDoes not know is exactly what is rooting and also exactly what else apkpie the restriction of the basic Android gadget by modifying every single end of the setups
OdpowiedzUsuńcertain that she has a shiny layer resulting from the click here enhanced absorption of the omega-3 oils. When it comes to feeding.
OdpowiedzUsuń