środa, 25 lipca 2012

Pokaż śniadanie: dietetyczny placek owsiany.

Dietetyczny placek owsiany już kiedyś pojawił się na moim blogu, wtedy w wersji z dżemem i truskawkami. Tym razem po pierwsze proponuję inne, pyszne połączenie - masło orzechowe i borówki (lub jagody), a po drugie wprowadziłam pewne modyfikacje, dzięki którym można rano zaoszczędzić nieco czasu.
Jest szybki w przygotowaniu i naprawdę sycący na długi czas. Idealnie pasuje do niego szklanka mleka.

Na 1 porcję:
40g płatków owsianych
łyżka otrębów
łyżka miodu lub słodzika
1/2 łyżki masła orzechowego
garść borówek lub jagód
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka karobu/kakao (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na wierzch: borówki i masło orzechowe

Mieszamy razem płatki, otręby, karob, orzechy. Dodajemy miód/słodzik i masło orzechowe. Dokładnie roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, mieszankę z płatkami, proszek do pieczenia i owoce. Mieszamy wszystko dokładnie, wylewamy na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową ( u mnie mała - 20 cm). Smażymy na małym ogniu (łatwo przypalić) z obu stron (ostrzegam - nie jest łatwo obrócić, trzeba się zaopatrzyć w widelec i łopatkę).
W dekorowaniu dowolność zupełna - u mnie masło orzechowe i dodatkowe borówki.

33 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś niemal identyczny placek, był pyszny. Teraz wiem, że jeszcze muszę go powtórzyć. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję, może nawet jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię w tym tygodniu!
    I uwielbiam to masło orzechowe^^

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wygląda taki placuszek i przepis na pewno wypróbuję ;)
    dziś jadę po te masełko ,mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham go już od samego patrzenia na listę składników <3 sami moi ulubieńcy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosko wyglada! Az trudno uwierzyc w jego dietetycznosc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. juz go lubię za to orzechowe masło!

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, jak ja dawno omletu nie jadlam! ^^ a ten wyglada cudownie <3 musze sobie zrobic w ktorys dzien na sniadanie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. super! szkoda tylko że przed pracą nie chce mi się kucharzyć:) ale na weekend jak znalazł...

    OdpowiedzUsuń
  10. i właśnie dałaś mi wymówkę żeby kupić kolejny słoiczek masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oho, widzę, że ktoś korzysta z tego samego masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hehe chyba nie do konca dietetyczny, ale pyyyszny na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem jak najbardziej za nim :)
    placuszek pierwsza klasa
    i dziękuję za kolejną inspirację śniadaniową

    OdpowiedzUsuń
  14. też ostatnio robiłam taką zapiekaną owsiankę właśnie z masłem orzechowym:) super pożywne śniadanie na cały długi dzień:) idealne przy aktywnym trybie życia!

    OdpowiedzUsuń
  15. biorę wszystko to co z masłem orzechowym;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa propozycja. U mnie w szafce to samo masło ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny ten placek! i pyszne dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. na bank kiedyś zrobię, smakuje smakowicie i mogę go zjeść bez wyrzutów ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny. Zaciekawiło mnie połączenie borówek i masła orzechowego. W sumie za masłem orzechowym nie przepadam, ale na tym placuszku jakoś mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Coś dla mnie:D takie śniadanka mogę jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj próbowałam zrobić sobie taki placuszek owsiany, ale z braku patelni teflonowej, próbowałam usmażyć go na ceramicznej (bez tłuszczu). Od razu mogłam się domyślić, jaki będzie efekt, ale i tak chciałam spróbować. Ostatecznie mój "placek" wylądował pozlepiany i w kilku częściach w koszu, a szkoda, bo jestem pewna, że byłby dobry. Kiedy tylko w mojej kuchni pojawi się patelnia teflonowa, na pewno spróbuję go zrobić znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. czy to masło orzechowe z lidla jest dobre? bo juz na kilku blogach go widziałam. jaki ma skład? kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to najlepsze masło orzechowe jakie jadłam. JEst w dwóch wersjach: crunchy i smooth.
      Crunchy: prażone orzeszki ziemne (95%), brązowy cukier trzcinowy, olej roślinny, sól morska.
      Smooth: prażone orzeszki ziemne (93%), brązowy cukier trzcinowy, olej roślinny, sól morska.

      Usuń
  23. Pyszne, syte śniadanko!
    Zamiast miodu - jeśli lubicie - kapitalny jest syrop klonowy <3
    1/2 łyżki masła orzechowego wybaczam i rozgrzeszam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam, oczywiście mi nie wyszedł, bo nie mam talentu do naleśników i placków, smaczny, jednak masła orzechowego nie wyczułam, to jest smutna prawda, że masło orzechowe ma aromat jedynie jedzone ze słoika, o!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzisiaj jadłam to cudo na sniadanie, nie miałam jajek, więc dałam 1/2 banana, a placek i tak wyszedł fenomenalny. Dziękuje, że podzieliłaś się przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mogę użyć mrożonych owoców?

    I nie dodawać masła orzechowego?

    Sorki za te pewnie banalne pytania, ale jestem w kuchni początkująca ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej mam pytanie ile taki placek będzie miał kcl ?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...