poniedziałek, 11 lutego 2013

Dietetyczna frittata z warzywami.

Dietetyczną frittatę podpatrzyłam na zaprzyjaźnionym mi blogu, Dietetyczne Fanaberie. Oczywiście pozmieniałam składniki na takie, które akurat zalegały w lodówce. Moja wersja jest też bardziej kaloryczna, bo potrzebny mi był pełnowartościowy lunch, o określonej wartości. W ciągu ostatnich dwóch tygodni ta frittata jest moim ulubionym posiłkiem i gości na moim talerzu wyjątkowo często. Baza jajka + ser zostaje niezmienna, a dodatki modyfikuję zależnie od tego co mam w lodówce lub na co mam ochotę. Poniżej prezentuję Wam przepis na moją pierwszą frittatę. Na zdjęciach znajdziecie jednak też inne wersje.
DIETETYCZNA FRITTATA
przepis na 1 porcję - 320 kcal
2 jajka
100 g sera białego chudego
50 g cukinii
50 g czerwonej papryki
1/2 cebuli
5 szt pomidorków koktajlowych
1 łyżka (8 g) tartego parmezanu
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól morska
zioła prowansalskie
świeżo mielony pierz

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a cukinię w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego. Około 3 minuty podsmażamy cebulę, paprykę i cukinię. Odstawiamy do wystygnięcie.
Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajka i roztrzepujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy solą (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem i ziołami. Dodajemy wystudzone warzywa. Mieszamy i przelewamy do foremki - u mnie ceramiczna, wyłożona papierem do pieczenia (może być również silikonowa). Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie przyrumieni z wierzchu.
Oliwki, groszek, fasolka, cebula, pomidorki koktajlowe.
Brokuł, fasolka, łosoś wędzony, cebula.

19 komentarzy:

  1. super frittata ;d coś pysznego na śniadanie a nawet na lekki obiadek czy kolację ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis , mam pytanie ; Które ze zdjęć obrazuje wspomnianą porcję ( 320 kcal ) ? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze trzy zdjęcia. Wersja druga, z oliwkami, to 350 kcal, a ostatnia (obiadowa) z łososiem to 420 :)

      Usuń
  3. Nie wiem czemu jakoś nie pomyślałam, żeby dać do frittaty twaróg :) wygląda przepysznie. Muszę niedługo spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! I kalorycznie jak na takie danie też całkiem fajnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy to można jeść na zimno czy raczej od razu po upieczeniu tylko? No i interesują mnie bardzo wymiary foremki, bo mam w większości same duże i nie wiem, czy nie musiałabym przepisu pomnożyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam w naczyniu wielkości keksówki, a porcję obiadową na dwie osoby w tortownicy 23cm (5 jajek, 200 g sera).

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź! A na następny dzień to też jest dobre? W sensie - czy można zrobić wieczorem na lunch następnego dnia? :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. myślisz, że nic nie stałoby na przeszkodzie gdybym dzisiaj wszystko przełożyła do foremki, a jutro rano jedynie wstawiła do piekarnika i zapiekła?

      Usuń
    2. Bardziej radziłabym ewentualnie podsmażyć warzywa, a resztę zrobić rano - rozbełtanie sera z jajkami to tylko chwila :)

      Usuń
  7. Taki przepis na 1 porcjową fritatę z czym się chce zawsze się może przydać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię taką samą, ale zamiast całych jajek dodaję spore białka :) (tylko i wyłącznie ze względów smakowych- dzięki temu bardziej czuję smak warzyw i przypraw, z żółtkami jest dla mnie zbyt 'jajeczna' ). Polecam wersję ze szpinakiem, groszkiem, papryką i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, przyrządzałam dzisiaj podobną z indykiem i czerwoną fasolą - meksykańsko i na ostro. Zainspirowałaś mnie przygotowaniem jej z łososiem! Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne danie :) moja wersja z brokułami,odrobiną czosnku i cebulką. Pochwalili również domownicy, którzy są mięsożercami i daleko im do lżejszych dań :D

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam ostatnio na obiad. wszystkim tak zasmakowała, że musiałam też zrobić dla innych.;] jednym słowem; pychota.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...