Wczoraj opowiadałam Wam o Musli Tak Jak Chcesz. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że takie musli można wykorzystać nie tylko jako śniadanie, podane z mlekiem czy jogurtem. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić z mojego osobistego musli ciastka. Pomysł był świetny, a moja mieszanka sprawdziła się doskonale. Przypomnę, że skomponowane przeze mnie musli składa się z: granoli czekoladowej, płatków 6 zbóż, ciemnej czekolady z Belgii, orzechów pecan, nasion chia, morwy białej, liofilizowanych czerwonych porzeczek i truskawek. Czekolada w ciasteczkach jest przepyszna, a porzeczki i truskawki stanowią kwaśny akcent, czym ożywiają ciasteczka i dodają im charakteru.
Przygotowałam dla Was ciasteczka bez mąki, z symboliczną ilością masła (aby dodało kruchości), z dużą ilością błonnika. Ciasteczka są zdrowe i bardzo sycące. Jedno spore ciastko ma około 120 kcal i sprawdzi się świetnie w ramach przekąski, czy na drugie śniadanie.
OTRĘBOWE CIASTECZKA Z MUSLI
przepis na 12 ciastek
1 dojrzały banan
1 jajko
100 g otrębów (20 g żytnich, 20 g gryczanych, 60 g pszennych)
60 g płatków owsianych
20 g płatków lnianych
100 g musli
150 g jogurtu naturalnego
35 kropli Stevii (lub 2 łyżki miodu / syropu z agawy / 1/2 szkl cukru trzcinowego)
25 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Płatki owsiane mielimy w młynku. Banana rozgniatamy widelcem. Jajko roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy otręby, płatki lniane, zmielone płatki owsiane, musli, proszek do pieczenia. Dodajemy banana, jajko, jogurt i ekstrakt. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby otręby napęczniały. Po tym czasie formujemy ciastka - łyżkę masy formujemy w kulkę, po czym spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut, na złoty kolor.
gdybym dostala to musli tez bym zrobila ciacha :D
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wyglądają:) bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuństandardowo, czyli pyszne i pięknie zaprezentowane :)
OdpowiedzUsuńtakie zdrowe ciasteczka zawsze są pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne i pożywne :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na wykorzystanie musli :)
OdpowiedzUsuń...jak smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować bo wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńciacha *-* ale super , twoje zdrowe słodkości są ekstra !
OdpowiedzUsuńjeśli to nie tajemnica, mogłabyś zdradzić czy obecnie jesteś na diecie odchudzającej ? :)
OdpowiedzUsuńNie jest to tajemnicą, staram się schudnąć :)
Usuńuwielbiam Twojego bloga i dołączam go do listy blogów, które chętnie odwiedzam :)
OdpowiedzUsuńfajowe :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia jak zawsze przepiękne!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis! Z bananowym dodatkiem muszą wyśmienicie smakować :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że niemielone płatki owsiane też by się sprawdziły:)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi ciastka z niemielonymi płatkami owsianymi. Są pyszne i fajnie wyglądają :D
dodałabym jeszcze tylko odrobinę siemienia lnianego, bo wszędzie je wrzucam ;))
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia na blogu są coraz piękniejsze! W ogóle to myślałam, że jak będę miała już lustrzankę to "automatycznie" będą mi wychodzić takie klimatyczne zdjęcia. O ja naiwna! ;)
OdpowiedzUsuńIle około kalorii ma takie ciastko ?
OdpowiedzUsuńTak, jak widnieje we wstępie - około 120 kcal/duże ciastko. Jednak wszystko zależy od tego, jakiego musli użyjemy.
UsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńWspaniale chrupiące,dodałam jeszcze jagód Goi i ziaren słonecznika.Godne polecenia Mniam :)
OdpowiedzUsuń