środa, 20 lutego 2013

Dietetyczne crumble z quinoa.

Crumble to cudowny deser całoroczny. Można go przygotować z wykorzystaniem przeróżnych owoców. We wrześniu na blogu zagościło pierwsze crumble - w wersji ze śliwkami i malinami. Teraz niestety nie ma za dużego wyboru jeśli chodzi o owoce - wybrałam więc jabłko i banana. Dzięki tym owocom deser jest wystarczająco słodki bez dodatkowego cukru, a smak pieczonego banana jest dla mnie po prostu cudowny. Jest to pyszny i zdrowy deser. Polecam szczególnie na zimne wieczory.
DIETETYCZNE CRUMBLE
przepis na 2 porcje (1 porcja = 300 kcal)
50 g quinoa (komosy ryżowej)
1 duże jabłko
1 duży banan
3 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżka miodu
1 płaska łyżeczka miękkiego masła


Komosę gotujemy w szklance wody ze szczyptą soli - do całkowitego wchłonięcia wody. Gotujemy na małym gazie, często mieszając - szczególnie pod koniec gotowania. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno - pokrojone w półplasterki jabłko, pokrojonego w plasterki banana, warstwę ugotowanej komosy. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane z miodem i masłem - najłatwiej jest utrzeć je palcami. Deser posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez około 15 minut - na złoty kolor.

26 komentarzy:

  1. Wiem, że jestem monotematyczna w komentarzach u Ciebie- przepiękne zdjęcia! A ten adres Twojego bloga dodaje im jeszcze uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Crumble z quinoa? Genialny pomysl :D Wyglada przepysznie i moze nie bede oryginalna, ale uwielbiam Twoje zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda:) w sam raz na ciepłe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ależ to apetycznie wygląda , kolejna twoja przepyszna propozycja na crumble <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie zdjęcia, aż ślinka leci na ich widok :) Od dawna poszukuję quinoy gdzieś w sklepie ale nigdzie nie mogę dostać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam quinoa firmy Sante, do kupienia w większych marketach. Ewentualnie jeszcze sklepu ze zdrową żywnością, ale to pewnie oznacza wyższą cenę.

      Usuń
  6. No ja miałam identyczny deser parę dni temu:

    http://www.lekkowkuchni.pl/2013/02/komosa-ryzowa-zapiekana-z-owocami.html

    Jaki zbieg okoliczności ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! A zdjęcia jak zwykle genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności! To musi być genialne;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w akcji:
    http://ziola-suplementy.blogspot.com/2013/02/zdrowie-w-internecie.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie rzeczy, zapisuję do wypróbowania, zaglądam tu już od jakiegoś czasu.
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie robiłam, ale bardzo mnie ono kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanko, czy ta quinoa jest w płatkach? bo ja dziś widziałam w sklepie quiona flakes i nie wiem czy taką kupić(mieszkam za granicą)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Quinoa flakes to drugi rodzaj. Zwykła quionoa to chyba powinna być po prostu quinoa :)

      Usuń
  13. alez to musi wspaniale smakować.

    OdpowiedzUsuń
  14. mega apetyczne crumble!!! muszę upiec koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepiękne zdjęcia a i przepis niczego sobie

    OdpowiedzUsuń
  16. Można czymś zastapić quinoa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować np ryżem lub kaszą jaglaną, ale nie wiem czy ma to sens :P

      Usuń
  17. Quinoa to moje ostatnie największe odkrycie, znalazłam ją w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością w Oslo i... od razu ją polubiłam! Później jeszcze, z okazji pisania notki o niej, dowiedziałam się ile dobrych właściwości ma w sobie! Win-win situation! :D

    Pozdrowienia z Norwegii!
    Maja

    OdpowiedzUsuń
  18. Quinoa nie wymaga mieszania przy gotowaniu. Poza tym - pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mieszania niestety musiałabym wyrzucić i przypaloną quinoę i garnek :P

      Usuń
    2. Nie musiałabyś. Często gotuję quinoę i nigdy nie mieszam, podobnie jak kaszę jaglaną. Te nasiona nie wymagaja mieszania. Spróbuj:-).

      Usuń
  19. Pyszne, własnie się zajadam :) tyko zrezygnowałam z kruszonki

    OdpowiedzUsuń