Od długiego czasu widywałam tę roladę na różnych blogach i od dawna chciałam ją zrobić. Jak zwykle zastanawiam się, czemu tak długo zwlekałam, bo rolada jest pyszna. Świetnie nadaje się na święta i przyjęcia. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo jest naprawdę niekłopotliwa w przygotowaniu. Więc jeśli do tej pory wahaliście się tak, jak ja - polecam zrobić ją jak najszybciej.
ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM450 g mrożonego szpinaku
150 - 200 g wędzonego łososia
3 duże jajka (osobno żółtka i białka)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
200 g serka typu almette
2 łyżki chrzanu
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
sól morska
Szpinak dusimy na maśle przez 10 - 15 minut, aż odparuje woda. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy szpinak do przestudzenia. Jeśli używamy szpinaku liściastego, najlepiej będzie zmielić masę blenderem. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy szpinakowej i łączymy łyżką.
Masę rozsmarowujemy na blaszce - ja użyłam blachy piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzając masę na 3/4 jej powierzchni. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy placek i odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy go na folię aluminiową.
Serek mieszamy z chrzanem, można go lekko przyprawić solą i pieprzem. Serek rozsmarowujemy na roladzie, zostawiając pasek na jej brzegu. Układamy na serku wędzonego łososia i zwijamy roladę. Zawijamy ją ciasno w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Najlepsza jest, gdy wyjmiemy ją około godziny przed jedzeniem. Kroimy ją bardzo ostrym nożem.
kocham szpinak i łososia, więc na pewno ją zrobię. :D
OdpowiedzUsuńto samo miałam napisać, że kocham i szpinak, i łososia :D poza tym wygląda bosko :)
UsuńWygląda smakowicie!
Usuńszpiankowe roladki do tego z moim ulubionym łososiem - pyszne ! ;)
OdpowiedzUsuńO, pamiętam jak kiedyś zastanawiałam się co to za nadzienie i widać wiele się nie pomyliłam ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i łososia, pychaa;d
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco, zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam sobie kiedyś i chyba ser miałam za kwaśny bo mi nie smakowało :/
OdpowiedzUsuńuwielbiam! uważam to za swoje popisowe danie, które jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do świątecznego stołu. osobiście zamiast chrzanu dodaję czosnek także do serka (w proporcji: 2 ząbki do szpinaku, 2 do serka), ale może kiedyś spróbuję Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuńtak pysznie wygląda, że aż za pysznie :) pamiętam, że sama od dawna chcę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńA cos zamiast lososia ale ze szpinakiem?
OdpowiedzUsuńMoże suszone pomidory?
UsuńOOOOO! To lubie. Dziękuje za podpowiedz :)
Usuńbardzo apetyczne ;) Uwielbiam i szpinak i łososia !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mika
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam identyczną na święta, jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM ta rolade i cudownie wyglada
OdpowiedzUsuńtak wiosennie wygląda te zieleń:)
OdpowiedzUsuńmoja mama się nią zachwyca :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńNiedawno moja ciocia nas takimi ugościła.
Polecam! :)
Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję serek Almette Chrzanowy (właściwie nawet dwa ;D) z lenistwa ;).
OdpowiedzUsuńhttps://howtooknow.com/university-of-southern-california/
OdpowiedzUsuńhttps://howtooknow.com/association-for-applied-sport-psychology/
OdpowiedzUsuńhttps://howtooknow.com/iphone13/
OdpowiedzUsuń