wtorek, 2 kwietnia 2013

Rolada szpinakowa z łososiem.

Od długiego czasu widywałam tę roladę na różnych blogach i od dawna chciałam ją zrobić. Jak zwykle zastanawiam się, czemu tak długo zwlekałam, bo rolada jest pyszna. Świetnie nadaje się na święta i przyjęcia. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo jest naprawdę niekłopotliwa w przygotowaniu. Więc jeśli do tej pory wahaliście się tak, jak ja - polecam zrobić ją jak najszybciej.
ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
450 g mrożonego szpinaku
150 - 200 g wędzonego łososia
3 duże jajka (osobno żółtka i białka)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
200 g serka typu almette
2 łyżki chrzanu
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
sól morska


Szpinak dusimy na maśle przez 10 - 15 minut, aż odparuje woda. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy szpinak do przestudzenia. Jeśli używamy szpinaku liściastego, najlepiej będzie zmielić masę blenderem. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy szpinakowej i łączymy łyżką.
Masę rozsmarowujemy na blaszce - ja użyłam blachy piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzając masę na 3/4 jej powierzchni. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy placek i odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy go na folię aluminiową.
Serek mieszamy z chrzanem, można go lekko przyprawić solą i pieprzem. Serek rozsmarowujemy na roladzie, zostawiając pasek na jej brzegu. Układamy na serku wędzonego łososia i zwijamy roladę. Zawijamy ją ciasno w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Najlepsza jest, gdy wyjmiemy ją około godziny przed jedzeniem. Kroimy ją bardzo ostrym nożem.

25 komentarzy:

  1. kocham szpinak i łososia, więc na pewno ją zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to samo miałam napisać, że kocham i szpinak, i łososia :D poza tym wygląda bosko :)

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie!

      Usuń
  2. szpiankowe roladki do tego z moim ulubionym łososiem - pyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, pamiętam jak kiedyś zastanawiałam się co to za nadzienie i widać wiele się nie pomyliłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak i łososia, pychaa;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda kusząco, zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam sobie kiedyś i chyba ser miałam za kwaśny bo mi nie smakowało :/

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam! uważam to za swoje popisowe danie, które jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do świątecznego stołu. osobiście zamiast chrzanu dodaję czosnek także do serka (w proporcji: 2 ząbki do szpinaku, 2 do serka), ale może kiedyś spróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak pysznie wygląda, że aż za pysznie :) pamiętam, że sama od dawna chcę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A cos zamiast lososia ale ze szpinakiem?

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne ;) Uwielbiam i szpinak i łososia !!!

    Pozdrawiam,
    Mika

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam identyczną na święta, jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tak wiosennie wygląda te zieleń:)

    OdpowiedzUsuń
  13. moja mama się nią zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychota!
    Niedawno moja ciocia nas takimi ugościła.
    Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dodaję serek Almette Chrzanowy (właściwie nawet dwa ;D) z lenistwa ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. https://howtooknow.com/university-of-southern-california/

    OdpowiedzUsuń
  17. https://howtooknow.com/association-for-applied-sport-psychology/

    OdpowiedzUsuń