niedziela, 14 kwietnia 2013

Pomysł na obiad - kurczak w lekkim sosie.

Dostaję sporo zapytań o dania obiadowe - co jeść, żeby nie był to w kółko grillowany filet z kurczaka z ryżem i warzywami. Żeby był to odpowiedni zbilansowany posiłek, ale jednocześnie zdrowy i smaczny. Stąd mój pomysł na nowy cykl - zdrowe niedzielne obiady. Co tydzień w niedzielę, będzie pojawiać się pomysł na obiad - nieskomplikowany, ale z przepisem. W ten sposób mogę się podzielić z Wami moimi sposobami na urozmaicanie kurczaka - bo nie ukrywam, że to właśnie kurczak najczęściej gości na moim talerzu. Kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów. To samo z dodatkami - polecam testować różne kasze, różne rodzaje ryżu. Warzywa również dają pole do popisu, szczególnie, że zbliża się sezon warzywny. Zapewne nie będą to odkrywcze przepisy, ale może te zestawy obiadowe przydadzą się osobom mniej doświadczonym w kuchni, które próbują zdrowo się odżywiać.
LEKKI SOS Z KURCZAKIEM
przepis na 4 porcje
500 g filetu z piersi kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
ziarenka pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki lub skrobi kukurydzianej
500 ml rozwodnionego bulionu

Kurczaka podsmażam na patelni. Gdy się obsmaży dodaję posiekaną cebulkę i smażę jeszcze chwilę. Dodaję posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Mieszam i zalewam bulionem z wodą (około pół litra) i dodaję sos sojowy. Duszę to na patelni około pół godziny. .Po tym czasie w
yjmuję liście laurowe i ziarenka. Rozrabiam mąkę lub skrobię w 1/3 szklanki wody i dolewam do sosu. Gotuję jeszcze pięć minut, aż sos zgęstnieje.

SURÓWKA
przepis na 2 porcje
1/2 małej główki białej kapusty
1/2 jabłka
1 nieduża cebula
1 łyżka majonezu light (domowy oszukany lub zwykły)
1 łyżka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz

Sałatę szatkujemy ręcznie lub w robocie kuchennym. Następnie ją macerujemy, czyli ugniatamy rękami, aby zmiękła, lekko solimy i odstawiamy na około piętnaście minut. Po tym czasie na drobnej tarce ścieramy jabłko i cebulę. Dodajemy je do kapusty, jak i majonez, śmietanę, jogurt i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Mój obiad to jedna porcja z sosu, jedna porcja surówki, 50 g kaszy jęczmiennej. Kaloryczność porcji sosu: 180 kcal, porcji surówki: 120 kcal, kaszy: 165. Całość ma około 470 kcal.

19 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na cykl przepisów - czekam na kolejne pomysły, tym bardziej, że na moim stole też najczęściej gości kurczak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Zawsze mam problem z obiadami, więc na pewno będę korzystać z twoich przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny i zdrowy obiad :) mógłby mi ktoś takie gotować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy pod pojęciem bulionu kryje się to paskudztwo w formie kostki, zawierające glutaminian sodu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, nie używam takich. Dla mnie bulion to domowy bulion. Do sosów używam zamrożonych kostek własnej roboty, przepis znajdziesz tutaj:
      http://feed-me-better.blogspot.com/2013/03/domowe-kostki-rosoowe-wywar-warzywny.html

      Usuń
    2. Wielkie dzięki! Będę teraz mógł wyciągnąć z szuflady kilka przepisów które odrzuciłem tylko ze względu na konieczność stosowania bulionu :)

      Usuń
  5. Ja z tych niedoświadczonych, więc bardzo się raduję na ten cykl. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis okey, pokazuje, że sosy wcale nie muszą być mega ciężkie

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi się taki cykl bardzo podoba i zapewne będę go na biezaco śledzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczaczek dzisiaj zagościł na moim stole ale nie na długo bo został pochłonięty w ekspresowym tempie;) Szybki i bardzo smaczny obiadek, a do tego jeszcze zdrowy! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kochana możesz mi powiedzieć z jakiej firmy używasz sosu sojowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Food 52 promo code is a code that you can use to get a discount on your purchase of chicken in a light sauce.

    OdpowiedzUsuń