czwartek, 6 grudnia 2012

Amarantusowe ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi.

Ciasteczka to idealny deser, jeśli mamy niewiele czasu. Są ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne od razu po upieczeniu - gdy jeszcze parzą w palce. Jeżeli chodzi o dodatki to oczywiście możemy dodać to, co mamy akurat w szafce - wychodzenie do sklepu w mroźny, zimowy dzień to coś, do czego ciężko się zmotywować. 
Zamiast żurawiny polecam również rodzynki, suszone morele lub śliwki. Do tego dowolny rodzaj orzechów. Mąkę z amarantusa polecam gorąco, jeśli jednak jej nie mamy możemy ją zastąpić zwykłą mąką.
CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ
przepis na około 20 ciastek
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki otrębów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu


Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem , cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy ponownie. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3 cm). Pieczemy je około 12 minut, na złoty kolor.
Do ciasteczek wykorzystałam mąkę z amarantusa, którą dostałam niedawno do przetestowania od firmy Ekoprodukt. Jak wszystkie produkty z amarantusa ma ona charakterystyczny smak. Mąkę amarantusową zaleca się używać dla wzbogacenia wartości odżywczej wypieków i innych potraw. Amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Nie zawiera glutenu.
Gdy tylko przyzwyczaimy się do charakterystycznego smaku amarantusa - pokochamy go. Dla mnie jest to mocno orzechowy smak , dlatego idealnie pasuje do tych ciasteczek.
Ciasteczka dodaję do dwóch akcji - zdrowe święta oraz odchudzone dania. Ciasteczka są zdrowsze i odchudzone dzięki: zastąpieniu zwykłej mąki mąką amarantusową oraz zastąpienie części otrębami, zmniejszenie ilości masła i dodatkowo zastąpienie połowy serkiem, zamiana białego cukru na trzcinowy.

27 komentarzy:

  1. Jakie zdrowe ciasteczka :) Na pewno smakują przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być chrupiace i smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe i pyszne! wyglądają smakowicie^^

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja pieknie i tak pewnie smakuja bo maka amarantusowa jest bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyglądają i jakie są duże! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i były przepyszne! :D
    A teraz pytanie trochę z innej beczki :) Na jakiej patelni smażysz swoje placki (chodzi mi o firmę patelni) i czy jest to patelnie nadająca się do smażenia bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj różnie. Najczęściej na ceramicznej Neoflamu, ale czasem też i na teflonie z tzw plastrem miodu. Zazwyczaj jednak używam odrobinę tłuszczu, żeby mi się placki nie rozpadały.

      Usuń
  7. jak Ty to robisz że masz zawsze takie ładne zdjęcia? Nr 3 moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, wcale nie zawsze :P
      A teraz to już ciągle z lampą robię, bo słońca u mnie nie ma ani promyka :P

      Usuń
  8. ta ciacha są ekstra , smaczne i zdrowe - świąteczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak upiec ciasteczka z Amarantusa, teraz na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamiar jutro je robić, poprzekształcam też w mixie bakalie, ale mam pytanie. Myślisz, że jak je jutro lub czwartek upiekę, to zapuszkowane wytrzymają do świąt??? Czy będą juz niesmaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrzymają na pewno - moje stały w puszce dwa tygodnie - z czasem robią się troszkę twardsze po prostu.

      Usuń
  11. Witam, mam pytanie - trzeba dodawać proszek do pieczenia? Szukam przepisu na ciasteczka bez proszku do pieczenia lub sody.

    OdpowiedzUsuń
  12. czy zamist mąki z amarantusa można zmielić ziarna amarantusa? akurat te mam w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można spróbować :)

      Usuń
  13. Czy można cukier zamienić na coś, np. miód? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście - na miód, ksylitol, syrop z agawy, stevię czy co tam tylko chcesz :)

      Usuń
  14. Dzień dobry :) Ciastka jak i cały Twój blog wyglądają bajecznie... Chcę się porwać na zrobienie tych ciastek- mam jednak dwa pytania: jakich otrębów, płatków (górskich, zwykłych) oraz serka (konkretnie) użyłaś? Drugie pytanie dotyczy dekoracji 'spozywczych'' wykorzystywanych przez Ciebie- czy mogłabyś polecić jakieś sklepy/ strony internetowe? Poszukuję wszelkich wstażek, pojemniczków na granolę i innych 'prezentowych' spraw... :) Będę mega wdzięczna za odpowiedź!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby mogą być dowolne: żytnie, pszenne, orkiszowe (lub mieszanka różnych). Płatków owsianych zawsze używam górskich. Co do serka to bardzo często używam tego z Lidla, ważne żeby był naturalny.
      Co do dekoracji - polecam sklep scandiloft.pl a najczęściej chyba jednak kupuję na allegro.

      Usuń
  15. Super! Ślicznie Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń