piątek, 4 kwietnia 2014

Najlepsza lekka surówka z białej kapusty.

Szczerze mówiąc rzadko przygotowuję surówki do obiadu. Jedyną jest mizeria - jeśli można ją nazwać surówką. Zazwyczaj stawiam po prostu na świeże lub gotowane warzywa, bo to szybkie i zdrowe rozwiązanie. Tę surówkę jednak uwielbiam i kojarzy mi się z domem - bo taką właśnie robiła moja mama.
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
(przepis na 3-4 porcje)
biała kapusta (1/2 małej główki)
1/2 kwaśnego jabłka
1 nieduża cebula
1 mała marchewka
1 łyżka śmietany jogurtowej
1 łyżka jogurtu
1 płaska łyżka majonezu light
kilka kropli soku z cytryny
sól
pieprz


Przyznam, że zazwyczaj do zrobienia surówki wykorzystuję robota kuchennego - jest to najszybszy i najwygodniejszy sposób. Szatkujemy kapustę, na dużych oczkach ścieramy marchewkę, a na najdrobniejszych ścieramy jabłko i cebulę. Do kapusty dodajemy sok z cytryny, sól i ugniatamy ją ręką. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę startych składników, śmietanę, jogurt majonez i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.

10 komentarzy:

  1. Niby taka zwykła a jednak najpyszniejsza! Prostota górą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo matko... spełnienie marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne, tak najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dodaję zamiast majonezu - musztardę:) polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko dobrze tylko cebula starta na tarce gorzknieje surówka do wyrzucenia
    Znów zrobilam ten błąd ze starlam cebule jak bylo w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń