Chyba powoli czas rozpoczynać sezon szparagowy. W zeszłym roku w mojej kuchni miał miejsce istny szparagowy szał i w tym roku węszę powtórkę. W tym roku zaczęłam od pysznej sałatki, w której połączyłam składniki, które zawsze świetnie się razem sprawdzają - szparagi, kurczak, pomidorki, feta. Taka sałatka jest idealne na wiosenne i letnie domowe imprezy - jest łatwa, szybka w przygotowaniu i smakuje fantastycznie! Do tego resztki świetnie sprawdzą się jako lunchbox!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMIprzepis na 4 porcje
2 małe podwójne piersi z kurczaka
1 opakowanie roszponki
1/2 sałaty rzymskiej
pęczek szparagów
100 g makaronu
250 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy do kurczaka
sól
pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy lekko tłuczkiem i obtaczamy w przyprawach. U mnie były to: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka. Odstawiamy na jakiś czas. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szparagom odłamujemy stwardniałe końcówki, myjemy je i układamy na rozgrzanej patelni grillowej, . Grillujemy je przez około 6-8 minut (próbujemy, czy są wystarczająco miękkie - zależy to od grubości szparagów, powinny być lekko chrupkie). Kurczaka smażymy na patelni grillowej. W misce mieszamy sałaty, makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwę, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy pokrojonego w kostkę kurczaka i szparagi, pokrojone na około 4 cm kawałki. Lekko mieszamy, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta.
Nigdy nie jadłam szparagów bo nie wiedziałam do czego je dodać. Można je podsmażyć na zwykłej patelni jeżeli nie ma się tej grillowej?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Można też je ugotować w wodzie, ugotować na parze lub upiec w piekarniku :)
UsuńI to jest idealna kompozycja na rozpoczęcie sezonu szparagowego, pycha :)
OdpowiedzUsuńJuż same zdjęcia sprawiają, że mam ochotę biec po sklepu po szparagi i przygotować taką sałatkę! Na pewno niebawem ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCo robimy z kurczakiem? Wydaje mi się, że nie ma nic o tym, jak doprowadzić go od surowości do takiego stanu jak na zdjęciu ;)
OdpowiedzUsuńGrillujemy lub smażymy bez tłuszczu na zwykłej patelni :)
UsuńPięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńChodzą za mną szparagi a teraz gdy popatrzyłam na Twoje zdjęcia - muszę je kupić koniecznie w ten weekend :) !
Bardzo apetycznie - jadłbym :D
OdpowiedzUsuńZgłodniałam!
OdpowiedzUsuńooo super! jest pomysł na lunch do pracy!
OdpowiedzUsuńzrobię ! <3
OdpowiedzUsuńTakich rzeczy nie powinno sie oglądać kiedy jest daleko do lodówki :( jak dobrze, że mam najszybszy posiłek świata. baton Allevo jako pełnowartościowy posiłek sprawdza sie rewelacyjnie nie tylko podczas diety ale w sytuacjach wyjątkowych jak ta też :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń