środa, 18 lipca 2012

Risotto z kurkami, serem feta i tymiankiem.

Odkąd pierwszy raz zrobiłam risotto, to danie od razu uplasowało się na wysokiej pozycji mojej listy ulubionych dań. Pyszne, kremowe, o intensywnym smaku, który zależy od dodatków - a ich dowolność jest ogromna.

Jak pisałam w poprzednim poście w trasie udało mi się kupić kurki. Większość została wykorzystana do przepysznej tarty, a mniejszą część zostawiłam z myślą o makaronie. W ostatniej chwili go głowy jednak wpadła błyskotliwa myśl: "risotto!". Oj tak, risotto. Błogi uśmiech na twarzy.
Przepis na 2 porcje:
dwie duże garście ryżu do risotto - Arborio
500ml wywaru warzywnego lub bulionu
1/2 szklanki wina białego wytrawnego
150-200g kurek
1 średnia cebulka
4-6 dużych ząbków czosnków (zależy jak kto lubi)
1/3 kostki sera typu feta
dużo pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki tymianku (świeży lub suszony)

Zagotowujemy wywar / bulion i trzymamy go na malutkim ogniu, aby ciągle był gorący.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek (bądź go miażdżymy). Kurki kroimy na kawałki (u mnie dosyć drobno). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i łyżeczkę oliwy. Wrzucamy cebulkę, kurki, pieprz i połowę czosnku. Smażymy - kurki puszczą wodę, a gdy odparuje, dokładamy drugą część czosnku.
Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, aż stanie się szklisty. Zalewamy 1/2 szklanki wina i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie zalewamy chochlą bulionu i trzymamy na niedużym ogniu. Mieszając często i uważając, by nie przypalić - gdy tylko ryż wchłonie płyn dolewamy następną chochlę bulionu. I tak aż skończy nam się bulion :)
Przy ostatniej chochli dodajemy tymianek, pieprz i pokruszony ser. Mieszamy, aż bulion się wchłonie.
Gdy ryż już będzie miękki wyłączamy gaz, dokładamy jeszcze łyżeczkę masła i przykrywamy na 3 minutki.

11 komentarzy:

  1. o mammmmmooo, wygląda obłędnie i myślę, że to pierwsze risotto, które mogłoby konkurować z moim ulubionym: na trzy sery i winogrona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy to po prostu risotto, ale każde które robiłam uważałam za najlepsze i w ogóle cudowne :P

      Usuń
  2. Świetnie wygląda! baaardzo apetycznie! i dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku! Risotto moje ulubione! Chociaż, chyba nie mam nie ulubionego. Aż mnie zmotywowałaś do wyprawy po kurki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jest się zdecydować i wybrać to jedno ulubione - przy jedzeniu każdego kolejnego stwierdzam, że jest cudowne :P

      Usuń
  4. Oj zjadłabym to dziś na obiad i jeszcze o dokładkę poprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nigdy nie jadła risotto, ogólnie raczej mało eksperymentuje ;) bardzo sympatyczny blog, pozdrawiam i zapraszam cię serdecznie na małe rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam risotto, kurki, fetę i tymianek, to danie nie mogłoby mi nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie sprawdziłam, jest PRZEPYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować przepis - wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...