środa, 21 sierpnia 2013

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów.

Wzdrygam się na samą myśl o dawnych czasach, kiedy używałam sosów z torebki. Na szczęście doszłam w pewnym momencie do wniosku, że ani to smaczne, ani zdrowe, ani tanie. Trwa sezon na najpyszniejsze i najtańsze pomidory - korzystajcie z niego, robiąc pyszny sos pomidorowy. Sos można przygotować z większej ilości składników. Można go zawekować lub zamrozić w porcjach. Jest to najpyszniejszy sos do spaghetti czy lasagne. Bije na głowę wszelakie fixy!
SOS POMIDOROWY
1 kg pomidorów (użyłam podłużnych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
świeżo mielony pieprz


Pomidory myjemy i kroimy. Ja kroję na ćwiartki, wycinam twarde części i kroję na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju (może być inny, do smażenia), wrzucamy pomidory i dusimy je, mieszając co jakiś czas, przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wstępnie przyprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dusimy dalej, przez około pół godziny, lub aż odparuje woda. Wtedy możemy dodatkowo przyprawić, dodajemy też posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Dusimy przez 3-5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Sos miksujemy blenderem (użyłam ręcznego).

37 komentarzy:

  1. sos pasuje do wielu dań, warto zrobić taki domowy, pachnący ziołami *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wygląda! Uwielbiam domowe rzeczy ze świeżych, dojrzałych pomidorów <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kapitalnie! Uwielbiam takie sosy i żadne ze słoika nie może się z nim równać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy sosik jest mega lepszy od tych gotowców, zero chemii a smakuje jeszcze lepiej!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak w liceum czasem chciało mi się robić taki na obiad, ale wtedy to jeszcze gotowałam dla mojej współlokatorki. A teraz to średnio z tym, żeby gotować dla kogoś poza mną, ja zjem cokolwiek :P Mam jeszcze takie pytanie, czy ten sos obędzie się bez pasteryzowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj robię na kilka dni, wiec do tygodnia można go przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy go przechowywać dłużej to albo mrozimy, albo pasteryzujemy.

      Usuń
  6. mój przepis jest bardzo podobny, ale ja dodaję już do sosu ok. pół szklanki tartego parmezanu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale dotąd zawsze korzystałam właśnie z fixów i nie sądziłam, że zrobienie swojego sosu jest takie proste! Teraz na działce mam wysyp pomidorów, więc koniecznie będę musiała skorzystać z Twojego przepisu, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... sosy pomidorowe w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kiedyś zrobić taki własny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj uwielbiam taki- mniam!
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba każdy potrafi zrobić taki sos...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze zapewniam, że nie każdy. Sama kiedyś nie potrafiłam.
      Po drugie proste przepisy są tak naprawdę najczęściej wyszukiwanymi przepisami. Taki sam komentarz ktoś mi zostawił pod przepisem na makaron ze szpinakiem - któy stał się najbardziej popularnym i najczęściej wyszukiwanym przepisem na blogu...

      Usuń
  12. Uwielbiam taki robić! Czasem dodaję więcej cebulki - odmiana w smaku ciekawa ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba nigdy nie używałam gotowców z torebki, za to gdy nie ma dobrych świeżych pomidorów posiłkuję się tymi z puszki, w końcu robione są z najlepszych pomidorów w trakcie kampanii.
    Gdy będę już miałam swój dom z wielką spiżarnią wtedy na pewno będę robić taki domowy sos pomidorowy. I nie tylko ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zimie też robię z pomidorów puszkowanych + przecier pomidorowy :)

      Usuń
  14. W pełni się z Tobą zgadzam, żaden torebkowy sos nie umywa się do tego świeżego. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam kilka słoiczków mojego ulubionego sosu na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis, dzis uzyje go do obiadu dla rodzicow.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pytanie czy z pomidora trzeba ściągać skórkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Na końcu sos miksujemy.

      Usuń
  17. Czy można go jakoś przechowywać na dłuższy okres czasu?

    OdpowiedzUsuń
  18. bajer =D polecam jeszcze jak woda odparuje to podusić jeszcze trochę w soku pomidorowym kosmos wręcz =D

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem tak oczarowana tym sosem, ze moglabym go jesc codziennie :D nie sadzilam, ze mozna zrobic tak szybko tak smaczny sos pomidorowy :D

    OdpowiedzUsuń
  20. dobrze , że jest prosty do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowny przepis, za chwilę będziemy pałaszować z makaronem spaghetti. Dziękuję i będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sos boski ! Jednak pominęłam cebulkę (moje skarby za nią nie przepadają). Polecam makaron spaghetti (penne też się sprawdzi) z tym sosem oraz z ricotta! Pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A mi wyszedł strasznie rzadki, czy to zależy od pomidorow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie nalezy dodawac zbyt duzo wody do odparowania. Ja daje np. kilo pomidorow, pol szklanki wody (cebulka w srodku i przyprawy) i gotuje 50 minut az woda wyparuje wtedy sie robi gesty czym dluzej sie gotuje. Wlosi sos robia przynajmniej 3 godziny;)

      Usuń
  24. Taki sos to coś wspaniałego :) szczególnie teraz w sezonie na pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  25. czy sos po rozmrożeniu nie straci swoich wartości odżywczych ? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobilem z powodzeniem tylko cebulke dodalem wczesniej zeszklona na zloto bo tak sie przyzwyczajilem,a Ty Marto powiedz dlaczego dodajesz ja pod koniec dopiero i w takiej postaci?jakie z tego korzysci?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...