Wzdrygam się na samą myśl o dawnych czasach, kiedy używałam sosów z torebki. Na szczęście doszłam w pewnym momencie do wniosku, że ani to smaczne, ani zdrowe, ani tanie. Trwa sezon na najpyszniejsze i najtańsze pomidory - korzystajcie z niego, robiąc pyszny sos pomidorowy. Sos można przygotować z większej ilości składników. Można go zawekować lub zamrozić w porcjach. Jest to najpyszniejszy sos do spaghetti czy lasagne. Bije na głowę wszelakie fixy!
SOS POMIDOROWY1 kg pomidorów (użyłam podłużnych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
świeżo mielony pieprz
Pomidory myjemy i kroimy. Ja kroję na ćwiartki, wycinam twarde części i kroję na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju (może być inny, do smażenia), wrzucamy pomidory i dusimy je, mieszając co jakiś czas, przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wstępnie przyprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dusimy dalej, przez około pół godziny, lub aż odparuje woda. Wtedy możemy dodatkowo przyprawić, dodajemy też posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Dusimy przez 3-5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Sos miksujemy blenderem (użyłam ręcznego).
sos pasuje do wielu dań, warto zrobić taki domowy, pachnący ziołami *-*
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda! Uwielbiam domowe rzeczy ze świeżych, dojrzałych pomidorów <3
OdpowiedzUsuńWygląda kapitalnie! Uwielbiam takie sosy i żadne ze słoika nie może się z nim równać!
OdpowiedzUsuńTaki domowy sosik jest mega lepszy od tych gotowców, zero chemii a smakuje jeszcze lepiej!!!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak w liceum czasem chciało mi się robić taki na obiad, ale wtedy to jeszcze gotowałam dla mojej współlokatorki. A teraz to średnio z tym, żeby gotować dla kogoś poza mną, ja zjem cokolwiek :P Mam jeszcze takie pytanie, czy ten sos obędzie się bez pasteryzowania?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię na kilka dni, wiec do tygodnia można go przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy go przechowywać dłużej to albo mrozimy, albo pasteryzujemy.
Usuńrewelacyjnie to wygląda
OdpowiedzUsuńmój przepis jest bardzo podobny, ale ja dodaję już do sosu ok. pół szklanki tartego parmezanu. :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale dotąd zawsze korzystałam właśnie z fixów i nie sądziłam, że zrobienie swojego sosu jest takie proste! Teraz na działce mam wysyp pomidorów, więc koniecznie będę musiała skorzystać z Twojego przepisu, dzięki :)
OdpowiedzUsuńI skorzystałam, sos wyszedł BOSKI!
Usuńmmm... sosy pomidorowe w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić taki własny sos :)
OdpowiedzUsuńoj uwielbiam taki- mniam!
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
Chyba każdy potrafi zrobić taki sos...
OdpowiedzUsuńPo pierwsze zapewniam, że nie każdy. Sama kiedyś nie potrafiłam.
UsuńPo drugie proste przepisy są tak naprawdę najczęściej wyszukiwanymi przepisami. Taki sam komentarz ktoś mi zostawił pod przepisem na makaron ze szpinakiem - któy stał się najbardziej popularnym i najczęściej wyszukiwanym przepisem na blogu...
Uwielbiam taki robić! Czasem dodaję więcej cebulki - odmiana w smaku ciekawa ;d
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)))
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie używałam gotowców z torebki, za to gdy nie ma dobrych świeżych pomidorów posiłkuję się tymi z puszki, w końcu robione są z najlepszych pomidorów w trakcie kampanii.
OdpowiedzUsuńGdy będę już miałam swój dom z wielką spiżarnią wtedy na pewno będę robić taki domowy sos pomidorowy. I nie tylko ;)
Pozdrawiam!
W zimie też robię z pomidorów puszkowanych + przecier pomidorowy :)
UsuńW pełni się z Tobą zgadzam, żaden torebkowy sos nie umywa się do tego świeżego. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam kilka słoiczków mojego ulubionego sosu na zimę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, dzis uzyje go do obiadu dla rodzicow.
OdpowiedzUsuńPytanie czy z pomidora trzeba ściągać skórkę ?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Na końcu sos miksujemy.
Usuńtrzeba
Usuńdziękuję <3
OdpowiedzUsuńCzy można go jakoś przechowywać na dłuższy okres czasu?
OdpowiedzUsuńPyszny sos :D
OdpowiedzUsuńbajer =D polecam jeszcze jak woda odparuje to podusić jeszcze trochę w soku pomidorowym kosmos wręcz =D
OdpowiedzUsuńjestem tak oczarowana tym sosem, ze moglabym go jesc codziennie :D nie sadzilam, ze mozna zrobic tak szybko tak smaczny sos pomidorowy :D
OdpowiedzUsuńdobrze , że jest prosty do zrobienia !
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, za chwilę będziemy pałaszować z makaronem spaghetti. Dziękuję i będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńSos boski ! Jednak pominęłam cebulkę (moje skarby za nią nie przepadają). Polecam makaron spaghetti (penne też się sprawdzi) z tym sosem oraz z ricotta! Pychotka :-)
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł strasznie rzadki, czy to zależy od pomidorow?
OdpowiedzUsuńTak, nie nalezy dodawac zbyt duzo wody do odparowania. Ja daje np. kilo pomidorow, pol szklanki wody (cebulka w srodku i przyprawy) i gotuje 50 minut az woda wyparuje wtedy sie robi gesty czym dluzej sie gotuje. Wlosi sos robia przynajmniej 3 godziny;)
UsuńTaki sos to coś wspaniałego :) szczególnie teraz w sezonie na pomidory!
OdpowiedzUsuńczy sos po rozmrożeniu nie straci swoich wartości odżywczych ? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź ! :)
OdpowiedzUsuńzrobilem z powodzeniem tylko cebulke dodalem wczesniej zeszklona na zloto bo tak sie przyzwyczajilem,a Ty Marto powiedz dlaczego dodajesz ja pod koniec dopiero i w takiej postaci?jakie z tego korzysci?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuńActually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written
OdpowiedzUsuńHP Printer Support | Epson Printer Support | Lexmark Printer Support | Brother Printer Support | Canon Printer Support | Sony Printer Support | Dell Printer Support | Samsung Printer Support
thank you aboutdogfence
OdpowiedzUsuń