wtorek, 8 października 2013

Dietetyczne placki jaglane (z kaszy jaglanej).

Jeśli zachciało Wam się przygotować kaszę jaglaną z musem owocowym z wczorajszego przepisu to proponuję przygotować tylko jedną porcję - a drugą połowę kaszy przerobić na placki śniadaniowe. Są naprawdę pyszne, a idealnie pasuje do nich ten sam mus jabłkowo-gruszkowy. To się nazywa oszczędność czasu :)
PLACKI JAGLANE 
przepis na 1 porcję
50 g kaszy jaglanej
1 jajko
50 g serka ricotta
50 ml mleka
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
łyżeczka masła orzechowego
kilka kropli Stevii

Tutaj znajdziecie wskazówki, jak ugotować kaszę jaglaną. Połowę wykorzystałam do kaszy z musem, a drugie pół odłożyłam do placków (50 g to waga przed ugotowaniem, do jednej porcji placków). Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z kaszą, serkiem, mlekiem, zarodkami, siemieniem lnianym, masłem orzechowym i Stevią (lub innym dosłodzeniem). Odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy placuszki na dobrej patelni, na niedużym ogniu. Na początki mogą lekko przywierać, ale to oznacza, że trzeba jeszcze chwilę poczekać z obracaniem. Obracamy je delikatnie. 

23 komentarze:

  1. jadłam bardzo podobne placuszki i przyznam, że są przepyszne! lekkie jak chmurka i zdrowe :D bardzo apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki jaglane :) Robiłam je nieraz i pewnie jeszcze nie raz do nich wrócę. A tak apetycznie u Ciebie się prezentują...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie jesteś mistrzynią placuszków ;D co tu nie zajrzę, to znajduję jakieś smakowite, dietetyczne placki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! i jeszcze to podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne, do wypróbowania jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają zdrowo i pysznie :) Pozdrawiam znad herbaty pitej w takim samym kubku jak ten na Twoich zdjęciach (mój ulubiony!)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jeszcze nie jadłam, a u Ciebie bardzo kuszą: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na kaszę jaglaną :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czym można zastąpić serek ricotta ? twarogiem ? ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakimś serkiem o kremowej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  11. pychotka :) a jakiej stevii używasz? zastanawiam się nad kupnem, ale boję się że smak nie będzie mi odpowiadał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam SteviGold, w wersji fluid - polecam, bo jest mega wydajna.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz. :) a w smaku ta stevia też daje radę? a używałaś może tabletek? są tańsze, więc zastanawiam się czy od razu zainwestować w wersję fluid czy może najpierw sprawdzić jak smakuje stevia w tabletkach.

      Usuń
    3. Dla mnie tabletki nadają się co najwyżej do słodzenia kawy/herbaty, jeśli ktoś słodzi. Do gotowania - jak dla mnie koniecznie fluid. Może i droższy, ale swoją butelkę mam już od roku. A smakowa też jest to najlepsza Stevia, jaką próbowałam.

      Usuń
  12. Hej, jakim sprzetem cykasz foty tym pysznosciom? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. "1 łyżka zarodków pszennych" bicz plis :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam, wyszło wspaniałe. Wszystkie Twoje przepisy są doskonałe, często korzystam z Twojego bloga. Dużo weny życzę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Mielonym siemieniem lnianym (lub lnem mielonym).

      Usuń
  16. Czy placuszki smażymy bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...