W zeszłym tygodniu, w sklepie, jakoś automatycznie wrzuciłam do koszyka mielone mięso z indyka. W głowie niby był pomysł na jakieś indycze kotlety, ale tak naprawdę nie miałam konkretnego planu co z nim zrobić. Do głowy przyszła mi pieczeń. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i idealna do odgrzewania - pod warunkiem, że jej nie przesuszymy. Jest to też idealna propozycja na kolacje. U mnie podana z gotowanym brokułem, czerwoną papryką i sosem koperkowym z tego przepisu.
PIECZEŃ Z INDYKAprzepis na 4 porcje (1 = 250 kcal)
500 g mielonego mięsa z indyka
50 g płatków owsianych
1 jajko
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
pieprz mielony
sól morska
Przygotowanie jest banalnie proste. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, ugniatając wszystko ręką. Dodatkowo można użyć dowolnych przypraw - np. słodka lub ostra papryka, oregano, bazylia, kolendra czy kminek.
Do pieczenia używamy foremki posmarowanej olejem (pędzelkiem) lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki o wymiarach 20x12 .Przekładamy masę do przygotowanej formy, równo ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Szukałam fajnego urozmaicenia dla indyka i to jest idealny przepis! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie to samo miałam napisać :)
Usuńświetna pieczeń, kolejny ciekawy pomysł na obiad! a sos koperkowy ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszelkich wytrawnych dań ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super. I jeszcze tak kolorowo na talerzu dzięki świeżym warzywom. Mniam!
OdpowiedzUsuńAle szybkie przygotowanie! Świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i baaardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńIdealny kawałek mięsa: )
OdpowiedzUsuńjuż dawno miałam zapytać: co dokładnie oznacza 'sól morska'? chodzi o taką z młynka, świeżo mieloną? czy taką z torebki ale nie w formie ziarenek, tylko jakby mini płatków?
OdpowiedzUsuńdzięki za obszerną odpowiedź...
Usuńhttps://portal.abczdrowie.pl/zalety-soli-morskiej :)
UsuńMmm z pewnością wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńHmm wygląda przepysznie - koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńExtrraa! :) Miss pssbl jak się paczy :) Szybko, tanio i smacznie czyli coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńU mnie kiedyś taka pieczeń to była podstawa diety białkowej. Jako że już na niej nie jestem, robię rzadziej, ale i tak uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMój dzisiejszy obiad - wyszło przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńte płatki to się tak wrzuca luzem? a mogą być górskie?
OdpowiedzUsuńTak, wszystko mieszamy razem, płatki też. I jak najbardziej mogą być gorskie - ja używam tylko takich.
UsuńŚwietnie ugotowany brokuł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam proste przepisy.
termoobieg czy gora dol piekarnik?
OdpowiedzUsuńŚwietny smak, niejeden chciałby spróbować. Ja również spróbowałem, więc powiem tyle że z borówką nota bene gomarowską warto spróbować, bo warte jest zachodu przyrządzenie tej potrawy z tego przepisu. Oddaję to waszym kulinarnym smakom.
OdpowiedzUsuńPieczeń wyszłam mi przepysznieeee :) A mogłabym wiedzieć jaki sosik podałas do tej pieczeni ?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, mięsko zwarte ale nie suche. Dałam jeden ząbek czosnku i dla mnie jest wystarczająco, na tą ilość mięsa proponuję łyżeczkę soli, może komuś się przyda taka informacja.
OdpowiedzUsuńpysznosci!! zrobilam z chudziutkiego indyka 2% tluszczu, mieso suchutkie, takie jak lubie. bardzo prosty i szybki przepis a conajwazniejsze smaczny :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, moje pytanie:
OdpowiedzUsuńCzy wierzch pieczeni został czymś posmarowany czy samoczynnie się przyrumienił podczas pieczenia?
Pozdrawiam,
Maria
ciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuńdobre wyszło, zapomniałam dac cebule... ale wsadziłam gotowane jajko:) będę powtarzac
OdpowiedzUsuńwwww
OdpowiedzUsuń