poniedziałek, 22 października 2012

Pełnoziarnisty, otrębowy banana bread.

Jak pisałam niedawno, zaczął się dla mnie sezon na wypieki. W związku z wolną niedzielą i bananami przejrzewającymi w lodówce, stwierdziłam, że nadszedł czas na jedno z moich ulubionych, a zarazem najprostszych ciast. Idealne do kawy. Często ciasto "awaryjne" - ekspresowe. Cudownie słodkie, mocno bananowe. Banana bread, czyli chlebek bananowy.
Zupełnie nie wiem, czemu ten przepis nie znalazł się jeszcze na blogu - w końcu jest to jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze są idealne.
BANANA BREAD
ilość porcji: 10 | kaloryczność porcji: około 175 kcal
Składniki:
1 jajko
1/3 szkl brązowego cukru
60 g oleju roślinnego
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki otrębów
1 łyżka serka homogenizowanego
2 paski czekolady
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 dojrzałe banany (nawet bardzo, czyli z brązowymi plamkami)
ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu
dodatkowo: dowolne bakalie

Roztrzepujemy jajko, dodajemy mocno rozgniecione banany, oliwę, serek i mieszamy całość. Dodajemy suche składniki:otręby, mąkę sól, sodę. Mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie - u mnie tym razem były to migdały. Przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-45 minut.
> moje ulubione dodatki: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, żurawina suszona, rodzynki, suszone śllwki
> można pominąć czekoladę
> cukier trzcinowy można zastąpić Stewią
P.S. Śliczne słomeczki są od Scandiloft - sklep już otwarty :)

39 komentarzy:

  1. Ładne zdjęcia porobiłaś i opisy na zdjęciach powstawiałaś. Widać, że napracowałaś się aby ten wpis mógł się pojawić. Oby tak dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdjęcia składników! Ech, niestety ostatnio ograniczam pieczenie, a ten chlebek taki pyszny się wydaje i tak szybko można go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę moje ulubione składniki - czyli zrobienie takiego chlebka to tylko kwestia czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, po powrocie do Polski na pewno spróbuję. tymczasem zapraszam do siebie: tajwan pełną gębą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie bananowe chlebki. Idealne na drugie śniadanie do pracy :)

    I zdjęcie z poszczególnymi produktami - rewelacyjny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Update zrobiony, kalorie wyliczone - jeżeli podzielimy chlebek na 10 porcji to wychodzi nam 175 kcal/porcja. Jeśli całkowicie zastąpimy cukier Stevią to nawet mniej :)

      Usuń
  7. Jaka cudowna wersja naszego ulubionego banana bread!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chlebek bananowy, ostatnio upiekłam i wstyd się przyznać, ale zjadłam cały, sama :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Szykuję się własnie do zrobienia takiego chlebka bananowego. Twoja wersja jest niesamowicie kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam go piec ;))

    i zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek napewno pyszny:) Jakiej mąki pełnoziarnistej używasz do wypieków czy naleśników?? bo wszystkie moje podejścia kończyły się porażką....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej Lubelli, czasem Gdańskie młyny. Z Lubelli ostatnio moim faworytem jest mąka pełnoziarnista do wypieku chleba, jest to miks pszennej, orkiszowej i żytniej i nadaje się nie tylko do wypieku chleba :)

      Usuń
  12. wspaniały i naszpikowany dobrociami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie chlebki, nie mogłam się oprzeć i zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam własną wersję. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam go dwa razy, bo baardzo szybko znika :) Oba musiałam piec 55 minut co prawda, ale efekt jest tak smaczny, że warto było czekać :) Jeszcze nie raz będę wracać do tego przepisu :)
    Efekt u mnie wyglądał tak (musiałam ukryć kilka kawałków, żeby zrobić im zdjęcie ;) http://redandpale.blox.pl/2012/11/Pelnoziarnisty-chlebek-bananowo-migdalowy.html
    Bardzo Ci dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest przepyszne!!! Własnie robie drugi raz. Wszyscy moi znajomi byli zachwyceni i ja także! Świetny przepis i blog :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeden z najlepszych zdrowych wypieków, jakie jadłam! Wspaniałe z z wiórkami kokosowymi:) Nie miałam mąki pełnoziarnistej, więc część mąki pszennej zastąpiłam żytnią, co by zdrowsze było. Dziękuję za ten fantastyczny przepis! :)

    kate

    OdpowiedzUsuń
  17. akurat nie mam otrębów w domu czy mogłabym je zastąpić np zmielonymi płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam z niezmielonymi płatkami owsianymi i dały radę :)

      Usuń
  18. Super! Test wyszedł pomyślnie. Muszę zakupić kilka foremek keskówek żeby wstawiać od razu 4 - będę miała wersję eko prądo-oszczędną. Posłodziłam go tylko łyżką miodu. Całość wrzuciłam do blendera i po 1 minucie wkładałam do piekarnika, więc czas operacyjny lepszy niż szarlotka sypana. Myślę, że wersja bez słodzenia, to genialna bułka, którą można połączyć z masłem, zimną pieczenią, musztardą i sałatą...Włączamy na stałe do domowego repertuaru i bardzo dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. To już wiem co upiekę w tym tygodniu!!! :)
    W niedzielę przyjeżdża Facet, zaskoczę go tym chlebkiem :)
    Dam znać jak wyszło i czy smakowało :*

    OdpowiedzUsuń
  21. Skorzystałam z twojego przepisu pare razy i jestem bardzo zadowolona, domownicy rownież ! POzdr :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. I fеel that is among the ѕuсh a lοt significant info for me.
    And i'm happy studying your article. However want to commentary on some general things, The website taste is wonderful, the articles is actually nice : D. Just right activity, cheers

    Check out my blog - lloyd irvin

    OdpowiedzUsuń
  23. zrobiłam ten chlebek na naszym blogu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo pyszny, ale troszkę za oleisty jak dla mnie. Następnym razem dodam ciut mniej albo częściowo zastąpię np masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. a jak ustawiasz piekarnik, termoobieg czy góra dół? z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  26. Cześć, cukier trzcinowy czy brązowy? i ile wagowo tych bakalii, co by nie przegiąć? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam cukru trzcinowego, nierafinowanego. A bakalii można dać np. pół szklanki orzechów/migdałów i pół szklanki suszonych owoców.

      Usuń
  27. Super wpis, banany są bardzo dobre i zdrowe. Zobaczcie na film o ich wartościach zdrowotnych - trzeba jak najwięcej ich jeść. https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0

    OdpowiedzUsuń
  28. pyszne, zdrowe ciasto. mąkę pełnoziarnistą zastąpiłam mąką gryczaną, ponieważ nie miałam innej. Wyszło niesamowicie miękkie, delikatnie bananowe i orzechowe. Świetny przepis. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Potwierdzam, ciasto absolutnie pyszne. Dałam 40 g oleju i wyszło bardzo miękkie. Bardzo dziękuję za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszny! Domownikom, aż się uszy trzęsły:) Dziś robię kolejny raz, bo wczorajsze zniknęło w błyskawicznym tempie;)

    OdpowiedzUsuń
  31. jakie są wymiary keksówki? :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Numerous newly launch coins as well as symbols are obtaining listed. Binance APK You will certainly locate the checklist of all traded coins on that page.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...