Jesień to czas wypieków. Głównie muffinki i batoniki musli. Idealne na wynos, na drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Zazwyczaj z przyprawami korzennymi, które doskonale rozgrzewają i przywołują wspomnienia zimowych wieczorów. Ja użyłam gotowej mieszanki przypraw, którą dostałam od firmy Kamis - Przyprawa do dań słodkich. W składzie ma między innymi skórkę z cytryny, kardamon i cynamon. Oczywiście taką mieszankę możemy stworzyć także sami, z naszych ulubionych przypraw.
Przepis (na ok. 20 porcji):1 jajko
1 banan
1/3 szkl puree z dyni (można zastąpić drugim bananem)
1/2 szkl soku jabłkowego
2 szkl płatków owsianych
1/2 szkl żurawiny i rodzynek
1/2 szkl migdałów i orzechów
1 łyżka lnu mielonego
1 łyżka otrębów
szczypta soli
przyprawa Kamis do dań słodkich
24 krople SteviGold
Płatki owsiane, orzechy i migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mają się lekko zarumienić, uważamy, by nie przypalić.
Banana rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z sokiem jabłkowym, puree z dyni, jajkiem i Stevią, aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy mokre składniki do tych suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi za sucha można dodać jeszcze trochę soku jabłkowego.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy i mocno dociskamy rękami, aby masa była zwarta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, na złoty, przypieczony kolor. Kroimy na porcje, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej pokroić na niewielkie kwadraciki - batoniki są bardzo sycące, więc najlepsze będą niewielkie porcje. Całość ma ok. 1500 kcal. Przy podzieleniu na 20 kwadracików kaloryczność jednej porcji to ok. 75 kcal.
jaki cudny prezencik :) można kogoś niespodziewanie taką słodkością obdarować ^^ aaa i fajna ta przyprawa, nie widziałam jeszcze takiej
OdpowiedzUsuńco za zbieg okoliczności, u mnie dzisiaj też zdrowe batoniki :)
OdpowiedzUsuńZa batonikami musli tak średnio przepadam, ale jestem zachwycona twoim blogiem. Znalazłam całe mnóstwo fantastycznych przepisów, no i te lunchbox'y - w końcu dzięki tobie nie będę miała odwiecznego problemu z tym co zabrać do pracy. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i jest mi ogromnie miło :)
UsuńMotywujesz mnie tym samym do dodawania kolejnych lunchboxów :)
Dołączam się do apelu o lunchbox'y :)
Usuńja równiez prosze o przepisy na lunchbox'y :)
Usuńbardzo lubi takie zdrowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńjakie super batoniki. na drugie śniadanie idealne. :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, a już sobie wyobrażam smak dyni pieczonej z płatkami i bakaliami... :)
OdpowiedzUsuńo ja... świetne batoniki. przepis zapisuję, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa batoniki idealne na drugie śniadanko ;]
porwę więc jednego!
Ja robię sobie takie batoniki na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńBatoniki wyglądają pysznie i koniecznie muszę rozejrzeć się za taką przyprawą u siebie w mieście ;)
OdpowiedzUsuńsuper, wlansie podobnego przepisu szukalam ;)
OdpowiedzUsuńpysznie ! lubię takie pożywne batoniki ;d i te jesienne dodatki ;d
OdpowiedzUsuńPiękne, kolorowe i bardzo apetyczne :) Te z dodatkiem soku jabłkowego smakują mi najlepiej :)
OdpowiedzUsuńJa mam podobną mieszankę przypraw tej firmy do kawy i deserów... Też ma bardzo fajny skład :)
OdpowiedzUsuńTakie batoniki musli chodzą za mną od jakiegoś czasu, muszę kiedyś wreszcie takie zrobić.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym upiec te batoniki ;) Ale mam pytanie czym mogę zastąpić stevię, miodem? Ile mam go dodać?
OdpowiedzUsuńMożna miodem, myślę, że ze 3-4 łyżki powinny wystarczy.
UsuńTa Stevia w przeliczeniu na cukier to 8 łyżek.
Ok, dzięki za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńHej, mam pytanie-pewnie głupie, ale jak myślisz, jak długo można takie batoniki przechowywać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, wierna czytelniczka !
Myślę, że gdzieś około tygodnia :)
UsuńOk, dziękuję za odpowiedź :)
UsuńTrzymam kciuki za dalszy rozwój bloga...i wesołych Świąt!
W mojej rodzinie nie ma fanów zdrowej kuchni ( ja jestem ogromną już od dawna), ale tymi batonikami zachwycali się wszyscy! Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńIncredible points. Solid arguments. Keep up the great effort.
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my blog post : bathing suits that hide stretch marks
Yes! Finally something about cгеdіt.
OdpowiedzUsuńReview my web-sіtе ... same day loans
Twój blog jest świetny! Nawet nie wiesz jak bardzo motywuje i sprawia, że aż chce się żyć zdrowo i tak pysznie jest! Dziękuję ci serdecznie i pozdrawiam! <333 ( btw mam tylko 16 lat ;) )
OdpowiedzUsuńbardzo fajny blog
OdpowiedzUsuń