Pamiętacie Lekką zapiekankę z makrelą i porem? Ostatnio naszła mnie na nią ogromna ochota. Makrela w lodówce, por leży i czeka na wykorzystanie, więc czemu nie? Problem był tylko z czasem, więc zamiast robić zapiekankę postanowiłam po prostu zrobić szybszą wersję - makaron z "sosem". Wyszedł naprawdę smaczny i szybki obiad.
Przepis na 2 porcje:
200g makaronu pełnoziarnistego
1/2 średniej wędzonej makreli
1 średni por
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki kremowego serka (kanapkowy)
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka parmezanu
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pora pokrojonego w cieniutkie paseczki. Smażymy kilka minut. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie obraną makrelę. Odlewamy 1/2 szklanki wody z garnka w którym gotuje się makaron (pod koniec gotowania). Wlewamy wodę na patelnię, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy.
Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i smażymy chwilkę. Po nałożeniu na talerze posypujemy każdą porcję 1/2 łyżeczki parmezanu.
Zjadłabym taki;)
OdpowiedzUsuńI ja! ;)
Usuńsmaczna makraonowa kompozycja ;)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, bo akurat wszystko lubię - i makrelę, i pora, i makaron oczywiście. Dodałabym tylko więcej sera :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńxoxo
kurcze w życiu bym nie pomyślała, że takie połączenie może dobrze smakować. A i makrelę i por uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńwlasnie kupilam makrele i zapisalam przepis ;)
OdpowiedzUsuńMakaron z makrelą bardzo lubię, a dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFajny miks. Kocham pory w takich połączeniach :)
OdpowiedzUsuńZ makrelą? nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZagłosowałam dzisiaj na wszystkie Twoje przepisy w konkursie 24/7 :) wcześniej nie zwróciłam uwagi że mogę poprzeć 5 a nie tylko 1 :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wygrasz bo bardzo lubię tutaj zaglądać.
I czekam na kolejną akcję ;)
Mniam! Bardzo lubię makrelę nietradycyjnie, nie do kanapki... Do tej pory głównie w zapiekance ziemniaczanej. Ale ten makaron już z opisu i zdjęcia zupełnie mi odpowiada i go na pewno przygotuję!
OdpowiedzUsuńPora z czosnkiem pyszne pasuje do spagetti carbonara czuli boczku...z makrelą niestety niebardzo mi smakowało...włśnie zjadłam,niepolecam.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić serek?
OdpowiedzUsuńŚmietaną, śmietanką.
UsuńWzięłam serek wiejski, bo śmietanę akurat zjadłam dzień wcześniej, ale i tak jest pyszne :)
UsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń