Pozwolę sobie dodać jeszcze jeden, zupełnie niedietetyczny przepis, który "został" ze świąt, jednak obiecuję, że to już ostatni i lada moment wrócimy do czegoś lżejszego. Po poprzedniej sernikowej rozpuście, czyli czekoladowym serniku chciałam zrobić sernik bardziej klasyczny i, że tak powiem, bardziej sernikowy. Postawiłam znowu na sernik z Kwestii Smaku, z drobnymi modyfikacjami. Niestety nie wyszedł płaski jak stół, ale jest to wina mojego piekarnika - mam stary piekarnik gazowy, który ma problemy z utrzymaniem konkretnej temperatury. Był jednak pyszny - mocno wilgotny i kremowy. Świetna jest też polewa, z którą spotkałam się pierwszy raz i podchodziłam do niej sceptycznie, jednak okazała się idealna.
SERNIK WANILIOWY1 kg sera, mielonego twarogu
200 g cukru
3 łyżki budyniu waniliowego
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka wydłubane z laski wanilii
na wierzch:
200 g kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Do miski przekładamy ser, cukier i proszek budyniowy. Miksujemy na niskich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita - najlepiej końcówkami miksera do mieszania, a nie ubijania. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy przez około 30 sekund. Dodajemy kremówkę i wanilię, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masę wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik przez półtorej godziny. Masa serowa powinna się ściąć, a środek może pozostać nieco luźniejszy.
Odpowiednio wcześniej miksujemy śmietanę z cukrem i kremówką - aby miała temperaturę pokojową. Wyjmujemy sernik z piekarnika, smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Sernik studzimy powoli uchylając drzwi od piekarnika. Następnie studzimy na kratce, a gdy całkiem wystygnie - chowamy na całą noc do lodówki.
wygląda fantastycznie. Mam niedosyt sernika po ostatnich świętach i chyba sobie taki zafunduję
OdpowiedzUsuńW zasadzie dlaczego sernik jest wielkanocnym ciastem? No nieważne. Ważne, że dla smakoszów z pewnością Twój wypiek jest nie lada gratką! Najbardziej podoba mi się wierzch... :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale mi jednoznacznie przychodzi na myśl sernik z brzoskwiniami mojej mamy :) Myślę, że jak zwykle jest to kwestia tego, co się "wyniosło" z domu :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńZarówno serniki jak i kwestiesmaku, uwielbiam ;D Twoje dzieła wygląda bardzo smacznie, a to że nie jest płaski jak stół dodaje mu tylko uroku. Na pewno do zrobienia przy kolejnej okazji :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie się prezentuje...
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym teraz taki kawałek sernika :)
Wygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńprze-cu-dow-ny:)))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, ten będzie robiony!
wow...:)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy - nigdy nie robiłam sernika 'bez spodu' (np. w postaci kruchego ciasta albo herbatnikow), ale Twój wygląda tak obłednie, że chyba pora to zmienic i spróbowac :3
OdpowiedzUsuńCudowny !!! Boski :)
OdpowiedzUsuńMnie też ten sernik zainspirował do upieczenia, ja go jednak nieco bardziej zmodyfikowałam. Ale był pyszny!
OdpowiedzUsuńświetne przepsiy! na pewno będę tu częstym gościem!
OdpowiedzUsuńchyba odkryłam mój ulubiony sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńKurcze, fajny efekt z tą śmietanką na górze :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. A polewę ze śmietanki znam i często dodaję do serników, bo bardzo lubię jej smak. Pyszna jest też wymieszana np z mleczną czekoladą, delicje :)
OdpowiedzUsuńapetyczny i na pewno nieziemsko smakuje:D
OdpowiedzUsuńkremowy sernik *-* wygląda cudnie !!!
OdpowiedzUsuńjest po prostu piękny, uwielbiam wszystkie serniki :)
OdpowiedzUsuńBAJECZNY!!! i ta gładź na wierzchu... boska!
OdpowiedzUsuńI nie popękał!
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda pięknie ;o
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik! mniam!! Twój wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam i zapraszam, może obserwujemy?:) A.
OdpowiedzUsuńOj faktycznie kremowy! I jaki perfekcyjnie równiusi :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sernik, u mnie w domu taki kremowy gości najczęściej. jeszcze bardzo lubię taki na zimno. ogólnie każdy sernik jest super
OdpowiedzUsuńhttp://www.sfd.pl/FITNESSLANDIA__blog_z_artyku%C5%82ami_ukradzionymi_z_dzia%C5%82u_ladies-t934223.html
OdpowiedzUsuńMi tam nie przeszkadza, że opadł, to nie ważne przy takim serniku ;p
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Niesamowity!
OdpowiedzUsuń