poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zdrowe ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe.

Ciastka bardzo podobno do tych, ale z ulubionym czekoladowo-pomarańczowym aromatem. Na myśl przywodzą te fantastyczne kropelki czekoladowe, które pamiętam z dzieciństwa. Do tego są super zdrowe i świetnie zaspokajają głód. 
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
przepis na 8 ciastek
50 g masła orzechowego
1,5 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2 - 3 łyżki mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki z kaszy orkiszowej (lub gryczanej, jaglanej)
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę z kaszy możemy przygotować sami - ja tak zawsze robię. Po prostu dokładnie mielę kaszę w młynku (przystawce do robota kuchennego). Trzeba tylko pamiętać, żeby zrobić to bardzo dokładnie. Ja zazwyczaj mielę raz, przesiewam przez sito i to, co mi zostanie na sitku mielę jeszcze raz. Mąka musi być drobna - w przeciwnym razie kasza będzie "zgrzytać" w zębach.

W misce mieszamy: masło orzechowe, syrop z agawy, mleko i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą. Dodajemy skórkę z pomarańczy i kakao, ponownie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i sok z pomarańczy, i mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na porcje, formujemy kuleczki, spłaszczamy je ręką. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo spłaszczamy je widelcem. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

23 komentarze:

  1. Wyglądają mega pysznie, chociaz nie lubię masła orzechowego, to jednak w wypiekach smakuje doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym ich spróbowała :) Może na majówkę upiekę, żeby oczarowac czymś siostrę? :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysl z kasza w ciastkowej masie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyglądają te pomarańczowe drobinki! Wspaniałe na pyszny upominek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślisz, że mogę użyć do tego przepisu mąki ryżowej? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pomarańczowe ciastka! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przepysznie !! do tego zdrowe i z masłem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być przepyszne :) Swoją drogą, robisz cudne zdjęcia, wiesz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na wykorzystanie masła orzechowego. Takie ciasteczko idealne do pracy, dodaje energii i smakuje zapewne obłędnie :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, to chyba ten przepis, kojarzę zdjęcie :) Oczywiście już dodaję notatkę w poście :)

    PS. Oddam kubek za te ciastka! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mąka owsiana by się nadawała? akurat mam na zbyciu ;)

    pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, ale na pewno można spróbować :)

      Usuń
  13. Oh już tutaj czuję pomarańczę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają strasznie smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy ciasteczka sa twarde? moje wyszly jakieś miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarde, nawet odrobinę za twarde - ale świetne do kawy lub mleka.

      Usuń
  16. ciastka robiłam juz kilka razy są smaczne łatwe i szybkie. wszystkim smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapychające owszem.. czy smaczne - kwestia gustu, mi i 2 letniej córci smakują, reszta domowników spróbowała ze względu na to że były "organiczne".

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...