czwartek, 14 marca 2013

Ekspresowe i zdrowe ciasteczka.

Potrzebowałam szybkich w przygotowaniu ciasteczek, które można zawinąć w folię i wrzucić do torebki. Wyciągnąć w trakcie długich zakupów, stania w kolejkach w urzędzie lub po długich ćwiczeniach na siłowni. Jedno ciastko ma 100 kcal. Dwa zastępują mi drugie śniadanie. Są fantastycznie kruche, bardzo sycące i świetnie zabijają głód. Do tego są super zdrowe. Jeżeli chodzi o mąkę gryczaną, to najlepiej jest po prostu zmielić w młynku kaszę gryczaną. Co do masła, polecam kupowanie tego o jak najwyżej ilości orzechów ziemnych, a unikania zbędnych dodatków - a szczególnie utwardzonych tłuszczów. Ja osobiście najczęściej korzystam z masła orzechowego smooth z Lidla (dostępne w trakcie tygodnia amerykańskiego), które jest w przystępnej cenie i ma świetny skład. Ciasteczka można długo przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku.
ZDROWE CIASTECZKA
przepis na 7 ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki gryczanej (można zmielić kaszę)
6 suszonych daktyli
5 łyżek mleka (roślinne lub zwykłe)
50 g masła orzechowego 
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy / miodu)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie płatki migdałów

Daktyle namaczamy w podgrzanym mleku przez około 10-15 minut. Dodajemy: masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem na gładką masę. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następne wsypujemy suche do mokrych i mieszamy, zagniatając ciasto. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy je na kształt ciasteczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. 

21 komentarzy:

  1. Swego czasu, tj. wiele miesięcy temu, funkcję takich ciasteczek spełniały u mnie Petitki Lu Go. Ale domowe ciastka są po prostu... bez porównania! I ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym:) faktycznie to z Lidla jest jednym z najlepszych dostępnych w normalnej cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Ciasteczka zdrowe i na pewno smaczne! Też kupuję masło orzechowe w lidlu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy można zastąpić mąkę gryczana np. mąką żytnią lub manną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jak najbardziej :) Również zwykła razową lub pełnoziarnistą.

      Usuń
  5. A co sądzisz o syropie ryżowym i produktach, które go zawierają?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie spotkałam się do tej pory z syropem ryżowym :)

      Usuń
  6. ooo jak pysznie ! skusze się na takie szybkie zdrowe ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ze tak powiem wzorowy wpis do akcji Love Masło Orzechowe - bo już mam z lekka dość tych znaczków, ślimaczków i pisaniu o tym jakie oceny dziewczyny dostają w szkole a gdzieś tam w tle kanapka z masłem orzechowym i to jest wpis do akcji :) Dziękuję! A ciasteczka zrobię może nawet jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zdrowe domowe ciasteczka z dodatkiem ziaren i suszonych owoców. Wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość że zdrowe to jeszcze na pewno świetnie smakują;) i tak jest najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają wspaniale, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są bardziej chrupkie, czy miękkie, ciągnące?

    OdpowiedzUsuń
  12. nie miałam masła orzechowego, więc użyłam tahiny, mąkę gryczaną zastąpiłam orkiszową. też wyszły :) przez tahinę mają posmak chałwy :)
    m.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak myślisz, czym można zastąpić masło orzechowe? Bo akurat nie a a bardzo chciłabym zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się :P Proponuję zrobić inne ciasteczka :) Ewentualnie próbować ze zwykłym masłem.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...