piątek, 9 sierpnia 2013

Orzechowe batony proteinowe (białkowe).

Pokazywałam Wam już moje pierwsze domowe batony białkowe. Były pyszne - jednak ponieważ uwielbiam eksperymentować w kuchni to postanowiłam przygotować kolejne, zupełnie inne. Nie mogłabym zdecydować się, które są lepsze - i jedne i drugie są absolutnie przepyszne i robię je na zmianę.

Pamiętajmy, że takie batony są zamiennikiem dla posiłku, dostarczają wszystkich wartości odżywczych - nie traktujmy ich jednak, jako dodatkowego deseru. Świetnie sprawdzają się w podróży, gdy nie możemy przygotować ciepłego posiłku lub po prostu - gdy mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego :)

ORZECHOWE BATONY PROTEINOWE
przepis na 5 porcji
80 g masła orzechowego
50 ml mleka
50 g płatków owsianych
100 g odżywki białkowej (waniliowa)
50 g suszonej żurawiny
30 g orzechów (laskowe i włoskie)

Płatki owsiane mielimy w młynku. Masło orzechowe miksujemy z mlekiem. Dodajemy płatki owsiane, odżywkę, posiekane orzechy i żurawinę. Całość mieszamy - wraz z mieszaniem, składniki zaczną się łączyć - najlepiej wyrabiać je jak ciasto, ugniatając ręką. 

Przygotowujemy sobie pojemnik na żywność i wykładamy go folią spożywczą. Przekładamy masę, równomiernie ją rozprowadzamy, dociskają ręką, aby były jak najbardziej zwarte. Chowamy do lodówki (najlepiej na noc), kroimy je na pięć porcji. Przechowujemy w lodówce. Można je przechowywać długo - moje po dwóch tygodniach były nadal dobre.

Jeden baton dostarcza 300 kcal, 22 g białka, 15 g tłuszczu, 19 g węglowodanów.

24 komentarze:

  1. z masłem orzechowym? do tego zdrowe i pyszne! super *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie batoniki, też niedawno robiłam :)

    Ps. Gdzie kupowałaś odżywkę, może z jakieś stronki wysyłkowo i mogłabyś polecić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Pogrzebię tam i może coś znajdę :)
      Posiadam odżywkę, której podebrałam trochę koleżance (wykorzystałam nawet do muffinek proteinowych z Twojego przepisu :D), ale kończy się więc muszę dokupić. Bo masz mnóstwo fajnych przepisów z jej wykorzystaniem, które chciałabym wypróbować ;)

      Usuń
    2. Ja polecam bardzo fajną odżywkę firmy QNT, Metapure Zero Carbs. Bardzo dobra i nie ma dodatkowych węgli.

      Usuń
    3. Witam, wiecie może jaka odżywka nadaje się do obróbki termicznej ? Z tego co wiem to większość przy wyższej temperaturze traci swoje właściwości. Jakich używacie do pieczonych i gotowanych potraw ?

      Usuń
    4. Robiłem, są super, ja używam odżywki http://www.olimp-supplements.com/13/4/whey-protein-complex-100,43/
      o smaku waniliowym (generalnie jest najbardziej neutralna w smaku i można z waniliową robić różne smakowe batony i ciasteczka) oraz masła orzechowego bez soli, cukru i rakotwórczego oleju palmowego http://bodyhouse.pl/product-pol-4956-FA-So-Good-Peanut-Butter-Smooth-900g.html
      dodaję też jeszcze 10g oleju kokosowego żeby aż tak się nie kleiły. Dla tych którzy nie liczą aż tak dokładnie każdej kalorii to można dodać więcej oleju kokosowego np. 30g

      Usuń
    5. w nawiązaniu jeszcze do powyższego ja dodaję 30g syropu klonowego a suszoną żurawinę (która często jest z dodatkiem cukru) zastępuję daktylami (30g) i śliwkami (30g) lub w drugim wariancie daktylami i morwą białą (też po 30g każdego)...też wychodzi pyszota :)

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają, w sam raz na przekąskę w ciągu dnia: )

    OdpowiedzUsuń
  4. 40g płatkow owsianych w przepisie na placek owsiany to ile łyzek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 łyżki. 1 łyżka to około 10 g.

      Usuń
    2. Ja to mam dwie łyżki i jedna to ma 10 a druga to ok. 15 :)

      Usuń
    3. A to mają być płaskie łyżki ?

      Usuń
    4. Czubata łyżka. Łyżkami zawsze będzie "na oko" - jeśli chcesz dokładnie to trzeba jednak zakupić wagę kuchenną.

      Usuń
  5. Czym zastąpić masło orzechowe ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie da się :)
      ewentualnie masłem migdałowym :P

      Usuń
    2. Ja zastąpiłam miodem :)

      Usuń
  6. Czy ich konsystencja tuż po zrobieniu powinna być lepka? Zastanawiam się czy to może być wina mojej odżywki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest trochę lepka, a w lodówce gęstnieje. Natomiast jeśli za lepka trzeba trochę zwiększyć ilość suchych składników, albo zmniejszyć ilość mleka.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...