środa, 11 kwietnia 2012

Tort Biała Dama z limonką i kokosem.

Ten tydzień poświęcam moim przepisom z minionych świąt. Na pierwszy ogień idzie naprawdę fantastyczne ciasto, którym moja rodzina (i ja też!) zachwycamy się drugi rok z rzędu.
Przepis znaleziony w książce pożyczonej od koleżanki. Jednak w pierwszym roku nie do końca wyszło idealne.    Już pisałam, że nie lubię wykorzystywać przepisów z książek ponieważ zazwyczaj zawierają sporo błędów. Tak było i tym razem. Dopiero po wprowadzeniu kilku modyfikacji ciasto wyszło naprawdę cudowne.
Masa jest kremowa, puszysta, ma wyraźny kwaśny posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Kwaskowatość przełamana jest słodyczą spodu. Całość ma pyszny, kokosowy posmak. Swoją drogą to właśnie z tego spodu powstały te pralinki.


Z uwag drobnych: przepis jest na tortownicę 26 cm, moja była zajęta przez drugie czekoladowe ciasto (przepis niebawem) i zrobiłam je w tortownicy 24 cm nie zmieniając proporcji w związku z tym wyszło trochę wyższe. Ciasto ma też nieco mniej intensywny kolor (ale jest zielonkawe od limonki), dla efektu dodałam odrobinkę barwnika spożywczego w kolorze pistacjowym - normalnie nie jestem zwolennikiem barwników, ale z okazji świąt chciałam żeby ciasto wyglądało efektownie. Udekorowałam je też jadalnymi perełkami cukrowymi.

Na 1 tortownicę (26cm)
150g herbatników maślanych
300g jogurtu
250g cukru pudru
4 limonki
200g białej czekolady dobrej jakościowo
4-5 łyżek wiórek kokosowych
9 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki 30-36% + 150ml
450g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone)
4-5 łyżek konfitury pomarańczowej z imbirem

Herbatniki rozgnieść wałkiem bardzo drobno, wymieszać z wiórkami. W garnuszku zagotować 150 ml śmietanki i w tym rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszać z herbatnikami i wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem.

3 Limonki dokładnie umyć, sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Rozpuścić żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Startą skórkę, sok z limonki, jogurt, mleczko kokosowe i cukier puder wymieszać. Dodać żelatynę i lekko schłodzić, aż zacznie się delikatnie ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy. Czekoladowy spód posmarować cienko konfiturą, po czym wylać masę. 

Tort musi leżakować całą noc w lodówce. Dekorować cieniutkimi pół-plasterkami limonki.
Tort dodaję do konkursu Mistrzowie Patelni (kategoria Tort słodko-kwaśny) oraz do akcji Wielkanocne Smaki 2

14 komentarzy:

  1. na bank smakuje bosko, ale wypróbuj limonkę i awokado ;) ja robię i szaleję za tą tartą ;D
    pozdrawiam !
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. i nie myliłaś się z barwnikiem, dało to świetny efekt ! o rany i te połączenie składników, wszystko co najlepsze ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ciasto wyszło bardzo efektowne i apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę bosko wygląda, a limonka i kokos moje smaki :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i na pewno wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, intrygujące to Twoje ciasto! Nie dziwię się, że tak dobrze wszystkim smakuje, przepis zapisany do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. o, kokos z limonką. orzeźwiająco i egzotycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. However, if you are suffering from chronic constipation then you should look for
    other cures for constipation. Citric fruits have
    citric acid and the more tart they more acid they are.
    Psyllium has even been shown to help some people who have irritable bowel syndrome.


    My web site natural senna laxative side effects

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda cudnie..mniam
    a czy liczyłaś jak wychodzi kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just
    sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to everything.
    Do you have any tips for beginner blog writers? I'd really appreciate it.


    My web blog :: Asian Massage (http://Drive.ilovetheory.com/content/massage-tips-tricks-and-pointers-you-can-use-19)

    OdpowiedzUsuń
  11. Does your blog have a contact page? I'm having problems locating
    it but, I'd like to shoot you an e-mail. I've got soke suggestions for
    your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward
    to seeing it improve over time.

    Feel free to visit mmy blog post - webpage - ,

    OdpowiedzUsuń
  12. I think this is among the most important info for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is wonderful,
    the articles is really great : D. Good job, cheers

    my web page :: http://along7.net/punbb/viewtopic.php?id=31061

    OdpowiedzUsuń
  13. Just would like remark that you have a great site, I like the layout it in fact shines.



    Also visit my page finance.Yahoo.Com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...