poniedziałek, 15 października 2012

Zupa grzybowa z pęczakiem.

Nadszedł sezon na zupy. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję wielki gar bulionu i przez trzy dni jemy zupy. Na razie takie domowe, za którymi stęskniłam się najbardziej. Klasyczny rosół, pomidorowa, krupnik czy właśnie grzybowa. Niedługo na pewno zacznę kombinować mocniej, ale na razie, muszę nadrobić domowe smaki.
Przepis (na 2 porcje):
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
dwie garści grzybów (u mnie podgrzybki)
1/2 szklanki pęczaku
1/2 łyżeczki masła
2 łyżki serka kremowego lub śmietany
świeży tymianek
dwa ząbki czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz

W garnku rozgrzewamy masło, szklimy na nim posiekany czosnek. Wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy całość przez ok. 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pęczak i często mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Całość gotujemy, aż kasza będzie miękka. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Odlewamy pół szklanki zupy do miseczki, zabielamy serkiem lub śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka. Zupę podajemy posypaną listkami tymianku.
> możemy użyć także innych grzybów, także suszonych (namaczamy je wcześniej w ciepłej wodzie)
> do zabielenia polecam serek o niskiej zawartości tłuszczu (np. Turek Figura lub Linessa z Lidla) lub śmietanę 9-12% - mim zdaniem nie ma potrzeby używać tłustej śmietany lub śmietanki
> zamiast tymianku możemy również użyć natki pietrzuszki

16 komentarzy:

  1. Grzybowa teraz jest chyba jedną z bardziej popularnych zup :) osobiście bardzo lubię, ale nie wiem czy umiem zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealne połączenie :)Pęczak w domu jest, grzybki też się znajdą więc zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super:) ja jem zdecydowanie za malo zup!! i zdjecia ogromnie mi sie podobaja:))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wygląda zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaaa. A dziś miałam cały dzień straszną ochotę na pieczarkową. Wprawdzie to nie to samo....ale język mam do pasa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji tej zupy jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo bardzo lubię pęczak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, jeszcze dzis biore sie za gotowanie:)
    Do zageszczania, zabielania i tym podobne polecan mleczko zageszczone light:) swietnie zastepuje smietane:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem jak wykorzystam grzyby które mam w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam właśnie ostatnio zupną manię , kończę kalafiorową (jak zwykle ugotowana na prawie tydzień :)) i następna będzie grzybowa. Nie ma jak zagrzać sobie w pracy kubeczek zupki. Mniam Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała zupa z zapomnianym pęczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda FA: Właśnie rozmroziłam kurki - czy kurkowa tez sprawdzi się w wersji z pęczakiem, czy kurki są do tego za delikatne? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo dziś gotuję! Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kurki jak najbardziej się sprawdzą :) Zupę-krem z kurem też się roi :)

      Usuń
  12. uwielbiam grzybową. i kasze. i że ja durna nigdy nie wpadłam na pomysł, aby to połączyć ;) świetny pomysł.

    no i przepiękne podanie!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń