poniedziałek, 3 czerwca 2013

Mus rabarbarowy.

Chciałam przygotować dżem rabarbarowy. Jednak po przejrzeniu przepisów w internecie okazało się, że zrobienie dżemu wymaga użycia ton cukru. Postanowiłam więc, zamiast dżemu przygotować po prostu mus rabarbarowy - na takiej samej zasadzie, jak robiłam mus z dyni czy z jabłek. Mus można wykorzystać do ciast, tart, owsianek czy koktajli lub tam, gdzie używamy dżemu - niebawem znajdziecie na moim blogu kilka inspiracji na jego wykorzystanie.
MUS RABARBAROWY
przepis na 2 małe słoiczki
1 kg rabarbaru
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Stevia (do smaku)


Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki (ok 2 cm). Przekładamy rabarbar do garnka z grubym dnem , posypujemy cukrem i mieszamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym gazie, aż rabarbar się rozpadnie, a woda odparuje - mniej więcej godzinę do półtorej. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy wszystko blenderem na gładki mus i dosładzamy lekko stevią do smaku. 

23 komentarze:

  1. Muszę zrobić ze 4 słoiczki na zimę np. do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten mus to zdecydowanie dobry wybór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, a orientujesz się może jak długo taki słoiczek może stać otwarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję podzielić na mniejsze porcje i mrozić :)

      Usuń
    2. Mrozić sam rabarbar czy gotowy mus?:)

      Usuń
    3. Gotowy mus, w słoiczkach (napełniać nie do końca).

      Usuń
    4. A taki otwarty słoiczek jeden dzień czy więcej?

      Usuń
    5. Na pewno kilka dni postoi w lodówce :)

      Usuń
  4. Prosiłabym jeszcze o jakieś instrukcje odnośnie przechowywania :) To dla mnie bardzo istotne, bo chcę zrobić zapasy, gdyby miała nam się trafić zima tak długa jak w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie, bo rabarbar uwielbiam. U mnie dzisiaj się robi dżem z rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Nie pogardziłabym takim słoiczkiem :>

    OdpowiedzUsuń
  8. widziałam w sklepie, ale sama nie robiłam. A to prościzna taka...
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Otworzyć taki słoiczek w środku zimy.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie sfocony:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, że prawie nie dodałaś cukru, w przeciwieństwie do innych przepisów na dżemopodobne wytwory, w których cukier to 90%, super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam słabość do rabarbaru w słoiczkach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety ma mamy zamrazalnik. Czy mogę go zawekowac?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, jeśli po zmiksowaniu się go ponownie podgrzeje i będzie wrzący nakładało do wyparzonych słoiczków typu "twist" (słoiczki trzeba na jakieś 20 minut postawić na nakrętkach, potem odwrócić)to spokojnie postoi całą zimę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Your android or iphone devices by simply a few clicks. Tutuapp some extra attributes such as the Joystick, Phony GPS.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...