Chciałam przygotować dżem rabarbarowy. Jednak po przejrzeniu przepisów w internecie okazało się, że zrobienie dżemu wymaga użycia ton cukru. Postanowiłam więc, zamiast dżemu przygotować po prostu mus rabarbarowy - na takiej samej zasadzie, jak robiłam mus z dyni czy z jabłek. Mus można wykorzystać do ciast, tart, owsianek czy koktajli lub tam, gdzie używamy dżemu - niebawem znajdziecie na moim blogu kilka inspiracji na jego wykorzystanie.
MUS RABARBAROWYprzepis na 2 małe słoiczki
1 kg rabarbaru
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Stevia (do smaku)
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki (ok 2 cm). Przekładamy rabarbar do garnka z grubym dnem , posypujemy cukrem i mieszamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym gazie, aż rabarbar się rozpadnie, a woda odparuje - mniej więcej godzinę do półtorej. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy wszystko blenderem na gładki mus i dosładzamy lekko stevią do smaku.
wygląda swietnie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić ze 4 słoiczki na zimę np. do owsianki :)
OdpowiedzUsuńten mus to zdecydowanie dobry wybór :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńOoo, a orientujesz się może jak długo taki słoiczek może stać otwarty?
OdpowiedzUsuńProponuję podzielić na mniejsze porcje i mrozić :)
UsuńMrozić sam rabarbar czy gotowy mus?:)
UsuńGotowy mus, w słoiczkach (napełniać nie do końca).
UsuńA taki otwarty słoiczek jeden dzień czy więcej?
UsuńNa pewno kilka dni postoi w lodówce :)
UsuńProsiłabym jeszcze o jakieś instrukcje odnośnie przechowywania :) To dla mnie bardzo istotne, bo chcę zrobić zapasy, gdyby miała nam się trafić zima tak długa jak w tym roku.
OdpowiedzUsuńNajlepiej mrozić :)
UsuńŚwietny pomysł, też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, bo rabarbar uwielbiam. U mnie dzisiaj się robi dżem z rabarbaru ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Nie pogardziłabym takim słoiczkiem :>
OdpowiedzUsuńwidziałam w sklepie, ale sama nie robiłam. A to prościzna taka...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Otworzyć taki słoiczek w środku zimy.. mniam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sfocony:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej :)
Bardzo mi się podoba, że prawie nie dodałaś cukru, w przeciwieństwie do innych przepisów na dżemopodobne wytwory, w których cukier to 90%, super :)
OdpowiedzUsuńmam słabość do rabarbaru w słoiczkach.
OdpowiedzUsuńNiestety ma mamy zamrazalnik. Czy mogę go zawekowac?
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli po zmiksowaniu się go ponownie podgrzeje i będzie wrzący nakładało do wyparzonych słoiczków typu "twist" (słoiczki trzeba na jakieś 20 minut postawić na nakrętkach, potem odwrócić)to spokojnie postoi całą zimę.
OdpowiedzUsuńYour android or iphone devices by simply a few clicks. Tutuapp some extra attributes such as the Joystick, Phony GPS.
OdpowiedzUsuńFill up needed info to complete your enrollment adp login you require to complete the on the internet enrollment process.
OdpowiedzUsuńVery Nice and good information great job thank you for sharing
OdpowiedzUsuńThe side of the water flosser has a place to Water Flosser Reviews keep the pointers you could put Visit this web-site in up to 7 tips by putting them right into the plastic port.
OdpowiedzUsuńThis is a wonderful article, Given so much info in it, These type of articles keeps the users interest in the website, and keep on sharing more ... good luck.
OdpowiedzUsuńmylincolnportal
mylincoln portal
mylincoln portal.com