Nareszcie można pójść na targ i wrócić obładowanym siatami z pysznymi warzywami. Nic nie zachęca do sałatek tak bardzo, jak różnorodność dostępnych warzyw. Dlatego myślę, że w najbliższym czasie pojawi się na blogu sporo przepisów na sałatki. Natomiast z urlopu w Zakopanem udało mi się dowieźć do domu trochę pysznych oscypków. W tym biały niewędzony, który chciałam wykorzystać do sałatki właśnie. Grillowany jest naprawdę pyszny i świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Można też użyć wędzonego oscypka lub na przykład sera halloumi.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREMprzepis na 2 porcje
6 liści sałaty rzymskiej (lub innej)
1 duży pomidor malinowy
1 ogórek
1 mała młoda cebulka
10 szparagów
oscypek, bundz lub inny ser
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz
Warzywa dokładnie myjemy. Szparagom odłamujemy twarde końcówki. Sałatę rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzach. Układamy pokrojonego w plasterki ogórka, pomidora i cebulkę. Szparagi grillujemy na patelni grillowej przez około 10 minut, często je mieszając. Ser kroimy na grube plasterki, każdy kroimy na pół. Ser krótko grillujemy z obu stron. Szparagi i ser rozkładamy na warzywach.
Uwielbiam Twoje przepisy! Bloga śledzę od niedawna, a wypróbowałam ich już całkiem sporo. Tak trzymaj :)
OdpowiedzUsuńNoc idzie, ja głodna i właśnie się sfrustrowałam... Ech.
OdpowiedzUsuńbardzo rzadko jadam ser, ale ta sałatka mnie zachwyciła! samo zdrowie, i pyszne składniki ;)
OdpowiedzUsuńwspaniała :) uwielbiam grillowany ser :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie wszystkich moich ulubionych smaków! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe składniki tam widzę. Sałatki z serami są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńser pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTylko błagam nie łączmy pomidorów z ogórkami...
OdpowiedzUsuńAle ogólnie przepis fajny :)
jeśli do pomidorów i ogórka dodaje się oliwę, to wtedy już nie jest to słynne 'złe połączenie' ;P
UsuńDla mnie to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że wtedy nie przyswaja się zawarta w pomidorach witamina C. Witaminy C przyjmujemy tyle w pożywieniu, że nie ma się tym co martwić.
UsuńZdjęcia są przecudowne, ogromny szacun!
OdpowiedzUsuńSmakowo - wymiękam, uwielbiam oscypki i wszystkie inne sery.
Pozdrawiam,
www.tysiagotuje.pl
;)
o matko, wyglada wysmienicie !
OdpowiedzUsuńAle ci zazdroszczę tych oscypków, tak dawno nie jadłam! *.*
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadlam oscypka, sery lubie bardzo w kazdej postaci, ale chyba do Zakopanego bylo mi nie po drodze, jak do tej pory:)
OdpowiedzUsuńCo sądzisz o zamienieniu sałaty na świeży szpinak?
OdpowiedzUsuńhttp://therecipesfactory.blogspot.com/
Powiem" śmiało" - na pewno będzie pyszne :)
UsuńNo to idę zrywać szpinak.
Usuń