poniedziałek, 17 czerwca 2013

Proteinowe muffiny z truskawkami.

Czas na kolejny proteinowy przepis - tym razem padło na muffiny. Jeśli nie korzystacie z odżywki białkowej, to polecam moje inne przepisy na muffinki - na przykład otrębowe, pełnoziarniste bananowe  lub z kaszą jaglaną.
PROTEINOWE MUFFINY
przepis na 12 sztuk
3/4 szklanki płatków owsianych (100 g)
1 szklanka otrębów pszennych (35 g)
60 g odżywki białkowej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Olej kokosowy rozpuszczamy. Oddzielamy żółtka od białek. Roztrzepujemy żółtka z mlekiem. Płatki owsiane mielimy w młynku. Dodajemy je do miski z mokrymi składnikami. Dodajemy otręby, proszek do pieczenia, odżywkę białkową i pokrojone truskawki. Mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Dodajemy olej kokosowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do papilotek - najlepiej silikonowych. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniach - na złoty kolor.

36 komentarzy:

  1. uwielbiam babeczki z dodatkiem płatków owsianych, a tu jeszcze dodatkowo truskawki :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. łoo ale piękne są :) pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. a można niedługo spodziewać się nowych przepisów na koktajle? i jadłospis! ładnie proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koktajle na pewno będą w tym tygodniu, a z jadłospisem - postaram się :)

      Usuń
    2. super! dziękuję :)

      Usuń
    3. Ooo, to czekamy na koktajle :)

      Usuń
  4. używałaś mixu otrębów czy jakichś konkretnych? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jezeli nie posiadam odzywki bialkowej to moge je zrobic bez? czy nie wyjda ?? (mozna ja czyms innym zastapic ;)?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wstępie napisałam - nie zastępować, nie kombinować zrobić inne muffiny, podałam linki :)

      Usuń
    2. tak wiem ale wygladaja mega dobrze ;p i te truskawki;)

      Usuń
  6. Cały czas używasz tej odżywki o smaku orzecha laskowego? Chciałabym zamówić odżywkę specjalnie do wypieków, waham się pomiędzy orzechem a smakiem naturalnym. Póki co piję kaktusową, ale tej do muffinek raczej nie wrzucę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z kaktusową się jeszcze nie spotkałam :) Ja teraz używam waniliowej. Smakowe mają ten plus, że są słodkie, bo też rozważałam naturalną :)

      Usuń
    2. Miałam kiedyś waniliową, ale w połowie opakowania jej słodycz zaczęła przyprawiać mnie o mdłości (a wanilię uwielbiam), więc zdecydowałam się na nieco kwaśniejszy smak :). Muszę przemyśleć, może w ciastach wanilia nie będzie aż tak wyraźna.

      Usuń
    3. Ogólnie wydaje mi się, że trzeba kupić kilka opakowań w różnych smakach i używać zamiennie :)

      Usuń
  7. pychotka !! nie ma to jak muffinki i truskawki ;) do tego samo zdrowie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile wyszło Ci muffinek z tej proporcji? Z góry dziekuje za odp na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jak napisałam w przepisie - 12 sztuk :)

      Usuń
    2. ojj przepraszam nie zauwazyłam kursywy ;) Zrobiłam i wyszły naprawde pyszne uzyłam białka "biała czekolada" i zamiast mielić płatki to wziełam mąkę owsianą , super przepis :)

      Usuń
    3. Zmielone płatki to tak naprawdę mąka owsiana :)
      I szybka jesteś :) Cieszę się, że smakują :)

      Usuń
    4. Nie mam niestety młynka więc dlatego kupuje gotową mąkę ;) a z szybkością to szukałam jakiś "proteinowy" przepis i dlatego ;) Czekam na wiecej "białkowych" przepisów, bo w "szejku" nie przechodzi mi
      przez gardło ;)

      Usuń
  9. O jakie to pyszneee musi być... <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne, z tym, że odżywka białkowa traci swoje właściwości przy obróbce termicznej, więc o ile nie jest to taka specjalna do pieczenia, to poza smakiem nie daje nam nic w przypadku upieczenia z niej muffinów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jest to prawda.
      "Nie traci swoich wartosc, bo "rozpadaja" sie jedynie struktury, bialko, czy raczej aminokwasy nadal sa tak samo "dobre", dostepne.
      Pogarsza sie jedynie proces trawienia, ale nasz organizm i z tym sobie poradzi, rozbijajac bialko do pojedynczych aminokwasow.

      Zobacz całość: http://www.kfd.pl/obrobka-termiczna-odzywek-bialkowych-89056.html/#ixzz2WVfBstYf"

      Usuń
    2. Ten link wcale mnie nie przekonał.. Nie zrozum mnie źle, nie chcę tu krytykować przepisu ani nic takiego, natomiast z wielu zaufanych źródeł już słyszałam, że to nie ma po prostu sensu, a w tym linku panuje raczej opinia, że można białko poddać ew. krótkiej obróbce, szybkie smażenie czy coś takiego

      Usuń
    3. Warto przeczytać jeszcze raz, ze zrozumieniem :)
      Można też poszukać innych źródeł, ale jak zwykle w takich przypadkach - są głosy po obu stronach.
      Ale na pewno nie jest tak, że białko zamienia się w bezwartościowy proszek...

      Usuń
  11. mhm... a zdradzisz jakiej odżywki używasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają uroczo :D W sumie wszystkie składniki nawet posiadam, tylko foremki do muffinek brak :( Mam papilotki, ale bez foremki wszystko się w nich "rozpływa" :/

    OdpowiedzUsuń
  13. Te muffinki wyglądają bardzo smakowicie! Na pewno wkrótce wypróbuję ten przepis :) Zainspirowana Twoimi przepisami z odżywką robiłam już kilkukrotnie ciasteczka (i z białkiem, i z kazeiną). Przyznam, że najlepiej smakują "na świeżo" kiedy są jeszcze ciepłe i chrupiące, po wyjęciu ze słoika nawet nazajutrz nie były już tak pyszne jak od razu... Lubię słodkości z białkiem, jestem ich ogromną fanką :) Piekłam już czekoladowe muffiny z białkiem, a właściwie z kazeiną (KFD dessert - bardzo polecam do wypieków).
    Niestety nie mam na stanie oleju kokosowego, czym najlepiej go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy się przydają :)
      Olej kokosowy zastąp innym olejem :)

      Usuń
  14. witam ;)

    muffinki wyglądają genialnie! :)
    mam pytanko, jakiej firmy odżywki białkowej używasz?

    pozdrawiam

    Daria ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamierzam dzisiaj wypróbować ten przepis, zamienię jednak truskawki na borówki amerykańskie. Bardzo mi się podoba, że nie używasz dziwnych i trudnodostępnych składników, ani nie marnujesz jedzenia - nie znoszę przepisów, gdzie trzeba użyć np 4 białek jajka, co zrobię z 4 żółtkami?! Pewnie coś bym wykombinowała na siłę, ale po co ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam dzisiaj z jagodami - są przepyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  17. szklanka czy lyzka otrebow pszennych ? bo pisze szklanka i w nawiasie 35g, wiec zwatpilam

    OdpowiedzUsuń
  18. Super sposób na przemycenie odżywki białkowej! Ja nie moge sie przekonać do rozpuszczania jej i picia.. ale muffinki to już coś innego :)

    OdpowiedzUsuń