Czas na kolejny proteinowy przepis - tym razem padło na muffiny. Jeśli nie korzystacie z odżywki białkowej, to polecam moje inne przepisy na muffinki - na przykład otrębowe, pełnoziarniste bananowe lub z kaszą jaglaną.
PROTEINOWE MUFFINYprzepis na 12 sztuk
3/4 szklanki płatków owsianych (100 g)
1 szklanka otrębów pszennych (35 g)
60 g odżywki białkowej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej kokosowy rozpuszczamy. Oddzielamy żółtka od białek. Roztrzepujemy żółtka z mlekiem. Płatki owsiane mielimy w młynku. Dodajemy je do miski z mokrymi składnikami. Dodajemy otręby, proszek do pieczenia, odżywkę białkową i pokrojone truskawki. Mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Dodajemy olej kokosowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do papilotek - najlepiej silikonowych. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniach - na złoty kolor.
Pięknie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babeczki z dodatkiem płatków owsianych, a tu jeszcze dodatkowo truskawki :) super!
OdpowiedzUsuńłoo ale piękne są :) pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńa można niedługo spodziewać się nowych przepisów na koktajle? i jadłospis! ładnie proszę :)
OdpowiedzUsuńKoktajle na pewno będą w tym tygodniu, a z jadłospisem - postaram się :)
Usuńsuper! dziękuję :)
UsuńOoo, to czekamy na koktajle :)
Usuńużywałaś mixu otrębów czy jakichś konkretnych? ;)
OdpowiedzUsuńTutaj używałam pszennych :)
Usuńjezeli nie posiadam odzywki bialkowej to moge je zrobic bez? czy nie wyjda ?? (mozna ja czyms innym zastapic ;)?)
OdpowiedzUsuńWe wstępie napisałam - nie zastępować, nie kombinować zrobić inne muffiny, podałam linki :)
Usuńtak wiem ale wygladaja mega dobrze ;p i te truskawki;)
UsuńCały czas używasz tej odżywki o smaku orzecha laskowego? Chciałabym zamówić odżywkę specjalnie do wypieków, waham się pomiędzy orzechem a smakiem naturalnym. Póki co piję kaktusową, ale tej do muffinek raczej nie wrzucę :D
OdpowiedzUsuńO, z kaktusową się jeszcze nie spotkałam :) Ja teraz używam waniliowej. Smakowe mają ten plus, że są słodkie, bo też rozważałam naturalną :)
UsuńMiałam kiedyś waniliową, ale w połowie opakowania jej słodycz zaczęła przyprawiać mnie o mdłości (a wanilię uwielbiam), więc zdecydowałam się na nieco kwaśniejszy smak :). Muszę przemyśleć, może w ciastach wanilia nie będzie aż tak wyraźna.
UsuńOgólnie wydaje mi się, że trzeba kupić kilka opakowań w różnych smakach i używać zamiennie :)
Usuńpychotka !! nie ma to jak muffinki i truskawki ;) do tego samo zdrowie ;D
OdpowiedzUsuńA ile wyszło Ci muffinek z tej proporcji? Z góry dziekuje za odp na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńtak, jak napisałam w przepisie - 12 sztuk :)
Usuńojj przepraszam nie zauwazyłam kursywy ;) Zrobiłam i wyszły naprawde pyszne uzyłam białka "biała czekolada" i zamiast mielić płatki to wziełam mąkę owsianą , super przepis :)
UsuńZmielone płatki to tak naprawdę mąka owsiana :)
UsuńI szybka jesteś :) Cieszę się, że smakują :)
Nie mam niestety młynka więc dlatego kupuje gotową mąkę ;) a z szybkością to szukałam jakiś "proteinowy" przepis i dlatego ;) Czekam na wiecej "białkowych" przepisów, bo w "szejku" nie przechodzi mi
Usuńprzez gardło ;)
O jakie to pyszneee musi być... <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, z tym, że odżywka białkowa traci swoje właściwości przy obróbce termicznej, więc o ile nie jest to taka specjalna do pieczenia, to poza smakiem nie daje nam nic w przypadku upieczenia z niej muffinów :(
OdpowiedzUsuńNiestety nie jest to prawda.
Usuń"Nie traci swoich wartosc, bo "rozpadaja" sie jedynie struktury, bialko, czy raczej aminokwasy nadal sa tak samo "dobre", dostepne.
Pogarsza sie jedynie proces trawienia, ale nasz organizm i z tym sobie poradzi, rozbijajac bialko do pojedynczych aminokwasow.
Zobacz całość: http://www.kfd.pl/obrobka-termiczna-odzywek-bialkowych-89056.html/#ixzz2WVfBstYf"
Ten link wcale mnie nie przekonał.. Nie zrozum mnie źle, nie chcę tu krytykować przepisu ani nic takiego, natomiast z wielu zaufanych źródeł już słyszałam, że to nie ma po prostu sensu, a w tym linku panuje raczej opinia, że można białko poddać ew. krótkiej obróbce, szybkie smażenie czy coś takiego
UsuńWarto przeczytać jeszcze raz, ze zrozumieniem :)
UsuńMożna też poszukać innych źródeł, ale jak zwykle w takich przypadkach - są głosy po obu stronach.
Ale na pewno nie jest tak, że białko zamienia się w bezwartościowy proszek...
mhm... a zdradzisz jakiej odżywki używasz? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :D W sumie wszystkie składniki nawet posiadam, tylko foremki do muffinek brak :( Mam papilotki, ale bez foremki wszystko się w nich "rozpływa" :/
OdpowiedzUsuńTe muffinki wyglądają bardzo smakowicie! Na pewno wkrótce wypróbuję ten przepis :) Zainspirowana Twoimi przepisami z odżywką robiłam już kilkukrotnie ciasteczka (i z białkiem, i z kazeiną). Przyznam, że najlepiej smakują "na świeżo" kiedy są jeszcze ciepłe i chrupiące, po wyjęciu ze słoika nawet nazajutrz nie były już tak pyszne jak od razu... Lubię słodkości z białkiem, jestem ich ogromną fanką :) Piekłam już czekoladowe muffiny z białkiem, a właściwie z kazeiną (KFD dessert - bardzo polecam do wypieków).
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam na stanie oleju kokosowego, czym najlepiej go zastąpić?
Cieszę się, że przepisy się przydają :)
UsuńOlej kokosowy zastąp innym olejem :)
witam ;)
OdpowiedzUsuńmuffinki wyglądają genialnie! :)
mam pytanko, jakiej firmy odżywki białkowej używasz?
pozdrawiam
Daria ;)
Zamierzam dzisiaj wypróbować ten przepis, zamienię jednak truskawki na borówki amerykańskie. Bardzo mi się podoba, że nie używasz dziwnych i trudnodostępnych składników, ani nie marnujesz jedzenia - nie znoszę przepisów, gdzie trzeba użyć np 4 białek jajka, co zrobię z 4 żółtkami?! Pewnie coś bym wykombinowała na siłę, ale po co ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Kasia
Zrobiłam dzisiaj z jagodami - są przepyszne :).
OdpowiedzUsuńszklanka czy lyzka otrebow pszennych ? bo pisze szklanka i w nawiasie 35g, wiec zwatpilam
OdpowiedzUsuńSuper sposób na przemycenie odżywki białkowej! Ja nie moge sie przekonać do rozpuszczania jej i picia.. ale muffinki to już coś innego :)
OdpowiedzUsuń