wtorek, 25 czerwca 2013

Zielony koktajl z roszponką.

Ostatnio zaczęłam jeszcze bardziej eksperymentować z koktajlami. Świetnie zastępują deser, dają zastrzyk witamin i składników odżywczych. No i świetnie orzeźwiają w te upalne popołudnia. Tym razem postanowiłam zrobić smoothie z sałatą i powiem, że smakuje całkiem nieźle. Ważnym punktem jest tutaj sok z pomarańczy. Można nawet dodatkowo dać jeszcze soku z cytryny, jeśli lubimy kwaśne smaki.
ZIELONY SMOOTHIE
przepis na 2 porcje
2 kiwi
garść roszponki
1/4 awokado
1 pomarańcza
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka soku z agawy
50 - 100 ml wody
kostki lodu


Do blendera wrzucamy umytą roszponkę, awokado i pestki dyni. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera. Z pomarańczy dokładnie wyciskamy sok, przelewamy do blendera, dodajemy syrop z agawy (można też posłodzić miodem lub Stevią). Dodajemy lód, wodę i miksujemy długo (ponad minutę). Jeśli obawiamy się miksować lód to możemy przygotować koktajl bez niego i schłodzić go w lodówce.

24 komentarze:

  1. Jutro nareszcie kupię blender i będę mogła robic takie pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że był pyszny. :) Ostatnio też eksperymentowałam sobie z koktajlami i zrobiłam z jabłka i natki pietruszki. Na początku podeszłam do tego połączenia z dystansem, ale wypróbowałam, a co tam! O dziwo....był pycha! Chyba nawet z Pani bloga zaczerpnęłam ten pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda!:) Ja ostatnio ciągle pije kawe z bananami :D

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo egzotycznie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy lubią te zielone koktajle, tylko ja nie... :D Raz spróbowałam ze szpinakiem i powiedziałam, że nigdy więcej! Szkoda. To przecież same zdrowości, a ten zielony kolor jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne żeby nie przesadzić z zieleniną i przełamać smak czymś wyraźnym (owocem) - wtedy mi smakują :)

      Usuń
  6. bardzo fajny orzeźwiający i pełen zdrowia koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mam pytanie :) czym się różni tarta od frittaty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta wykonana jest na spodzie - najczęściej kruchym lub francuskim. Frittata natomiast to warzywa/mięso itp. zalane roztrzepanymi jajkami.

      Usuń
  8. Mmm.. wygląda smakowicie. Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie próbowałam awokado :) chyba czas najwyższy coś z tym zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hehehe 5 minut przed wejściem na Twojego bloga właśnie skończyłam pić koktajl z roszponką :D Wcześniej próbowałam też z sałatą masłową.
    I stwierdzam, że do koktajli sałaty nadają się idealnie i pasują praktycznie do wszystkiego :)

    W mojej wersji był tylko banan, jogurt i troszkę otrębów, bo tylko to znalazłam w tej chwili u siebie w kuchni :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł :) Wreszcie muszę zrobić takie zielone cudo :>

    OdpowiedzUsuń
  12. sycący prze awokado, aromatyczny i zieloniutki. pełen smaku i zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszędzie kuszą tymi koktajlami :) Jutro też chyba coś sobie zmiksuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na śniadanie zjadam zwykle owsiankę na mleko-wodzie albo granole z jogurtem, ale ostatnio dowiedziałam się, że to słabe źródło białka, którego mam niedobory w diecie. Ostatnimi tygodniami żywię się wspomnianym śniadaniem, jakimś kurczakiem na obiad, a reszta to warzywa, soki, woda i caaała masa owoców, najlepiej jakieś arbuzy, potrafię zjeść kilo truskawek na dzień, zresztą wiesz, jak to jest, każdemu upały doskwierały. Masz więc może jakiś przepis na śniadaniową miseczkę zdrowia i energii, którą ostatnio zjadasz i obfituje w węgle? Nie mam pomysłu na owsiankę z jego dobrym źródłem, bo rozsmakowałam w takiej klasycznej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że się wtrącam, ale co nieco mogę doradzić. Moja owsianka ma sporo białka jak na owsiankę. Zawsze biorę 5 łyżek owsiankowego miksu (płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, jaglane, gryczane, ryżowe, otręby, zarodki, amaratus, siemię lniane), wrzucam do wrzącej wody i gotuję przez 5 minut. Potem odcedzam i podaję z serkiem wiejskim (ok. 150g tego naturalnego, nie light), dużym owocem typu jabłko, banan, gruszka, garść orzechów i garść owoców jagodowych. Można zmodyfikować ilość, jem obfite śniadania ze względu na aktyność fizyczną. Wychodzi ok. 600 kcal, niepełne 30g białka, 75g węglowodanów, 25-27 g tłuszczu, ok. 13g błonnika.
      Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
    3. Ja właśnie z powodu śniadań między innymi zakupiłam odżywkę białkową. Dodaję miarkę do owsianki i później już nie muszę nadrabiać białka. Owsianka z serkiem wiejskim raczej nie przeszłaby mi przez gardło :P
      Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej to zmniejsz ilość zjadanych owoców - piszesz, że jesz ich bardzo dużo, a zawierają dużo fruktozy, czyli cukru i będąc na diecie redukcyjnej powinno się ograniczyć ich spożywanie.

      Usuń
  15. Już wiem jaki koktajl przede mną - z awokado! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Eligible employees are offered a Rite Aid Employee Benefits package which includes medical and dental insurance and a vision discount plan.

    visit here

    OdpowiedzUsuń